groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

groendaken in de stad bieden niets dan voordelen

Groendaken in de stad? 5 voordelen op een rijtje.

5 voordelen van groendaken: Wereldwijd duiken groendaken meer en meer in het stadsbeeld op. In sommige steden, ook in België, is het ronduit verplicht om nieuwe of vernieuwde platte daken van een groendak te voorzien.

Hieronder hebben we de voordelen van groendaken in de stad even op een rijtje gezet:

1. Verkoeling tijdens hittegolf

Op warme dagen speelt in steden het ‘urban island heat’-effect. Donkere materialen zoals steen, beton, asfalt absorberen zonlicht, nemen dus warmte op en geven die vervolgens langzaam weer af. Fabrieken, airco’s, wegverkeer zorgen voor nog meer opwarmingSamen met de beperkte luchtcirculatie brengt dit in de zomer een verstikkende hitte teweeg die meerdere graden hoger kan zijn dan op het platteland’s Nachts koelt het dan ook nog eens langzamer af in steden

Een groendak houdt water vast, wat voor een verkoelend effect zorgt binnen in de gebouwen en verdampt ook een bepaalde hoeveelheid water. Dit laatste resulteert, naast een hogere luchtvochtigheid, in een afkoeling van de lucht. Tussen het koelere groen en de oververhitte straat ontstaan er daarenboven extra luchtbewegingen die verfrissend aanvoelen. De energiefactuur voor airconditioning kan verminderen met 50 tot 70 procent! En dat is nog maar één aspect waardoor de waarde van je woning gaat stijgen.

In de winter daarentegen, zorgt het groene schild er net voor dat windvlagen vlak boven het dak worden afgeremd zodat de woning minder wordt blootgesteld aan gure weersomstandigheden en meer rendement kan halen uit bestaande isolatie.

2. Luchtzuiverend

Een ander typisch stedelijk probleem is de hogere concentratie aan fijnstof en CO2-concentratieWegverkeer is een belangrijke bron van stikstofoxiden. Planten zetten stikstofoxiden om in nitraateen voedingsstof voor planten. Bladeren kunnen fijnstof opnemen. In die zin spelen groendaken en andere groensystemen een belangrijke rol voor de volksgezondheidStofdeeltjes kleiner dan 10 micrometer worden immers diep in de luchtwegen ingeademd en veroorzaken zo gezondheidsschade.

Planten filteren de lucht op een natuurlijke manier. Ze nemen schadelijk stoffen zoals CO en benzol niet alleen op, maar breken die ook af. Plaats voor voldoende groene ruimtes is er vaak niet in de stad, daken laten begroeien is dan een slimme aanvulling.

3. Ruimte

Een groendak creëert in onze dichtbebouwde steden tevens bijkomende ruimte voor bijvoorbeeld een dakterras.

4. Biodiversiteit

Met een groendak bevorder je bovendien de biodiversiteit in een stad. Het trekt insectenvooral vlinders – en vogels aan en biedt zo overlevingskansen aan dieren die anders in stedelijke gebieden  niet of veel minder zouden worden aangetroffenVooral sedums bieden met hun compacte groeiwijze een geliefde schuilplaats aan kleine diertjes. Afhankelijk van de sterkte van je dak kan je dit nog verder uitbreiden met 10-tallen soorten bloeiende planten. Vogels komen dan ook graag op bezoek om te snuisteren tussen dit grote aanbod.

5. Stilte

Verder zorgt het groen voor absorptie van geluid. Het geluidsniveau neemt, afhankelijk van de substraatdikte van het groendak, met meerdere decibels af. Naast stadslawaai wordt vooral ook het geluid van stortbuien en windvlagen geluwd.