groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

over groenpalet groendaken

Over Groenpalet bv

Groenpalet werd in 1994 opgericht, aanvankelijk als plantenkwekerij. Sinds 1 augustus 2019 is ook mijn dochter in de zaak, die voortaan Groenpalet bv heet, gestapt.

Als zaakvoerder ben ik al sinds mijn kindertijd gepassioneerd door planten. Vanaf 1988 werd ik lid van de cactussenclub Aylostera. Mijn liefde voor succulenten (sedums) is steeds blijven groeien. Vandaag wend ik al mijn kennis en ervaring aan om jou de perfecte groendakbeleving te geven…

Mijn naam is Luc Vermeir, ik behaalde het diploma industrieel ingenieur elektromechanica en ik heb jarenlang mijn eigen plantenkwekerij gerund en specialiseerde mij in Sedum.

Dat maakt dat ik zowel een technische kijk heb op dingen als een passie heb voor planten.

In totaal heb ik ruim 100 sedumsoorten opgekweekt en geobserveerd. Maar mijn passie voor sedum en andere succulenten begon zoals bij de meeste mensen toen ik er als jonge knaap de vensterbank van mijn slaapkamer mee sierde.

Luc Vermeir Groenpalet bv

Luc Vermeir

Dat herinner ik me nog goed. Ik was 19 jaar toen ik voor het eerst lid werd van de succelentenclub in de buurt. Aylostera heette die vereniging. Ik zal je mijn jeugdjaren besparen maar de conclusie is dat er een liefde voor deze planten ontstond en ik me er altijd mee ben blijven bezighouden.

Later startte ik mijn eigen kleine plantenkwekerij waarbij ik vooral op zoek ging naar soorten die het goed doen in extreme klimaatomstandigheden.

Tegelijkertijd groeide er een ongerustheid diep in mij. Onze kwekerij ligt in Geraardsbergen een stadje vlak aan de Dender dat vaak te kampen heeft met wateroverlast.

Vanuit mijn technische inzicht en mijn plantenkennis groeide er stilaan een idee om hier een oplossing voor te bieden.

Platte daken aanvullen met een systeem dat water buffert, windvast is, voldoende ballast geeft, UV-bestendig is, warmte werend is,  geluidsisolerend is, luchtzuiverend werkt en aantrekkelijk oogt.

Ik bedacht toen dat ik het warm water niet hoefde uit te vinden en dat er waarschijnlijk al systemen bestaan die een goede oplossing bieden.

Ik begon mij te verdiepen in bestaande schutlaagsystemen die opgebouwd zijn uit verschillende lagen.

Ik spendeerde ruim 5 jaar om planten te selecteren die voldoen aan de meest extreme omstandigheden. Soorten die toch bezweken bij sterke vrieskou of langere hitte en droogteperiodes werden vervangen door nieuwe soorten.

Ik zocht plantenmateriaal bij elkaar uit alle hoeken van Europa. Zoals verschillende delospermasoorten uit Palkovacs, Hongarije. En ontwikkelde zelf sedum spurium ‘Pink eye’ een variant die ik selecteerde omwille van zijn mooie bloem. De meeste soorten zijn inheems en van nature bestand tegen ons klimaat.

Mijn kwekerij evolueerde naar een ontwikkelingscentrum voor natuurlijke ballast producten met zowel moederplanten als voorbegroeide all-in-one-systemen zoals onze sedumcassettes.

Ondertussen bouwde ik een eigen team op rondom mij en leidde hen op tot specialisten die weten hoe ze een goede, groene schutlaag moeten aanbrengen en die zowel oog hebben voor de correcte waterafvoer, bescherming van dakafwerking, plantenkeuze en luisteren naar wensen en zorgen van klanten.

Als laatste ben ik mijn nieuwe systeem daadwerkelijk gaan installeren op verschillende daken. En observeer hun ontwikkeling sindsdien.

Het Groenpalet Dak was geboren!

Groendaken aanleggen Groenpalet
Groenpalet-Team

​Samen met mijn team staan we klaar om uw droomdak te realiseren.