groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Optimaal Slaapklimaat

Optimaal Slaapklimaat in de Slaapkamer

Voor Jouw Goede Nachtrust

Optimaal Slaapklimaat: Een groendak op je huis kan aanzienlijk bijdragen aan een optimaal slaapklimaat in je slaapkamer, wat cruciaal is voor een goede nachtrust. Hier lees je hoe een groendak helpt om je slaapkamer comfortabel en koel te houden, vooral tijdens de warme zomermaanden.

Groendak en Microklimaat
Optimaal slaapcomfort Groendak microklimaat

Een groendak creëert een microklimaat in de directe omgeving van je huis. Dit microklimaat zorgt ervoor dat er geen hittestraling door het slaapkamerraam komt. Hierdoor blijft de kamertemperatuur in de zomer stabiel en aangenaam, vergelijkbaar met een bosklimaat: niet te warm en niet te koud. Dit helpt je om rustig te slapen zonder dat je last hebt van extreme hitte en kan jij genieten van een optimaal slaapklimaat. Als bonus zal jouw groendak er ook nog eens voor zorgen dat je een stiltegebied creëert in je woning en dus ook ook in slaapkamer wat het slaapkimaat nog meer vergroot. Slaap zacht🤍

Intensieve Ventilatie ook in de Zomer
Gezonde slaapkamer: Ventileren

Met een groendak kun je zelfs tijdens de hete zomerdagen intensief ventileren. Omdat de omgevingstemperatuur rond je slaapkamer niet te heet wordt dankzij het groendak, kun je de ramen open houden zonder dat er hete lucht naar binnen stroomt. Dit zorgt ervoor dat je matras constant frisse lucht krijgt, zowel bovenaan wanneer het beddengoed nog openligt als onderaan gedurende de hele dag of zolang het raam openstaat. Zo blijft je bed fris en comfortabel.

Optimale Luchtcirculatie en Vochttransport
Jouw daktuinprofiel

Doordat je de ramen open kunt houden, ook in de zomer, zorgt de luchtcirculatie voor een optimaal vochttransport. Dit betekent dat het vocht dat je lichaam ’s nachts verliest, sneller kan verdampen en afgevoerd kan worden. Hierdoor blijft je bed droog en aangenaam, wat essentieel is voor een goede nachtrust. Een droog en fris bedklimaat voorkomt ook dat je last krijgt van koude en vochtige beddengoed, wat kan leiden tot spierspanning en een verstoorde nachtrust.

Creëer een stiltegebied voor een optimaal slaapklimaat
Stille slaapomgeving

Een groendak biedt niet alleen voordelen voor de temperatuurregulatie en luchtkwaliteit in je huis, maar kan ook een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verminderen van geluidsoverlast. Dit maakt je slaapkamer een echt stiltegebied, wat essentieel is voor een goede nachtrust.

Hoe Werkt Geluidsisolatie met een Groendak?

Groendaken hebben verschillende lagen die elk bijdragen aan geluidsisolatie:

 1. Vegetatielaag: De planten en het substraat absorberen geluidsgolven, vooral hoge frequenties.
 2. Drainagelaag: Deze laag, vaak bestaande uit lichtgewicht materialen zoals geëxpandeerd kleigrind, helpt bij het dempen van geluid.
 3. Waterdichte Membranen: Deze lagen vormen een barrière tegen geluid en dragen bij aan de algehele geluidsisolatie.
Hoeveel Geluid Wordt er Verminderd?

Onderzoek toont aan dat groendaken geluidsoverlast aanzienlijk kunnen verminderen. Ze kunnen geluidsniveaus met 5 tot 10 decibel (dB) verminderen voor binnenkomend geluid en tot 40 dB voor reflecterend geluid.

 • Buiten naar Binnen: Het groendak kan het geluidsniveau van buiten naar binnen met 5-10 dB verminderen. Dit betekent dat als het geluidsniveau buiten bijvoorbeeld 60 dB is, het binnen in de slaapkamer kan worden verlaagd naar 50-55 dB.
 • Reflecterend Geluid: Voor geluid dat binnen de woning wordt gereflecteerd, zoals geluid van bovenliggende verdiepingen of naastgelegen kamers, kan de vermindering oplopen tot 40 dB. Dit betekent dat een geluidsbron van 70 dB in de buurt van het dak kan worden teruggebracht tot 30 dB in de slaapkamer.
Voordelen van een Stiltegebied in je Slaapkamer

Een groendak boven je slaapkamer of naast je slaapkamerraam helpt om een rustiger en comfortabeler slaapomgeving te creëren. De verminderde geluidsoverlast heeft tal van voordelen:

 • Betere Nachtrust: Minder geluid zorgt voor minder verstoringen tijdens de slaap, wat leidt tot een diepere en meer herstellende nachtrust.
 • Minder Stress: Een rustige slaapomgeving helpt om stressniveaus te verlagen en bevordert ontspanning.
 • Verbeterde Gezondheid: Langdurige blootstelling aan geluidsoverlast kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en hartziekten. Een stillere omgeving draagt bij aan een betere algehele gezondheid.
Optimaal Slaapklimaat Samenvattend

Een groendak op je huis biedt tal van voordelen voor een optimaal slaapklimaat in je slaapkamer:

 • Stabiele Kamertemperatuur: Het microklimaat dat door het groendak wordt gecreëerd, houdt de kamertemperatuur aangenaam stabiel.
 • Intensieve Ventilatie: Je kunt de ramen open houden voor frisse lucht, zelfs tijdens warme zomerdagen.
 • Optimaal Vochttransport: De verbeterde luchtcirculatie zorgt ervoor dat vocht snel wordt afgevoerd, waardoor je bed droog en comfortabel blijft.
 • Stiltegebied: Een groendak boven of naast je slaapkamerraam helpt ook voor een optimaal slaapklimaat want het zorgt voor een stiltegebied door geluidsoverlast aanzienlijk te verminderen. Met een mogelijke vermindering van 5-10 dB voor van-buiten-komend-geluid en tot 40 dB voor reflecterend geluid, biedt een groendak een rustiger en aangenamere slaapomgeving. Hierdoor kun je genieten van een betere nachtrust, minder stress en een verbeterde gezondheid.
Plantes purificatrices d'air

Door een groendak te installeren, creëer je een gezondere en comfortabelere slaapomgeving, wat bijdraagt aan een betere nachtrust en algemeen welzijn.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je jouw dak beter beschermd, je woning gezonder maakt en verbinding maakt met de natuur? Contacteer ons dan direct, we helpen je graag verder.

Biodiversiteitsdak