Groendak: De Superheld van het Regenwaterbeheer!
Groendak als Waterbom: Een groendak, ook wel bekend als een groen dak of vegetatiedak, kan functioneren als een “waterbom” vanwege zijn vermogen om regenwater op te vangen, vast te houden en langzaam af te geven. Daardoor hebben groendaken een positieve invloed op zowel droogteperiodes als plotse overmatige regenval. Hier zijn de belangrijkste manieren waarop een groendak als een waterbom werkt:
1. Wateropvang bij groendak als waterbom
Groendaken bestaan uit verschillende lagen, waaronder een vegetatielaag, substraatlaag (grond of ander groeimedium) en vaak een drainagelaag. Deze lagen kunnen aanzienlijke hoeveelheden regenwater opvangen en vasthouden. Op die manier fungeert jouw groendak als een waterbom of spons die veel water kan ophouden.
2. Verdamping
De planten op een groendak gebruiken een deel van het opgevangen water voor hun groei en verdampen een deel ervan terug in de atmosfeer. Dit proces, bekend als evapotranspiratie, vermindert de hoeveelheid water die van het dak afstroomt.
3. Langzame waterafgifte
Groendaken geven het opgevangen water geleidelijk af aan de atmosfeer en aan het drainagesysteem. Dit vertraagt de piekafvoer naar de riolering en vermindert het risico op overstromingen tijdens zware regenval. Het vertraagde afvoeren van water helpt ook bij het beheersen van de waterkwaliteit, omdat het water langer wordt vastgehouden en gefilterd door de vegetatie en het substraat. Je kan jouw groendak dan zien als een waterbom die in slow-motion opent.
4. Waterkwaliteit
Groendaken fungeren als een filter, waarbij verontreinigingen uit het regenwater worden verwijderd voordat het de riolering bereikt. Dit verbetert de waterkwaliteit en vermindert de belasting van zuiveringsinstallaties. Noot: Het water kan wel verkleuren door de aanwezigheid van algen op je dak, dit is vaak ook al zo wanneer het dak nog geen Groendak heeft. Deze lichte verkleuring is een natuurlijke reactie. Je mag het je resterende regenwater naar hartenlust hergebruiken om bvb je tuin te sproeien.
5. Reductie van hitte-eilandeffect
Door het opvangen en verdampen van water, helpen groendaken als waterbommen ook bij het koelen van stedelijke gebieden en verminderen ze het hitte-eilandeffect, wat bijdraagt aan een aangenamere leefomgeving en minder behoefte aan airconditioning.
Groendak als waterbom: Voorbeeldberekeningen
Om een idee te geven van hoeveel water een groendak kan vasthouden, en hoe effeciënt een groendak als waterbom kan dienen, kan een eenvoudig voorbeeld worden berekend:
Volume water = Oppervlakte × Dikte substraat × Waterretentiecapaciteit
Volume water = 100m² × 0,1m × 0.5 = 5m³
Vb. 10cm substraat
Dit betekent dat dit groendak bij een regenbui 5000 liter water kan opvangen en vasthouden.
Conclusie: Groendak als Waterbom
Groendaken zijn effectieve middelen voor Regenwaterbeheer in Stedelijke Gebieden. Ze verminderen piekafvoeren, verbeteren de waterkwaliteit en dragen bij aan een gezondere en meer duurzame stedelijke omgeving. Door als een “waterbom” te fungeren, helpen ze overstromingsrisico’s te beheersen en de druk op stedelijke rioleringssystemen te verminderen.
Meer weten?
Wil je weten hoe goed een groendak als waterbom kan fungeren op jouw dak? Hoeveel water het zou kunnen vasthouden? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Benieuwd naar de Financiële Voordelen van een Groendak? Lees dan hier verder.