groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Veelgestelde vragen

voor- & nadelen

  • Een verhoogde levensduur van uw dak 
  • Het zuiveren van de lucht (opnamen CO2, afvoer fijne stof) 
  • Betere waterhuishouding 
  • Thermische isolatie 
  • Brandveiliger (voor meer info: brandwering) 
  • Streling voor het oog 
  • Optimaal gebruik van ruimte 
  • Akoestische isolatie 
  • Verhoging van de biodiversiteit 
  • Wanneer opvang van regenwater verplicht is bij een nieuwbouw of verbouwing kan gekozen worden voor een groendak 

Voor meer algemene info: voordelen 

  • Minder kosten aan uw dak  
  • Beter isolatie, dus lagere energiefactuur 
  • Optimalere werking van zonnepanelen waardoor er een hoger rendement is (Voor meer info: groendaken en zonnepanelen) 
  • Stijging van de waarde van het gebouw 
  • Meer onderhoud 
  • Minder regenwater 
  • Nood aan een voldoende stevig dak 
  • Het regenwater kan in het begin bruin zijn (maar dit verdwijnt) 
  • Een groendak gaat niet zorgen voor lekken, maar als u na de aanleg opzoek bent naar een lek, is dit moeilijker op te sporen 

Een groendak gaat even lang mee als uw dak.  

Het regenwater zal in het begin een beetje bruin zijn. Maar dit verdwijnt snel. Het regenwater dat door een groendak gaat en dan opgevangen wordt kan nog steeds gebruikt worden. Hierin komen geen schadelijke stoffen terecht.  

Een groendak kan gemiddeld 20l/m² per jaar bufferen. Dit gaat om 35 tot 50% van de totale hoeveelheid water.  

Wanneer we een groendak aanleggen werken we het zo af dat er geen substraat of plantenmateriaal in de afvoer kan geraken. Al het water dat in de afvoer terecht komt wordt eerst gefilterd. 

Afhankelijk van het type extensief groendak start een groendak met vetplantjes bij een gewicht van 80 kg/m². De meeste extensieve groendaken wegen echter rond de 95 kg/m² (wanneer het groendak volledig verzadigd is met water). Veel daken zijn op meer berekend en moeten niet aangepast worden. Semi-intensieve en intensieve groendaken bevatten meer substraat en hebben daardoor een hoger gewicht. Dit type groendaken vraagt om een sterkere dakstructuur.

Ja, uw dakbedekking kan tot 3 keer langer meegaan. Dit komt omdat het uw dakbedekking beschermt tegen ultraviolet zonlicht, daarbij fungeert het ook als extra bescherming tegen de verwering van uw dak.

Ja, een groendak isoleert zowel akoestisch als thermisch. En dit zal u aan uw energiefactuur zien. Een groendak isoleert meer in de zomer tegen de warmte, dan in de winter tegen de koude.

lees meer over de voordelen van een groendak

Dit vormt geen probleem. Het is zelf aan te raden, aangezien zonnepanelen beter renderen op een groendak. We raden wel aan om eerst de zonnepanelen te plaatsen en hierna het groendak indien dit mogelijk is.

Voor meer info: groendaken en zonnepanelen

Een groendak is veel brandveiliger dan een dak dat gewoon bestaat uit roofing. Veel dakbedekking zijn namelijk zeer brandbaar. De klassieke sedumplantjes zitten vol water en branden daarom niet. Moest er gewerkt worden met grassen kan er altijd een keienstrook voorzien worden aan de dakranden.

Een groendak opgebouwd uit sedum is zeer bij- en vlindervriendelijk. Sedum bevat namelijk veel stuifmeel en nectar. Door het toevoegen van extra kruiden of vaste planten kan hier nog meer aan worden bijgedragen.

lees meer

Soorten groendaken

Intensieve groendaken kan je vergelijken met een echte tuin. Extensieve groendaken zijn vooral begroeid met sedums en kruiden.  

Voor meer info: Verschil intensief en extensief  

We gebruiken sedums en andere vetplanten, kruiden en bepaalde kleine plantensoorten die kunnen overleven in de omstandigheden van een groendak. 

Sedum is het omvangrijkste geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). Sedums zijn bijna op de hele wereld te vinden, maar het voornaamste verspreidingsgebied is het Noordelijk Halfrond. 

Voor meer info: sedum

  • Onder de vorm van stekjes: dit zijn deeltjes van de plant die gewoon gestrooid worden over het substraat.  Voor meer info: stekken 
  • Als pluggen: dit zijn kleine plantjes met een worteldiameter van 3cm die geplant worden in het substraat.  Voor meer info: pluggen 
  • Als sedummatten: Dit zijn voor begroeide matten van sedum. Deze matten worden uitgerold op het dak. Voor meer info: sedummatten 
  • Als sedumcassetten: Die zijn bakjes met planten en substraat in. Deze klikken in mekaar op het dak. Voor meer info: cassettes 

Sedumvorm 

Termijn toegroeiing 

Snelheid plaatsing 

Kostprijs 

Aanpasbaarheid aan dak 

Stekken 

Ongeveer 2 jaar 

Snelste manier 

Goedkoper 

Optimaal 

Pluggen 

Ongeveer 1,5 jaar 

Gaat relatief traag 

Goedkoper 

Optimaal 

Matten 

Direct 

Gaat relatief traag 

duurder 

Aanpasbaar 

Cassettes 

Direct 

Gaat relatief snel 

Duurder 

Moeilijk door vaste maten 

Neen. De cassettes die wij gebruiken zorgen voor geen puntbelasting, aangezien ze uitgevlakte puntbelasting hebben.  

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van groendaksubstraat. Dit bevat de juiste verhouding vulkaangesteente, puimsteen en compost. Deze verhouding is ideaal voor sedums. 

Ja, dit is mogelijk. Er kunnen bijvoorbeeld kruiden of grassen geplant worden. Of een combinatie van alles. 

Bijna heel het jaar kunnen groendaken aangelegd worden. Zaken om rekening mee te houden:

  • De plantjes slaan moeilijker aan wanneer het zeer droog en heet is. Er moet dus regelmatig bijgegoten worden in deze periode, terwijl dit normaal niet nodig is. Wat wel een mogelijkheid is, is het aanleggen van het volledige groendak buiten de plantjes. In dit geval staat het dak klaar voor wanneer de plantjes later gestrooid of gepland kunnen worden. Dit planten of strooien kan u dan eventueel ook zelf doen.
  • Wanneer het vriest kunnen er geen groendaken aangelegd worden. Het mag 3 weken niet vriezen om zeker te zijn dat de plantjes aanslaan.
  • Stekken kunnen geleverd worden van april tot en met oktober.

Wanneer u kiest voor sedummatten of sedumcasetten is uw dak meteen volledig begroeid. Wanneer u kiest voor sedumpluggen (dit zijn zeer kleine plantjes) moet u ongeveer rekenen op een termijn van 1,5 jaar. Bij het strooien van sedum stekken is dit termijn rond de 2 jaar.

De prijs hangt van veel factoren af zoals de grote van uw dak, de bereikbaarheid van uw dak, de manier waarop de planten worden aangebracht… Aangezien de prijsberekening niet simpel is, bekijken we meestal elk dak eerst voor we een offerte maken. Deze dienst is gratis.

Een groendak kan op alle types van daken. Tegenwoordig kunnen ook hellingen tot ongeveer 45° zonder veel problemen met een extensief groendak worden begroend.

Wanneer uw woning ouder is dan 10 jaar, betaalt u 6% BTW op alles. Dit houdt in dat u op de planten, het materiaal en de werkuren 6% BTW betaalt. Als het groendak zelf plaatst bent u wel gebonden aan het standaardtarief van 21% op de materialen (de planten zijn wel nog 6%).

  • een waterdichte dakbedekking
  • een worteldichte laag en/of beschermvlies
  • een kunststof drainagelaag met filter
  • een substraatlaag van 4 tot 20 cm (afhankelijk van de gewenste planten)
  • De gekozen planten

Voor een normaal extensief groendak is geen vergunning nodig. Deze is wel nodig wanneer het groendak gecombineerd wordt met een terras. Wanneer u regelmatig op uw groendak wilt zitten, moet u een aanvraag doen.

U kan zelf een groendak plaatsen. Wanneer u de materialen bij ons komt kopen leggen we u stap voor stap uit hoe het opgebouwd moet worden. Een andere oplossing is dat iemand van ons team u helpt met de aanleg van het groendak.

De totale dikte is gemiddeld 10  cm. Er wordt dus beter een dakrand van minimum 10 cm voorzien.

Er kunnen specifieke planten gekozen worden die het goed doen in de schaduw.

Sedum daken hoeven zeker niet eentonig te zijn, er bestaan namelijk heel veel          verschillende plantjes binnen de sedumfamilie, denk aan verschillende bladvormen, bladkleuren, bloemkleuren etc. Sedums zijn trouwens ook heel goed te combineren met sempervivum en delosperma waardoor je een heel leuke variatie aan planten op je groendak krijgt. 

Over het algemeen kan je planten aanplanten of verplanten in de winter. In de winter zijn de planten in rust dus je kan ze in de grond stoppen zonder dat ze hier veel hinder van ondervinden. De sedumstekken zijn een uitzondering: deze stukjes plant hebben geen wortels waardoor ze moeilijk in groei komen als het te koud is en als ze in winterrust zijn.

Toch zal je rekening moeten houden met een aantal zaken wanneer het (‘s nachts) vriest:

Enkel nachtvorst:

Onze ervaring wijst uit dat wanneer het ‘s nachts heeft gevroren, het moeilijk is om de volgende dag meteen aan de slag te gaan met het planten. De reden hiervoor is dat niet alles meteen ontdooid is in de ochtend.

Meestal is het wel mogelijk om na de middag – wanneer de temperatuur weer hoog genoeg is – alsnog te planten. De zakken substraat zullen ontdooid zijn en dus weer bewerkbaar zijn, ook de grond zal dan ontdooid zijn dus is het weer mogelijk om de planten of sedumpluggen te planten.

Dag- en nachtvorst:

Wanneer het overdag vriest is het moeilijk om te planten, dit is voornamelijk omdat de grond bevroren is en je er dus niet in kan graven. Op een groendak is dit hetzelfde, de substraatlaag is bevroren waardoor het moeilijk is om hier in te graven en nieuwe plantjes aan te planten. De grond van de planten in pot is zelf waarschijnlijk ook bevroren en daarom lastig om uit zijn pot te krijgen. Het is niet mogelijk om met substraat en planten te werken als het vriest:

Het substraat gaat moeilijk uit de zakken als het gevroren heeft.

Je krijgt de planten ook moeilijk in de grond als het gevroren heeft.

Je krijgt planten/pluggen moeilijk uit hun tray/pot als het vriest.

Het is onveilig om op een dak te lopen als het gevroren heeft/vriest.

Matten kunnen niet van het veld gehaald worden of opgerold worden.

Omdat de planten in rust zijn.

Omdat de planten de kans hebben om zich rustig aan te passen en nieuwe wortels te produceren voordat ze met droogte te maken krijgen.

Omdat het geen probleem is voor de planten om na de aanplanting met vorst te maken te krijgen.

Zolang je met mild winterweer werkt is er geen probleem, dit geeft je enkel meer tijd om in de zomer te genieten van je mooie nieuwe groendak of tuin.

Met een warme jas aan en denkende aan de warme kop chocolademelk die op je staat te wachten is de klus zo geklaard!

onderhoud

Wanneer dit groendak bestaat uit vetplanten en aangelegd wordt in een droge periode, raden we aan om de eerste 14 dagen om de 2 of 3 dagen  water bij te geven. Hierna is dit niet meer nodig.  

Het is zelf aan te raden om geen water te geven, aangezien het onkruid dan verdroogt in droge periodes, terwijl vetplanten overleven. 

De materialen gebruikt op een groendak hangen niet vast aan de dakbedekking, dus deze kunnen steeds weggehaald worden.

Wanneer dit groendak bestaat uit sedum is het enorm onderhoudsarm. Een minimum aan onderhoud is wel nodig. Het is aan te raden om de begroeiing tijdens het eerste levensjaar om de drie maanden te controleren om te kijken of alle planten er goed bij staan. Daarna volstaat het om het groendak één keer per jaar te controleren. Wij bieden ook onderhoudscontracten aan, zodat u zelf niet moet inzitten over dit onderhoud.

Voor meer info: onderhoud

U mag op de planten staan voor het onderhoud, zolang u er niet regelmatig op loopt is er geen probleem.

We raden aan om om de zoveel tijd organische meststof te geven. Hiervoor kan u ons advies vragen.

Eens de planten goed geworteld zijn is droogte geen enkel probleem meer, vetplanten slaan water op in hun dikke vlezige bladeren en kunnen daardoor lange droge periodes overleven. Enkel vlak na het aanplanten is het verstandig om de eerste 14 dagen om de 2 à 3 dagen water te geven. 

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten