groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Groendaken

Denk je er over na om een groendak aan te leggen? Wil je graag weten wat de voordelen zijn van groendaken? Twijfel je nog over het nut van groendaken? Wij nemen de twijfel weg en overtuigen je helemaal.

Groendaken bestaan voornamelijk uit levende planten. Deze levende planten zijn goed bestand tegen alle weersomstandigheden. Meestal worden hier sedums of vetplanten opgeplaatst. Maar wat zijn nu de voordelen van groendaken? Hoe leg je dat zo’n dak het best aan? Er zijn een heleboel vragen over groendaken. Wij geven een antwoord op al je vragen en overtuigen je helemaal om zo’n dak aan te leggen.

Groendaken kunnen aangelegd worden op een plat dak, maar ook voor een hellend dak bestaan er een heleboel mogelijkheden. Tot en met een hellingsgraad van 45° is het mogelijk om een groendak aan te leggen. Maar ook op het dak van een tuinhuis of een bijgebouw kan je ervoor kiezen om een groendak te laten aanleggen. Dit komt omdat vetplanten niet zoveel wegen. Bij deze groendaken maken we ook gebruik van sedumcassettes. Het biedt namelijk alle voordelen van een intensief groendak maar het vraagt weinig of geen onderhoud. Daarnaast zijn de structurele eisen waar het dak aan moet voldoen, veel lager. Misschien niet onbelangrijk, maar financieel is een sedumdak de interessantste optie. Maar hoe worden groendaken nu opgebouwd?

Opbouw van groendaken

Groendaken worden opgebouwd uit meerdere lagen, namelijk:

 • De eerste laag is een waterdichte dakbedekking. Deze laag wordt rechtstreeks aangebracht op de bestaande dakconstructie.
 • Dan volgt een wortelwerende folie. Hierdoor wordt je dakbedekking beschermd tegen doorgroeiende wortels.
 • De derde laag is een drainagelaag. Deze laag gaat ervoor zorgen dat het overtollige water wordt afgevoerd.
 • Hierop komt de filterlaag ofwel de vierde laag. Deze gaat de drainagelaag en de vijfde laag van elkaar scheiden.
 • Tenslotte leggen we de vijfde laag. Die bestaat uit substraat of voedingsbodem en de planten die je er op wil.

De planten zelf kunnen op diverse manieren worden aangebracht.

 • Een heel gemakkelijk methode is door te werken met sedumcassettes. Het voordeel hiervan is dat je geen drainagelaag en substraat moet voorzien. Deze zijn immers reeds ingewerkt in de sedumcassettes.
 • Voor grote oppervlakten maken we gebruik van sedumstekken, die uitgestrooid worden over het dak. Binnen de twee jaar volgroeien ze tot een prachtige bloemenweelde.
 • Een andere handige manier is om te werken met voorgegooide sedummatten. Deze hebben dan weer als voordeel dat het geheel er binnen de kortste keren als een mooi volgroeid geheel uitziet.

Wanneer je kiest voor groendaken met sedums, kies je ook voor het lichtste groendak. Zelfs na hevige reden kan je dak het gewicht aan.

Voordelen van groendaken

Groendaken verhogen niet alleen de functionaliteit van jouw dak, maar zorgen ook voor luchtzuivering, geluiddemping, regenwaterfiltratie… Maar groendaken hebben ook nog een heleboel andere voordelen. Wat zijn deze voordelen nu precies? Wij helpen je op weg.

 • Misschien een eerste niet onbelangrijk voordeel is dat groendaken mooi ogen.
 • Daarnaast hebben ze ook een isolerend effect. Zowel op thermisch vlak als op akoestisch vlak. De planten gaan namelijk het zonlicht absorberen. Hierdoor houden ze je huis koeler. De koele ondergrond gaat ook de warmteafvoer van je zonnepanelen verbeteren. Op deze manier kan het rendement van je zonnepanelen stijgen. Maar ook het geluid wordt geabsorbeerd.
 • Groendaken hebben een langere levensduur. Ze beschermen namelijk je dak en hierdoor wordt de levensduur gerekt.
 • Ze zijn een ideale waterbuffer. Groendaken absorberen 50% van het regenwater. Het resterende water wordt langzaamaan aan de omgeving afgegeven. Heb je ook een regenput? Dan is dit nog voordeliger met groendaken. Je water wordt namelijk gezuiverd, dus je krijgt properder regenwater. Een groendak is trouwens één van de toegestane verplichte opties voor het compenseren van verharding bij nieuwbouw.
 • Niet enkel je regenwater wordt gezuiverd, maar ook de lucht. Dankzij de planten op jouw dak, wordt de lucht gezuiverd.
 • Nog een voordeel dat ook niet onbelangrijk is, is het onderhoud. Groendaken met sedums hebben weinig onderhoud nodig. Maar ook voor een periodiek onderhoud kan je bij Groenpalet terecht. Wij zorgen dat je groendak er steeds onberispelijk bij staat.
 • Het laatste voordeel is een financieel voordeel. Naast het beschermen van je dak, geven heel wat steden en gemeenten ook subsidies voor wie een groendak laat aanleggen. Ook een groot voordeel dus.

Groendaken laten ontwerpen en aanleggen of zelf aanleggen?

Een groendak kan je door ons laten ontwerpen en aanleggen of je kan zelf aan de slag gaan.

Dankzij onze uitgekiende materialen is het aanleggen van groendaken ook voor de doe-het-zelver een haalbare kaart, waarbij we zorgen voor de nodige uitleg en begeleiding waar nodig.

Wil je je groendak door ons laten aanleggen? Dan maken wij een volledig ontwerp, rekening houdend met de structuur en de ligging van het dak en van het gewenste kleurenpalet. Wij beschikken over onze eigen sedumkwekerij, waardoor wij gemakkelijk het juiste assortiment winterharde planten voor je groendak kunnen samenstellen, dat precies is afgestemd voor jouw project.

Laten we de veelgestelde vragen nog kort even op een rijtje zetten.

Wat is een groendak en hoe wordt het opgebouwd?

Een groendak is een dak met begroeiing zoals bijvoorbeeld sedums. Deze daken worden opgebouwd uit vijf lagen: waterdichte dakbedekking, wortelwerende folie, drainagelaag, filterlaag en als laatste de substraat of voedingsbodem.

Wat is sedum?

Sedums zijn planten die in alle weersomstandigheden kunnen overleven. Denk maar aan vetplanten. Zij hebben weinig water nodig en kunnen ook tegen veel zonlicht. Ze zijn dus ideaal om op je groendak te zetten.

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Een groendak heeft een heleboel voordelen. Wij zetten ze nog even op een rijtje.
– Ze zijn een streling voor het oog.
– Ze hebben een isolerend effect en beschermen je dak.
– Groendaken hebben een lange levensduur.
– Ze zijn een ideale waterbuffer.
– Zowel de lucht als het regenwater wordt gezuiverd.
– Groendaken hebben weinig onderhoud nodig.
– Ze hebben een financieel voordeel. Zo kan je in sommige gemeenten subsidies aanvragen als je een groendak plaatst.

Ik heb een hellend dak. Kan ik daar ook een groendak op plaatsen?

Absoluut! Afhankelijk van de helling gaan we kijken hoe we jouw groendak opbouwen. Tot en met een hellingsgraad van 45° is het mogelijk om een groendak te plaatsen.

Vragen of een offerte?

Kortom, groendaken bieden niet anders dan voordelen. Heb je toch nog vragen? Of wil je graag een offerte op maat? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Wij helpen je graag verder en realiseren het groendak dat je voor ogen hebt.