groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

groendak voordelen

Voordelen van een groendak

Verhoogde levensduur van jouw dak

Een groendak verhoogt de levensduur van de dakbedekking en gaat twee tot drie keer langer mee dan een gewone dakbedekking.

De gelaagde opbouw van een groendak beschermt de dakbedekking namelijk tegen schadelijke effecten van direct zonlicht en de regen, verkleint temperatuurschommelingen van het dak en beschermt tegen beschadiging door hagel of wind.

Isolerende werking

Een extensief groendak is een prima isolatie in winter en zomer. Op een vlak dak zonder groen kan de temperatuur tijdens de zomer oplopen tot 70⁰C. Met een groendak blijft, door de beplanting, de temperatuur op maximum ongeveer 37ºC.

Een groendak vermindert duidelijk de behoefte aan airconditioning in de zomer en biedt isolatie in de winter. De isolatie in de winter is afhankelijk van de mate van vochtigheid van de verschillende opbouwlagen.

In de zomer is de isolatie optimaal, omdat de lagen droog zijn en hierdoor ook de warmte goed weerkaatst. Door een lagere behoefte aan airconditioning in de zomer en minder stookkosten in de winter, levert een groendak een belangrijke energiebesparing. Met de hoge energieprijzen wordt een groendak steeds aantrekkelijker.

Naast de thermische isolerende eigenschappen biedt een groendak ook een prima geluidwerende isolatie. De isolatie tegen geluiden van regen, hagel of vogels zijn zonder meer uitstekend.

Wil je hier meer over weten?

Luchtzuiverende werking

Groendaken hebben op twee verschillende manieren een positieve impact op de luchtkwaliteit.

Door het bedekken van jouw dak met groene en wintervaste planten (meestal sedums), wordt overdag CO2 geabsorbeerd en wordt zuurstof geproduceerd. Door het plaatsen van een groendak, lever je een bijdrage aan het verminderen van CO2 in de lucht en het terugdringen van het opwarmen van de aarde.

Een groendak werkt daarnaast ook luchtzuiverend voor onzichtbare luchtpollen en stofdeeltjes. Water wordt gezuiverd door de beplanting en daardoor kan het gebruikt worden voor huishoudelijke en industriële doeleinden. Bovendien is het algemeen bekend dat groen rustgevend en stressverlagend werkt. Meer groen zorgt voor een beter leefmilieu.

Betere waterhuishouding

Een groendak kan ongeveer 35 à 50% van het regenwater opnemen en terug afgeven in de atmosfeer afhankelijk van de laagdiktes  en de gebruikte materialen. Dit zorgt voor een aanzienlijke ontlasting van het rioleringsstelsel, waardoor het overstromingsgevaar en de belasting van de waterzuivering vermindert. Indien de totale oppervlakte van groendaken sterk toeneemt, kunnen zij in de toekomst een handig wapen worden tegen overstromingen.

Verhoogd rendement en verhoogde levensduur van zonnepanelen

Dankzij de specifiek vegetatie op groendaken wordt er een microklimaat gecreëerd. Hierdoor zijn er minder extreme temperaturen op jouw dak. Bij volle zon ontstaat er afkoeling dankzij de verdamping. En zonnecellen functioneren nu eenmaal beter in een koelere omgeving. Dat goed aangelegde groendaken de levensduur van daken tot 3x verhogen wist je waarschijnlijk al. Wat velen nog niet weten is dat ook zonnepanelen langer meegaan dankzij een extensief groendak.

Voor meer concrete informatie hierrond kan je de volgende link bezoeken: Combineer uw groendak met zonnepanelen

Wil je hier meer over weten?