Meer dan alleen een groen dak
Je wilt je dak vergroenen, maar weet niet zeker wat voor soort groendak je moet kiezen. Een sedumdak of een natuurdak, ook wel biodiversiteitsdak genoemd? Wat zijn de verschillen? En welke voordelen hebben ze? In deze blog leggen we je alles uit over groendaken en helpen we je de juiste keuze te maken.
Wat is een sedumdak?
Een sedumdak, ook wel extensief groendak genoemd, is een dak dat is beplant met sedums, vetplanten die goed bestand zijn tegen droogte en hitte. Sedumdaken zijn relatief goedkoop en makkelijk te onderhouden. Ze hebben normaal een korte bloeiperiode, meestal van mei tot juli. Tenzij je voor een Groenpalet Groendak met sedum kiest.
Bij Groenpalet, voegen we tot 15 sedumsoorten toe aan onze sedumdaken. Omdat we gegroeid zijn vanuit een plantenkwekerij met specialiteit sedum, weten we als geen anders welke soorten elkaar aanvullen om een langere bloeiperiode te garanderen. Zo zijn er ook soorten bij die in september en oktober bloeien, wat de bloeiperiode aanzienlijk verlengt.
Wat is een biodiversiteitsdak of natuurdak?
Een biodiversiteitsdak, ook wel natuurdak genoemd, is een dak dat beplant is met een mix van verschillende planten, zoals kruiden, grassen en bloemen. Natuurdaken zijn altijd intensief of semi-intensief, dat betekent dat er een dikkere substraatlaag nodig is en daardoor zwaarder zijn dan de lichtgewicht extensieve daken.
Biodiversiteitsdaken zijn duurder en vergen iets meer onderhoud dan sedumdaken, maar daar staat heel wat tegenover: ze hebben een langere bloeiperiode, meestal van maart tot oktober, ze zijn een streling voor het oog en bieden een habitat voor vele planten- en diersoorten .
Voordelen van een groendak
Groendaken hebben veel voordelen, zowel voor het milieu als voor jezelf. Ze:
- Verbeteren de luchtkwaliteit
- Minder hittestress in de stad
- Absorberen regenwater
- Verminderen geluidsoverlast
- Zijn een leefgebied voor insecten en vogels
Extra voordelen van een natuur- of biodiversiteitsdak
Biodiversiteitsdaken hebben nog een aantal extra voordelen ten opzichte van sedumdaken:
- Ze bieden een betere leefomgeving voor insecten en vogels
- Ze hebben een langere bloeiperiode
- Ze zijn esthetisch aantrekkelijker
Langere bloeitijd groendak
Een biodiversiteitsdak met een dikkere substraatlaag en aangepaste beplanting kan een bloeiperiode hebben van maart tot oktober. Dit is mogelijk door het gebruik van een dikkere substraatlaag, waardoor de wortels van de planten meer ruimte hebben om te groeien. Ook de keuze van de planten is belangrijk.
Voor een langere bloeiperiode kies je voor planten die bloeien in verschillende seizoenen. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, tijm, klimop, viooltjes en kattenkruid. Of er kunnen bloembollen toegevoegd worden om al heel vroeg in de lente te genieten van een bloeiend dak.
Plantensamenstelling groendak
De plantensamenstelling van een biodiversiteitsdak is belangrijk voor de biodiversiteit. Je wilt ervoor zorgen dat er een gevarieerde groep planten is, die aantrekkelijk is voor insecten en vogels. Denk aan kruiden, grassen, bloemen, struiken en bomen.
Bijen-en vlinderdak
Een bijen- en vlinderdak is een speciaal type biodiversiteitsdak dat is ontworpen om zoveel mogelijk bijen en vlinders aan te trekken. Deze daken zijn vaak voorzien van een zandlaag, waarin bijen nestgelegenheid kunnen vinden. Ook zijn er vaak planten aanwezig die veel nectar en stuifmeel produceren, zoals lavendel, viooltjes, kattenkruid en klimop.
Computergestuurde retentiedaken om planten te bevloeien
Computergestuurde retentiedaken zijn een nieuwe ontwikkeling in de wereld van de groendaken. Deze daken zijn voorzien van een systeem dat de planten automatisch bevloeit wanneer dat nodig is. Dit systeem wordt aangestuurd door sensoren die de vochtigheid van de grond meten.
Meer bloemen op groendak als voedsel voor bijen en vlinders
Bijen en vlinders zijn afhankelijk van bloemen voor voedsel. Een groendak met veel bloemen is daarom een belangrijke leefomgeving voor deze insecten.
Er zijn veel verschillende soorten bloemen die geschikt zijn voor een groendak. Denk aan lavendel, tijm, klimop, viooltjes en kattenkruid.
Juiste plantenkeuze
De juiste plantenkeuze is essentieel voor een succesvol groendak. Je wilt ervoor zorgen dat de planten geschikt zijn voor de omstandigheden op jouw dak. Denk aan de helling van het dak, de hoeveelheid zonlicht en de windbelasting.
De juiste plant op de juiste plaats
Niet alle planten zijn geschikt voor alle daken. Het is belangrijk om de juiste plant op de juiste plaats te planten. Zo voorkom je dat planten te veel of te weinig water krijgen.
Groenpalet helpt je graag bij het aanleggen van jouw natuurdak
Wij zijn een ervaren bedrijf dat gespecialiseerd is in het aanleggen van groendaken, het kweken van beplanting voor groendaken en het toepassen van duurzame oplossingen in een natuurinclusieve bouwomgeving. Wij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste beplanting voor een natuur- of biodiversiteitsdak voor jouw woning en bij de planning en uitvoering van de aanleg.
Contacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvende offerte
Wil je meer weten over de aanleg van een natuurdak? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze