groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

groendak beschermt je dak. Levensduur Plat Dak

Levensduur Plat Dak

Hoe vaak moet je een plat dak vervangen?

Het vervangen van een plat dak is een belangrijke overweging voor huiseigenaren en bedrijven. De levensduur van een plat dak varieert aanzienlijk, afhankelijk van het materiaal, de installatiekwaliteit, het onderhoud en vooral of het al dan niet beschermd is door een groendak. In deze blog bespreken we de gemiddelde levensduur van verschillende soorten platte daken en geven we tips voor onderhoud om de levensduur van je dak te verlengen.

Groendak aanleggen: Voor & Na
Levensduur van Verschillende Soorten Platte Daken
 1. Bitumen (bitumineuze dakbedekking/BUR): Dit type dakbedekking is populair vanwege zijn duurzaamheid en waterdichtheid. Gemiddeld gaat een bitumen dak 15-20 jaar mee. Regelmatig onderhoud kan deze levensduur verlengen.

 2. EPDM (synthetisch rubber): EPDM-daken staan bekend om hun lange levensduur en flexibiliteit. Ze kunnen 20-30 jaar meegaan, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor zowel residentiële als commerciële gebouwen.

 3. PVC (polyvinylchloride): PVC-daken zijn duurzaam en bestand tegen chemicaliën en vuur. Hun levensduur ligt tussen de 20 en 30 jaar, afhankelijk van de omstandigheden.

 4. TPO (thermoplastisch polyolefine): Dit type dakbedekking is milieuvriendelijk en reflecteert zonlicht, wat kan bijdragen aan lagere energiekosten. De levensduur van TPO-daken is doorgaans 15-25 jaar.

 5. Groendak (vegetatiedak): Groendaken zijn esthetisch aantrekkelijk en milieuvriendelijk. Ze beschermen de onderliggende dakbekleding zodat die 2x tot 3x langer meegaat. Afhankelijk van de onderliggende dakbedekking en het onderhoud, kunnen groendaken dus 30-90 jaar meegaan. Vermoedelijk levenslang (maar zolang heeft men het nog niet kunnen testen) omdat de dakbekleding geen verouderingsproces meer doormaakt door UV-stralen en extreme weersinvloeden.

Levensduur Plat dak verdubbeld met groendak
Levensduur Plat Dak verdubbeld tot verdriedubbeld met Groendak
Factoren die Levensduur Plat Dak Beïnvloeden
 • Kwaliteit van de installatie: Een goed geïnstalleerd dak gaat langer mee en heeft minder kans op problemen. Het is essentieel om een gekwalificeerde dakdekker in te huren voor de installatie.

 • Onderhoud: Regelmatig onderhoud, zoals het verwijderen van vuil en bladeren, het controleren op scheuren en het repareren van kleine beschadigingen, kan de levensduur van je dak aanzienlijk verlengen.

 • Weersomstandigheden: Extreme weersomstandigheden zoals hagel, zware regenval en extreme hitte kunnen de levensduur van een dak verkorten. Het is belangrijk om na extreme weersomstandigheden inspecties uit te voeren.

 • Belasting: Veel voetverkeer of zware belasting op het dak kan slijtage versnellen. Beperk het betreden van het dak tot het noodzakelijke onderhoud.

 • Groendak: Het aanbrengen van een groendak bovenop de bestaande dakbekleding kan de levensduur ervan 2x tot 3x verlengen. De dakbedekking wordt hierdoor niet langer bloodgesteld aan schadelijke invloeden zoals UV-stralen, Scherpe voorwerpen, Extreme Temperaturen. Tevens vormt het groendak een efficiënte balastlaag waardoor de dakbekleding steeds gefixeerd blijft ook bij extreem stormweer.
Groenpalet Groendak Willebroek
Tips voor Onderhoud van een Plat Dak
 • Regelmatige inspecties: Voer minstens twee keer per jaar een grondige inspectie uit, bij voorkeur in de lente en de herfst. Is jouw dak beschermd door een groendak dan moet je enkel de opstaande randen die niet bedekt zijn door het groendak inspecteren.
 • Reiniging: Verwijder regelmatig bladeren, takken, penwortels en ander vuil om verstoppingen van de afvoeren en beschadigingen van de dakbekleding te voorkomen.
 • Snelle reparaties: Repareer kleine beschadigingen meteen om grotere problemen te voorkomen. Bij groendaken enkel van toepassing op de onbeschermde opstaande randen.
 • Professioneel onderhoud: Laat eens in de paar jaar een professionele dakdekker je dak inspecteren en onderhouden. Een groendak kan je makkelijk zelf onderhouden of we doen het graag voor jou via een aangepast onderhoudspakket.
Groendaken Kortijk onderhoudsbeurt
Levensduur Plat Dak: Conclusie

De frequentie waarmee je een plat dak moet vervangen, hangt sterk af van het type dakbedekking, de installatiekwaliteit, het al dan niet voorzien van een beschermend groendak op de dakbekleding en het onderhoud. Door regelmatig onderhoud uit te voeren en tijdig reparaties te laten uitvoeren en/of je plat dak te beschermen met een groendak er bovenop kun je de levensduur van je platte dak aanzienlijk verlengen. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de specifieke behoeften van jouw type dakbedekking om onverwachte kosten en problemen te voorkomen.

Levensduur Plat Dak langer dankzij beschermende groendak
Levensduur Plat Dak 3x langer dankzij beschermende Groendak
Meer weten?

Wil je meer weten over hoe en of je jouw dak kan beschermen met een groendak? Laat dan makkelijk een Professionele Dakinspectie door ons uitvoeren. Nu bijna gratis voor slechts €20.

Professionele Dakinspectie
Visuele controle dakdichting * Controleren water toe- en afvoer * Inschatting stabiliteit * Controle van slijtage of bestaande lekken * In kaart brengen van licht- en vochtintensiteit + ideale vegetatie