groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

groenblauwpeil vijver

Groenblauwpeil: laat je woning vergroenen!

Bereken jouw eigen score

Je bent vast al bekend met het begrip EPC waarde maar ken jij ook het groenblauwpeil van jouw woning en perceel? Deze score geeft jou meer inzicht over de wateropvang op jouw perceel, de biodiversiteit en CO2 opslag. Dankzij de handige nieuwe tool op groenblauwpeil.be bereken jij heel eenvoudig hoe klimaatbestendig jouw woning en tuin werkelijk zijn. Aan het einde van de berekening krijg je zelfs nog een aantal handige tips om je score te kunnen verbeteren. 

Zo wordt er gelet op de verhouding tussen verharding en groen. Je specificeert de type verharding, maar zeker ook niet onbelangrijk: De calculatie vraagt specifiek naar de verschillende soorten beplanting van je perceel. Daarnaast kan je bij het groenblauwpeil zelfs aangeven of je een groendak hebt of een groene gevel en hoe jij omgaat met je regenwater.

www.groenblauwpeil.be

Wees geen groentje

…. bij het redden van de natuur.

De berekening van het groenblauwpeil let op vier groene aspecten:  

Om de biodiversiteit te verhogen in jouw omgeving is het belangrijk om veel verschillende voedselrijke planten te plaatsen, denk hierbij niet enkel aan fruitbomen en -struiken (waar de vogels graag van mee snoepen) maar ook aan bloemen vol nectar en stuifmeel. Deze laatste groep is ontzettend belangrijk voor onze inheemse insecten. Wil jij de lokale insecten het beste helpen? Vergroen je tuin en dak dan vooral met inheemse planten. Wij hebben de mogelijkheid om een groendak aan te leggen met overwegend inheemse planten, zodat ook jouw lokale bijtjes een tevreden klant zullen worden.

Om de luchtkwaliteit in jouw directe omgeving te verbeteren zorg je het beste voor veel groen, planten nemen namelijk schadelijke stoffen op en zetten bijvoorbeeld (koolstofdioxide) CO2 om in (zuurstof) O2 waardoor wij weer gezond kunnen ademen. Maar vergeet zeker ook fijnstof niet, planten en zeker een groendak kunnen erg veel helpen bij het filteren van de lucht tegen fijnstof, ook het groenblauwpeil houdt hier rekening mee.

Om jouw huis en omgeving van de nodige verkoeling te voorzien is het belangrijk om te voorkomen dat warmte wordt opgeslagen. Hoe wordt warmte opgeslagen? Vooral in stenen: beton, asfalt, tegels, bakstenen etc. Hoe minder van deze materialen, hoe minder warmte wordt opgeslagen tijdens de hitte overdag en hoe sneller de temperatuur ‘s avonds weer kan dalen. Natuur (beplanting en waterpartijen) houdt dan juist weer de omgeving koeler. Hoe dan? Doordat het onder de invloed van de zon verdamping veroorzaakt en je huis van schaduw voorziet: zo krijgen die stenen nooit de kans om op te kunnen warmen! 

Qua CO2 opslag kan een groendak zeker ook helpen om je groenblauwpeil te verbeteren, natuurlijk niet in dezelfde mate als een boom van 10 m hoog, maar alle beetjes helpen! Een plant kan enkel groeien wanneer hij kan fotosynthetiseren: CO2 + H2O (water) onder de invloed van zonlicht omzetten in energie, hierdoor groeit de plant en wordt CO2 omgezet in zuurstof (O2) die wij weer inademen.

Het gras is niet groener aan de overkant

…. er groeit misschien enkel meer van. 

Gras is eigenlijk helemaal niet goed voor onze biodiversiteit en zeker kort gras scoort slecht bij het groenblauwpeil. Voor een goede voedselvoorziening van onze locale fauna moeten wij onze ideeën voor een tuin helemaal omgooien.

  • We moeten meer inheemse planten plaatsen. Natuurlijk mag je een mooie struik in je tuin planten voor je eigen kijkplezier, maar denk bij al je beplanting eens goed na of er geen even mooi alternatief bestaat waar je de natuur wel mee helpt.
  • We moeten meer bloeiende planten voorzien die nectar en stuifmeel produceren. Een haagje van siergras mag best, maar bedenk je ook goed dat je beter niet je hele tuin ermee laat vol zetten. Een perceel met een correct groenblauwpeil voorziet een gevarieerde planten mix.
  • We moeten meer waardplanten voorzien waar insecten hun eitjes op kunnen leggen en hun larven op kunnen laten groot worden. Ja het is vervelend als de rupsen van de koolwitjes van je bloemkool eten, maar zonder rupsen heb je ook geen vlinders. De natuur is geven en nemen.
  • We moeten een deel van ons strakke grasveld inruilen voor een biodiverse hoek met een wilde bloemenweide. Laat die paardenbloem maar staan, de natuur zal je dankbaar zijn.

Loop geen blauwtje

…. bij regenwaterrecuperatie.

De berekening van het groenblauwpeil let op vier blauwe aspecten: 

Een groendak helpt een beetje tegen droogte omdat het een spons is, dit betekent dat het groendak water vasthoudt en dit vervolgens verdampt op het moment dat de zon schijnt. Deze waterdamp komt opnieuw in de atmosfeer terecht.

Een groendak werkt echter wel ontzettend goed om je piekafvoer te verminderen, juist omdat het zoals eerder vernoemd een spons is. In plaats van de riolering te overbelasten houdt het groendak de stortbui voor een groot deel vast. Zeker wanneer jouw regenwater niet in de riolering terechtkomt help jij enorm mee om het rioleringsstelsel te ontzien. Hierdoor kan jij je score van je groenblauwpeil enorm verbeteren door een groendak te plaatsen. 

Door het regenwater vast te houden in het groendak en daarmee de riolering te ontzien helpt een groendak ook om kleine lokale overstromingen te voorkomen. Denk hierbij aan straten waar bij een heftige regenbui anders een laag water van 5 cm staat. 

Een groendak is trouwens een zeer nuttige manier van regenwatergebruik: de planten blijven leven en groeien door het water en in dank krijg jij er een leuk stuk extra tuin bij! Je groendak zal dus een deel van je regenwater verbruiken, maar het overschot kan je prima naar je regenput laten stromen om nog te gebruiken in je toiletten, buitenkranen of met een goed filter zelfs in je wasmachine! Zie je dat niet zitten? Leidt dit regenwater dan naar bijvoorbeeld een wadi, vijver of bezinkput in je tuin. Zo kan het water rustig de grond in infiltreren! Iedere nuttige manier van regenwatergebruik is een enorme boost voor de score van je groenblauwpeil, water afvoeren naar de riolering is gewoon enorm zonde en een belasting voor de waterzuiveringsinstallaties.

Stop met je blauw te betalen

…. aan je waterfacturen en je energiefactuur

Herfst 2021, de energieprijzen swingen de pan uit, maar ook je waterfactuur wordt ieder jaar maar duurder. Daarom is het enorm aan te raden om aan waterrecuperatie te doen. Denk daarbij aan je regenwater en je grijze water (afvalwater van o.a. je douche). Ook groenblauwpeil zelf geeft dit advies.

Met een groendak kan jij je regenwater perfect gebruiken, al kan het wel licht verkleuren door de beplanting. Geen paniek! Het blijft nog altijd prima bruikbaar voor de tuin en de wc, wil jij de wasmachine ermee laten draaien? Installeer dan een uitgebreider type regenwaterfilter.

Wist jij trouwens dat de aanleg van een groendak naast het verbeteren van de score voor je groenblauwpeil ook financieel zeer voordelig is? 

Ik heb je al verteld dat groen verkoelt, dit betekent dan ook dat jij geen airco meer nodig hebt, waardoor jij een hoop elektriciteit uitspaart. Daarnaast verhoogt een groendak ook het rendement van je zonnepanelen én beschermt het je dakbedekking waardoor deze tot drie keer langer meegaat. Meer energieopbrengst dus én lagere kosten qua onderhoud aan je dak!

Het beste nieuws? In veel gevallen kom je zelfs in aanmerking voor een subsidie, zo wordt je groendak wel heel voordelig.

 De nood voor klimaatrobuustheid in de peiling hebben

…. omdat wij elkaar ten minste goed begrijpen! 

Klimaatbestendige woningen en indelingen van je perceel zijn geen zorg voor later, het moment om in te grijpen is nu! De zomer van 2021 was een waarschuwing voor de toekomst en wie slim is luistert naar wat de natuur ons heeft proberen te vertellen.

Check nu jouw groenblauwpeil score en we helpen je daarna graag verder om deze samen te verbeteren. Stuur ons een mailtje via:  

info@groenpalet.be