groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

regenwaterrecuperatie

Regenwaterrecuperatie en voedsel voor bijen: een groendak

Onze lentes worden steeds droger en onze tuinen krijgen een laag beton. De regen die wel nog valt, kan niet meer in de grond trekken en onze bodem droogt uit. Stukken groen verdwijnen, ieder onkruidje moet uit ons perfecte gazon, we zetten de bijen flink op dieet.

Waar zijn we mee bezig?

De Vlaamse verhardingsambitie is eentje die we het liefst zo snel mogelijk kwijtraken en vervolgens zo snel mogelijk oplossen. Onze bijen lijden eronder, onze watercyclus is om zeep en onze kleilagen krimpen steeds maar verder in, met grondverzakkingen als gevolg. We moeten meer ruimte creëren voor de natuur en belangrijke verharding zoveel mogelijk vervangen door waterdoorlatende verharding. Daarnaast moeten we kijken hoe we zo veel mogelijk regenwaterrecuperatie kunnen verwezenlijken in onze woningen. Maar hoe lossen we het probleem van onze woningen op?

regenwaterrecuperatie

Onze huizen vergroenen voor de bijen

Onze openbare ruimtes kunnen we ontharden en vergroenen, onze tuinen kunnen we ontharden en vergroenen, maar wat doen we met onze huizen? We kunnen moeilijk onze huizen platgooien en allemaal weer in een houten hutje gaan wonen. De meeste mensen zijn daar toch niet meer voor gemaakt. Toch moeten we kijken waar we een compromis kunnen sluiten met de natuur. Je kan niet zomaar je dak verwijderen en je zolder vol leggen met tuingrond om er een boom in te planten. Je muren weghalen om een haag te planten gaat evenmin. Huizen ‘ontharden’ is niet mogelijk, maar we kunnen gelukkig wel onze huizen vergroenen.

regenwaterrecuperatie

Daken

Een groendak is een dak met een substraatlaag (aarde en steentjes) en een plantenlaag er bovenop. Een groendak zorgt voor meer biodiversiteit en is een optimale manier van regenwaterrecuperatie. We maken een onderscheid tussen:

Met een groendak geven we een stukje groen terug aan de natuur. De plek waar jouw huis vroeger nog niet stond was waarschijnlijk een stuk natuur. De ruimte op je dak kan je dan ook weer teruggeven aan de natuur, zeker als je een plat dak of een licht hellend dak hebt.

Een groendak op een particuliere woning is meestal een extensief groendak of een semi-intensief groendak. Omdat een normaal huis meestal geen enorme draagkracht heeft is het gewicht van een intensief groendak meestal niet mogelijk.

bijen groendak groenpalet

Wat voor planten kan je dan op je groendak zetten om de natuur te helpen?

Voor extensieve groendaken werken we vooral met Sedum. Binnen deze familie bestaan er veel winterharde vetplanten. Sedum heeft veel stuifmeel waardoor de bloemen interessant zijn voor bijen en vlinders, ook zijn er binnen de sedumplanten verschillende bloeiperioden. Hemelsleutels bloeien in de nazomer-herfst, lage sedum bloeit meestal in de zomer maar een aantal bloeit al in lente. Zo kan je op een groendak een bloemetje voorzien voor de bijen in de meeste seizoenen. Je kan zelfs kleine bloembollen planten in je groendak, denk aan krokussen of mini tulpen. Zo heeft je groendak in de lente zeker een ruim aanbod aan bloemen.

regenwaterrecuperatie

Gevels

Onze muren kunnen we niet zomaar weghalen, gelukkig hoeft dat ook niet. Er zijn namelijk veel manieren waarop je je gevel kan begroenen. Kies bijvoorbeeld voor een klimplant die bloemen maakt: clematis, passiflora of jasmijn. Deze ongevaarlijke klimmers leid je aan je gevel naar boven via klimrekken. Ieder bloemetje is weer een extra voedselbron voor onze insecten, daarnaast is het een prachtig uitzicht voor onszelf.

Onze huizen als hulp voor regenwaterrecuperatie

Tegenwoordig moet je in veel gemeenten een regenput installeren wanneer je een huis bouwt. Hiermee kan je regenwater opvangen in plaats van dat het allemaal naar het riool stroomt. Dit is al een zeer goede zaak, hoe meer regenwater we kunnen gebruiken in onze huizen hoe meer we de druk op waterzuiveringsinstallaties en ons grondwater verlagen. Regenwater is namelijk prima geschikt om onze wc’s mee door te spoelen en onze tuin mee water te geven. Installeer je een beter filter op je regenwaterinstallatie dan er normaal voorzien wordt? Dan kan je je regenwater misschien zelfs gebruiken voor de wasmachine of zelfs in de douche (al blijft het regenwater niet geschikt voor consumptie!).

Het is belangrijk dat we regenwater lokaal gebruiken in plaats van het af te voeren naar het riool of via onze rivieren naar de zee.

Een groendak kan helpen bij regenwaterrecuperatie:

  • Met een groendak vang je regenwater op maar je slaat het ook deels op in je groendak
  • Heb je een retentiegroendak? Dan sla je nog meer water op in je groendak dan normaal, zo heeft de plantenlaag een grotere reserve. Het gewicht van je groendak neemt wel sterk toe.
  • Het opgeslagen regenwater wordt lokaal gebruikt, namelijk door de plantenlaag op jouw groendak. De planten zetten het water samen met CO2 (onder de invloed van zonlicht) om in zuurstof voor de wereld en voedingsstoffen voor hunzelf. 
  • Je kan je groendak perfect aansluiten op een regenput of een wadi, zo kan het overtollige regenwater alsnog gebruikt worden in en rond je huis of infiltreren in de bodem om zo als oppervlakkig grondwater te kunnen worden opgeslagen.

regenwaterrecuperatie

Conclusie

Een groendak kan veel doen om ons probleem van verharding in Vlaanderen te compenseren. Elk (stukje) groendak is een nieuw stukje natuur waar insecten voedsel kunnen vinden. Daarnaast kunnen groendaken helpen bij wateroverlast tijdens piekbuien doordat ze het regenwater kunnen opvangen en vasthouden. Zo dienen onze daken als een stukje vervangnatuur en een middel voor regenwaterrecuperatie. Een groendak heeft een veel hogere meerwaarde voor onze omgeving dan een kaal roofing of EPDM dak ooit zal hebben. Zet jij ook de stap naar een betere leefomgeving?

Inspiratie

Zoek jij nog inspiratie voor een groendak? Kijk dan eens naar deze vijf groendaken in Antwerpen!

Wil jij zelf ook een groendak om de biodiversiteit rond je huis te vergroten en om beter om te gaan met regenwater? Stuur ons dan zeker een berichtje op info@groenpalet.be

regenwaterrecuperatie