groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

bijenplanten

De week van de bij: bijenplanten op je groendak!

Voor de achtste keer op rij organiseert het Departement Omgeving de week van de bij, in 2021 is dat van zondag 30 mei tot en met zondag 6 juni. Nu zijn wij bij Groenpalet natuurlijk altijd al een grote fan geweest van bijenplanten en is het ons motto om verharde oppervlakten te vergroenen en bijvriendelijker te maken. De campagne heeft als doel om burgers, bedrijven én gemeenten te motiveren om een bijvriendelijkere omgeving te creëren voor wilde bijen en honingbijen. Groenpalet werkt voornamelijk mee aan de groendaken, maar wij kunnen je zeker ook helpen bij jouw plannen om je tuin te ontharden. Iedere tegel, elk stukje beton en asfalt dat verdwijnt en wordt veranderd in een stukje natuur is namelijk enorm waardevol voor onze biodiversiteit. 

Planten zorgen voor voedsel voor onze bijen, vooral inheemse planten dan. Nu is het bij een groendak niet altijd makkelijk om deze volledig vol te planten met inheemse planten, toch zijn er nog een hoop mogelijkheden als je weet waar je moet kijken. De volgende inheemse bijenplanten zijn namelijk goede keuzes voor op een groendak:

Bieslook, wilde Marjolein, Dianthus, Hieracium, Centranthus rubrum, Achillea millefolium, Sedum acre, Sedum reflexum/rupestre, Sedum spurium, Sedum dasyphyllum, Sedum forsterianum, Sedum album, Sedum sexangulare en Sempervivum tectorum zijn inheemse of ingeburgerde bijenplanten in onze regio.

Ontharden is geen optie, het is een must

De auto parkeren op de oprit, voor veel mensen is het iets waar ze niet eens meer bij stilstaan. Maar door al die aaneengesloten klinkers botsen onze bijen steeds vaker op een muur. Het is daarom belangrijk dat we allemaal proberen stil te staan bij de hoeveelheid verharding die we plaatsen; hoeveel tegels hebben we werkelijk nodig? Mag er niet een ruime, beplante voeg zitten tussen onze tegels? Moeten we per se gaan voor een aaneengesloten lap beton wanneer we ook kunnen kiezen voor grasdallen begroeid met bijvoorbeeld bijenplanten, Kruiptijm, Sedum of Campanula?

Bijen zijn ontzettend belangrijk voor de bestuiving van onze gewassen, maar helaas gaat het slecht met onze bijen. Zonder bijen zouden wij letterlijk met een lege winkelmand komen te zitten. We kennen allemaal het stereotypische beeld van de bijen in een bijenkorf, maar 80% van onze bijen leeft onder de grond. Deze zandbijen (of aardbijen 😉 ) graven tunnels waar ze in nestelen. Maar een bij heeft geen klopboor, dus een bij kan een schild van strakke klinkers, asfalt of beton niet te lijf gaan. De bij kijkt dan ook machteloos toe hoe we Vlaanderen steeds meer en steeds sneller verharden. We creëren een crisis van dakloze bijen. De tuin ontharden is geen optie, het is een must.

bijenplanten

Ruimte en bijenplanten voor onze bestuivers

Voor de toekomst van de bijen, maar ook voor onze eigen toekomst, moeten we meer ruimte maken voor onze inheemse bestuivers. Van ontharding tot bijenplanten, van groendaken tot kleurrijke borders, het zijn allemaal manieren om jouw steentje bij te dragen. Zelfs lui tuinieren kan de bijen helpen: stop met het weghalen van de paardenbloemen, klavers en madeliefjes uit je gazon!

Het is belangrijk dat je kiest voor een rijke variatie aan planten, bomen, struiken én bloemen. Kies voor vaste planten en meerjarige planten die je aanvult met eenjarige bloemen. Zo hebben de bijen in jouw tuin elk jaar opnieuw weer een uitgebreid buffet om van te smullen. Maar welke bijenplanten moet je kiezen? Lees hier meer over op de website van de week van de bij.

Maai Mei Niet!

Doe jij al mee aan #MaaiMeiNiet? Met deze actie wordt er aandacht getrokken voor de biodiversiteit die we in onze eigen tuin kunnen creëren door in de maand mei het gras niet af te rijden!

Een groendak voor de bijen

Niets is zo fijn als een nutteloos stukje verharding om te toveren tot iets waardevols voor de natuur. Neem als voorbeeld een groendak: je verandert een stuk roofing of EPDM in een buffet voor de bijen. Sedums en andere groendakbeplanting zijn namelijk hele goede bijenplanten. Sedums zijn rijk aan stuifmeel en bloeien meestal vrij lang, zelfs in droge omstandigheden. Kies jij voor een groendak met een wat dikkere substraatlaag? Dan kan jij ook meer kruidachtige planten zetten, waardoor een groendak met inheemse bijenplanten ook goed mogelijk is. Zo probeert mijn collega om veel met Dianthus deltoides, Hieracium aurantiacum en Echinacea purpurea te werken. Want hoe vertrouwder de bijen zijn met de planten, hoe gelukkiger de bijen ervan worden. Zelfs op een dunnere substraatlaag gedijen Dianthus en Hieracium goed! Wil jij graag meer informatie over een groendak? Wij helpen jou graag verder.

bijenplanten

  • Bomen: vooral fruitbomen zijn goed voor bijen, maar ook voor jezelf. Je helpt de bijen aan voedsel en als dank helpen zij jou aan verse vruchten om van te genieten. Heb jij de ruimte voor een hoogstam, halfstam of laagstam kerselaar? Of wellicht een pruimelaar, kriekelaar, appelaar of perelaar? Ook tamme kastanje, wilg, esdoorn, acacia/robinia en linde zijn goede bomen voor bijenplanten. Je tuin ontharden gaat trouwens goed samen met het planten van een boompje, haal minimaal een m² aan tegels weg en je plant al makkelijk een laagstam fruitboompje! Wil je een grotere boom? Voorzie dan meer plaats.
  • Struiken en heesters: neem als voorbeeld deze fruitstruiken: framboos, braam, blauwe bes, rode bes, kruisbes met deze struiken geniet jij later weer van het werk van de bijen: met een schaal vol heerlijke bessen! Deze struiken zijn net zoals laagstam bomen ook de ideale bijenplanten om te combineren met je tuin ontharden: neem een aantal tegels weg en plant in deze nieuwe vierkante meter een kruisbes of rode bes.
  • Klimplanten: clematis, druivelaar, jasmijn en kiwibes zijn prachtige klimplanten om de bijen gelukkig mee te maken. Clematis en jasmijn kan je zelfs met behulp van een klimrek op je gevel laten groeien, deze bijenplanten verblijden jou met prachtige bloemen en zijn een buffet voor onze gevleugelde vrienden!
  • Moestuin: veel planten in de moestuin zijn goede bijenplanten, maar dat geldt enkel als we de planten ook laten bloeien. Veel van onze groenten laten we niet bloeien (al kan je er altijd voor kiezen om een aantal exemplaren voor de bijen te laten staan). Denk bij bloeiende moestuinplanten aan tomaten en paprika’s maar ook aan alle planten van de Cucurbitaceae familie: meloen, komkommer, pompoen en courgette, je helpt de bijen en de bijen helpen jou aan een goede oogst. Ook de moestuin van je combineren met je tuin ontharden: grote tegel er uit, courgetteplant erin!
  • Bloemen: bollen zoals sneeuwklokjes, blauwe druifjes en hyacinten zijn niet alleen een feestje voor jouw ogen maar ook voor de bijen! Maar ook kruiden zoals basilicum, munt, marjolein, tijm en bieslook zijn hele goede bijenplanten. Kruiptijm is zelfs bij uitstek geschikt om tussen tegels te laten groeien als voegenbegroener.

Ruimte voor bloemen

Veel mensen houden van een strak gemaaid gazon, veel mensen houden zelfs het meest van kunstgras. Maar de waarheid is dat kunstgras en echt gras voor bijen geen echte meerwaarde hebben. Wil jij de bijen echt helpen? Zaai dan een baan van bijenplanten in jouw gazon.

bijenplantenbijenplanten

Een gazon van kunstgras vs een gazon met een bloemenweidestrook: een echt feest voor onze biodiversiteit. Kunstgras (of echt gras) mag dan wel waterdoorlatend zijn en is een manier om je tuin te ontharden, maar veel meerwaarde voor de natuur heeft het niet. Hoe meer gras vervangen wordt door bijenplanten, hoe gelukkiger onze gevleugelde vriendjes worden!

Aan de slag!

Hopelijk heb je nu genoeg ideeën om aan de slag te kunnen gaan voor de bijen. Help jij mee Vlaanderen te ontharden en bijvriendelijker te maken door meer bijenplanten te voorzien op jouw groendak en in je tuin?

Bronnen:

https://www.weekvandebij.be/ 

https://omgeving.vlaanderen.be/week-van-de-bij-2021-bijenhelden-breken-uit