groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Groendaken als stapstenen voor de natuur

Maak van je woning een groene brug tussen stad en land

Steeds meer verharding betekent ook steeds minder natuur, hierdoor krijgen veel dieren en insecten het heel moeilijk. Daarnaast zorgt verharding voor langere warme periodes, ook wel het ‘urban heat island effect’ genoemd. Meer beplanting in de steden zorgt juist voor meer verkoeling. Zo kan een groene zone tot 7°C koeler zijn dan de bebouwde omgeving. Groenpalet brengt verfrissing terug naar de stad door groene stapstenen te creëren voor de natuur.

Bekijk eens het onderstaande filmpje.

Onze visie

Wij zetten ons in om planten terug te brengen naar de stad, om een stuk dak, een stuk beton een stuk warme leegte te vervangen door levendige verkoeling. Hoe meer daken begroend worden, hoe meer stapstenen er worden gecreëerd voor het plaatselijke ecosysteem. Groendaken maken een groene brug tussen verschillende grotere natuurgebieden en landschappen, een ecoduct over de stad dus als het ware. 

Verbinding maken met de natuur, je krijgt er een hoop voor terug. Zo zorgt een groendak al voor verkoeling in je woning tijdens de zomer. Daarbij zorgt een tuin of park in de stad weer tot verkoeling van de algemene omgeving. 

Maar niet alleen de verkoeling krijg je cadeau van Moedernatuur, denk ook aan de rust en de vrede die je voelt wanneer je een mooi landschap ziet. Het ontstressen in een park, het genot van een dak vol bloemen.

Ondersteun de biodiversiteit

Minder natuur betekent minder bloemen, minder bloemen betekent minder nectar (eten) voor bijen, minder bijen betekent het instorten van het ecosysteem. In een landschap van beton kunnen wij niet overleven.

Wij hebben bijen nodig, insecten, dieren, een gezond ecosysteem. 

Groendaken bestaan voor een heel groot deel uit zeer bijvriendelijke planten, verschillende soorten sedums maar ook andere groendakplanten trekken ontzettend veel insecten aan die hier hun eten kunnen vinden.

Als je de insecten nog meer wilt helpen kan je een insectenhotel plaatsen, dit is een huisje of boomstronk met veel kleine holtes waar insecten eitjes in kunnen leggen of in kunnen overwinteren. Door dit te combineren met een stuk bijvriendelijke vegetatie rond je woning (veel bijvriendelijke bloemen) kan je het lokale ecosysteem een prachtige duw in de rug geven.

Natuur maakt gelukkig

Ken je dat fijne opgeladen, uitgeruste gevoel wanneer je door een mooi park wandelt? Wanneer je door een mooie tuin loopt? De geur van gras, de kleur groen, het geluid van het gezoem van bijtjes. Het geeft ons rust. Verbinding met de natuur is enorm bevorderlijk voor de geestelijke en fysieke gezondheid.

Het is wetenschappelijk bewezen dat natuur ons gezonder maakt, wandelen in het bos verlaagt stresshormonen. Een overnachting in het bos boost zelfs je weerstand, verlaagt je bloeddruk en beschermt je beter tegen kanker. Ook bij depressie en angst kunnen planten je een handje helpen om je beter te voelen. Jouw groendak is jouw eigen stukje bonus tuin, een (semi-)intensief groendak kan zelfs je eigen stukje bos zijn.

Wacht niet langer en zet nu de stap om jouw futloze en oninspirerende betonnen omgeving om te vormen tot een groene stapsteen die jou gezonder én gelukkiger maakt.

Bronnen:

https://time.com/4405827/the-healing-power-of-nature/

groene brug tussen stad en natuur