groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Ronald McDonald Huis

Groendak op schuine helling

Een groendak op het Ronald McDonald huis Brussel

Het Ronald McDonald Huis: Elk ziek kind wil graag dat er zo vaak mogelijk familie langskomt, maar niet voor iedereen is het mogelijk om steeds te pendelen naar het ziekenhuis, zeker wanneer de familie niet in de de buurt woont van het ziekenhuis waar het kind behandeld wordt. Bij zware en speciale behandelingen is de kans groot dat een gezin ver moet reizen om het gespecialiseerde ziekenhuis te bereiken. Daarom zet McDonald’s zich al sinds 1974 in voor het helpen samenhouden van gezinnen. Niet enkel ouders mogen blijven logeren in een Huis, maar ook broertjes en zusjes zijn welkom. Tegenwoordig zijn er al in 62 landen op meer dan 375 locaties een Ronald McDonald Huis.

Het begin van het Ronald McDonald Huis Brussel

Er bestonden al in vele landen Ronald McDonald Huizen, maar in België was de locatie in Brussel de primeur.

“[November 2019], opent het allereerste Ronald McDonald Huis in België zijn deuren op een
boogscheut van het UZ Brussel. Het Ronald McDonald Huis biedt er gezinnen met een ziek of
zorgintensief kind een warm en gastvrij verblijf. Het Huis werd gerealiseerd dankzij de steun
van talrijke sponsors.”

UZ Brussel

Dankzij de inzet van vele vrijwilligers en de steun van veel ondernemingen kon het eerste Belgische Huis openen. Wij zijn blij dat wij met de aanleg van het groendak ons steentje konden bijdragen!

Geen hotel maar een echt (t)huis

Het Ronald McDonald Huis is geen hotel, maar een tijdelijke thuishaven waar de gezinnen van zieke kinderen even tot rust kunnen komen. Het huis heeft naast tien gastenkamers met badkamer ook nog een aantal gedeelde ruimtes zoals: een woonkamer, een keuken, een eetkamer, een wasruimte, een bibliotheek, een speelhoek en twee patio’s. Wat er dan eigenlijk nog ontbrak was een groene ruimte om ook in tot rust te kunnen komen.

Met de komst van het groendak was dat gat onmiddellijk gevuld, en hoe! Want een groendak is niet enkel een mooi uitzicht maar zorgt er ook nog eens voor dat het Huis ‘s zomers lekker koel blijft. Zo hoeven airco’s
en dergelijke een stuk minder hard te werken tijdens een warme zomer. Goed voor de natuur en goed voor de gezinnen van het Ronald McDonald Huis. Nog een voordeel is dat de gezinnen zeker rustig
zullen slapen want een groendak isoleert immers ook tegen het
impactgeluid van bijvoorbeeld hagel enregen.

Groendak voor beter slaapcomfort

Zo lang als je kind verblijft in het ziekenhuis van UZ Brussel ben je welkom om als gezin te blijven slapen in het Ronald McDonald Huis. Zo kan je zo veel mogelijk bij je kind zijn wanneer een knuffel van de papa, mama, broer of zus het beste medicijn lijkt te zijn.

De genezende kracht van liefde en natuur

Gezinnen hebben al toegegeven dat de mogelijkheid om samen te kunnen verblijven in een Ronald McDonald Huis een significante impact heeft op het psychologische welzijn alsmede het herstel van hun kind. Immers verblijven ze op een steenworp afstand van het ziekenhuis waardoor ze zeer
regelmatig hun kind een hart onder de riem kunnen steken. Daarnaast is het tijdelijk samenwonen met andere gezinnen die in een soortgelijke situatie zitten een steun voor de ouders, tijdens het thuiselijke verblijf kunnen ze hun problemen bespreken en hun hart luchten bij ouders met dezelfde ervaringen.

Ook de broers en zussen van het zieke kind hebben profijt van het Ronald McDonald Huis, naast dat ze veel en snel bij hun zieke broer of zus kunnen zijn hebben ze ook de ruimte om al spelend hun gevoelens te verwerken. In de speelruimtes van de Huizen treffen zij anderen kinderen in gelijke situaties, wat net zoals voor de volwassenen steun biedt. Al spelend kunnen ook zij hun gevoelens delen en verbinding hebben met leeftijdsgenoten.

Uit onderzoek is gebleken dat ouders beter slapen in een Ronald McDonald Huis, dan wanneer ze aan het bed van hun kind verblijven. Doordat de ouders beter uitgerust zijn tijdens de hospitalisatie van hun kind kunnen ze later ook beter de zorg van hun kind overnemen wanneer ze weer thuis zijn.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat interactie met planten kan helpen bij het verlagen van stress en de bloeddruk maar ook het verhogen van positieve zaken zoals een comfortabeler gevoel en een natuurlijker gevoel, tot rust komen en minder angstgevoelens ervaren.

Stress, depressie, onrust, niet lekker in je vel zitten en angst zijn allemaal gevoelens die natuurlijk

Groendak op een ziekenhuis

juist veel zullen voorkomen bij ouders wiens
kinderen in het ziekenhuis verblijven. Een
groendak op een het Ronald McDonald Huis is
een investering in het welzijn van deze
gezinnen.

Mensen voelen zich van nature meer op hun
gemak in een omgeving met planten, zo kan
een uitzicht op een groendak, een tuin of mooie
kamerplanten zelfs significant helpen bij het
genezen van mensen. Bij patiënten zelf is ereen merkbaar verschil: het

verschil tussen een ziekenhuiskamer met
uitzicht op een stuk natuur vs een kamer

zonder uitzicht geeft al verschillende uitkomsten. Patiënten met een mooi uitzicht ervaren hun gezondheid als beter dan patiënten zonder mooi uitzicht. Zo zullen ook de gezinnen die regelmatig naar het groendak van het Ronald McDonald Huis kijken de aangename effecten van de natuur ervaren. Grenzend aan het Laarbeekbos, ligt het Huis eigenlijk verzonken in zijn omgeving en vormt zo een rustgevend geheel voor mensen die juist op dit moment heel hard wat meer rust nodig hebben.

Het Ronald McDonald Huis en Groenpalet

Het was augustus 2020 en wij werden benaderd door het Huis, ze hadden namelijk een probleem.
De firma die de afwerkingen aan de buitenzijde van het gebouw had gedaan ging failliet voordat het Huis afgewerkt kon worden, zo had het huis opeens een half afgewerkt groendak. Dat was natuurlijk niet de oase van rust waar ze op gehoopt hadden…

Groenpalet to the rescue!

Samen met het Ronald McDonald Huis verzonnen we een oplossing voor het onafgewerkte groendak en zo gingen wij augustus 2021 van start met de herstelwerkzaamheden en het afronden van het groendak. We bouwden voort op de bestaande structuren en vulde deze aan zodat er geen materialen verloren zouden gaan maar er toch nog een mooi groendak op het Huis zou komen! De steile helling bleek een pittige uitdaging maar gelukkig zijn de harde werkers van Groenpalet echte experts. Met groot (en klein) materieel konden wij de helling uiteindelijk de baas zijn.

Hoogwerkers, blaaswagens, bigbags, scheppen en héél veel zweet was het recept voor de overwinning, maar die overwinning smaakt extra zoet wanneer het resultaat mensen gelukkig maakt.

Restauratie Groendak op schuine helling
Restauratie bestaand groendak Ronald McDonald
Het resultaat drie seizoenen later…

Mei 2022 is het groendak prachtig geworden, het resultaat liegt er niet om! Deze zomer zal het Ronald McDonald Huis bedekt zijn in een deken van bloemen. Elke ochtend wanneer de families uit het raam kijken zullen zij begroet worden voor een stukje hoop en positiviteit.

“Het groendak brengt een heel mooi gevoel van gerustheid en duurzaamheid op het Huis. Bij
de verschillende bouwfases werd er zeer zorgvuldig gewerkt. Zo een dak vraagt zeker
geduldigheid om tot een mooi resultaat te komen, want het neemt toch tijd om volledig op te
bouwen en te laten dichtgroeien. Het is uiteindelijk heel mooi geworden.”

– Thomas Bagnoli, Assistent Manager Ronald McDonald Huis Brussel

Groendak op schuine helling
Groendak op schuine helling
Groendak op schuine helling
Groendak op schuine helling
Wil jij meer weten over groendaken?

Bijvoorbeeld over hoe een groendak patiënten én ziekenhuispersoneel helpt? Of hoe een groendak je huis koeler houdt in de zomer?  Denk jij liever aan groen op je tuinhuis? Ben jij misschien een grote fan van de natuur?

Zoek jij nog bepaalde informatie of is je honger voor kennis nog niet gestild? Stuur ons dan gerusteen mailtje en we helpen je graag verder!

Groendak op Ronald McDonaldhuis

Bronnen en dankwoord:

Wij danken het Ronald McDonald Huis Brussel voor de aangename samenwerking, alle hulp en de
informatie en foto’s die wij kregen voor het schrijven van dit artikel. Dankjewel!
● https://www.uzbrussel.be/home/-/asset_publisher/8YmW6ErOnrxi/content/ronald-mcdonald-hu
is-een-
● preview-voor-de-sponsors/maximized
● https://mcdonalds.be/nl/ons-engagement/een-hart-voor-kinderen-een-huis-voor-hun-ouders
● https://www.kinderfonds.be/nl
● https://rmhc.org/
● 2015, The Impact of the Ronald McDonald House® Program
[http://www.rmhc-marshfield.org/wp-content/uploads/2017/06/RMHC-Impact-Fact-Sheet.pdf]
● https://groenpalet.be/groendak/een-groendak-op-een-ziekenhuis/ (bronnen onderaan artikel)