groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

tuinhuis groendak tuinhuisje groendaken

Een groendak op je tuinhuis

Zit jij ook al lang te denken over een groendak maar twijfel jij of deze op jouw huis past? Misschien is de helling te groot, of misschien vind jij het uitzicht van pannen wel heel rustiek op je fermette.

Geen zorgen, een groendak kan namelijk op nog veel meer dingen dan alleen een huis. Misschien is het een idee om eens te kijken of je jouw carport, garage, kippenhok, paardenstal, konijnenhok, hondenhok, tuinhuis, houthok, wijnkelder, vleermuizenhuis, insectenhotel, woonwagen of fietsenberging kunt bekronen met een groendak!

Om een idee te geven, in Utrecht (Nederland) zijn er zelfs al bushokjes met een groendak. Hiermee probeert de stad de luchtkwaliteit te verbeteren en biodiversiteit te stimuleren.

Tuinhuis

“Waarom een groendak voor een tuinhuis?”, hoor ik je denken. Maar waarom eigenlijk niet? Waarom niet dat loze stukje dak omtoveren tot een meerwaarde voor je kijkplezier, een meerwaarde voor de natuur, een meerwaarde voor je huis? Misschien is jouw tuinschuurtje een beetje extra garage of opslag voor verf of gereedschap, misschien is jouw tuinhut eigenlijk alleen voor tuinspullen zoals zakken aarde, bloempotten en je collectie harken en scheppen die al een paar generaties meegaan.

Wat jij ook moge opslaan in jouw tuinhuis, een groendak maakt het uitzicht altijd een stukje mooier.

Waarom zou jij kiezen voor een groendak op jouw tuinhuis?

1. Omdat je de dakbedekking van je tuinhuis beschermt tegen UV-straling.

Veel kunststoffen harden uit door zonlicht (UV-/ fotodegradatie), hierdoor komen er kraken, scheuren en gaten in het materiaal. Zo lijdt ook je dakbedekking onder de straling van de zon. Om je dakbedekking dus een langere levensduur te geven bescherm je het best het materiaal van blootstelling aan UV-straling. Dit doe je al heel eenvoudig door een laagje lichtgekleurd materiaal op jouw dak te leggen. 

Lees hier meer over bescherming tegen UV-straling.

2. Omdat een groendak een genot is om naar te kijken

 

Op een groendak floreert de natuur, je ondersteunt bijen (die wij hard nodig hebben om zelf eten te kunnen hebben), je ondersteunt vlinders en vele andere insecten die allemaal hun eigen plek en nut hebben binnen ons ecosysteem. Daarnaast is een groendak een werkelijk kijkplezier. Je kijkt vanuit je tuin toch al uit op je tuinhuis, zie je groendak dus als een extra tuintje om vol te planten met fraaie bloemetjes.

3. Omdat een groendak brandvertragend werkt

Een goed onderhouden groendak vertraagt de verspreiding van vuur bij brand. Het risico dat een vegetatiedak vlam vat is 18 tot 24 keer kleiner dan dat een bitumendakbedekking vlam vat: door een groendak op je tuinhuis is er dus een aanzienlijke vermindering van het brandgevaar.

Lees hier verder over brandveiligheid.

Wil jij alle voordelen nog eens extra doorlezen? Klik dan hier

Ben jij enthousiast en wil je graag aan de slag gaan om jouw unieke groendak te ontwerpen? Let dan zeker op de volgende dingen:

  • Het dak moet waterdicht zijn.

Een groendak zal geen extra lekken veroorzaken, maar bestaande lekken moeten opgelost worden voordat het groendak kan worden aangelegd op jouw tuinhuis.

Wil je dit makkelijk testen? Zet dan 24 uur lang een laag van 1 à 2 cm water op je dak. Dicht de afvoeren tijdelijk af zodat het water niet weg kan lopen en controleer regelmatig op luchtbelletjes!

  • Controleer de draagkracht van het dak.

Een volledig met water verzadigd groendak weegt vanaf 80 kg per vierkante meter, dit is wanneer je onze lichtste techniek gebruikt: sedumcassettes. Kleine daken zijn vaak het makkelijkste te versterken, voor persoonlijk advies mail je het best naar info@groenpalet.be

  • De makkelijkste groendaken, zijn zonnige daken.

Het grootste assortiment groendakplanten bestaat uit planten die graag in de volle zon staan, hier kan je kiezen uit vele sedums, sempervivums en delosperma’s.

Nu betekent die zeker niet dat een schaduwdak niet óók een groendak kan zijn. Hierbij kies je beter voor grassen of grasachtigen, varens en andere vaste planten. Bij een schaduwdak contacteer je ons het best voor persoonlijk advies info@groenpalet.be