groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

groendak op ziekenhuis zottegem

Een groendak op een ziekenhuis

 
In Zottegem heeft het ziekenhuis (AZ Sint-Elisabeth Zottegem: SEZZ) gekozen voor een prachtig groendak*, dit is een goede en belangrijke keus geweest, zeker omdat groendaken kunnen helpen om onze fysieke en mentale gezondheid te verbeteren, ons herstel na een operatie te versnellen en onze stress te verlagen. 
 
groendak ziekenhuis helpt bij snel herstel en mentale gezondheid
 

Groendak mentale gezondheid

Bij het ziekenhuis van Zottegem ligt het groendak naast de afdeling psychiatrie/PAAZ (het groendak ligt op het dak van de begane grond, zo is het uit het raam zichtbaar vanaf de eerste verdieping), dit is een hele goede plek omdat het bewezen is dat planten kunnen helpen bij klachten zoals stress, angst en depressie.
Mensen voelen zich van nature meer op hun gemak in een omgeving met planten, zo kan een uitzicht op een groendak, een tuin of mooie kamerplanten significant helpen bij het genezen van mensen.
Stress, depressie, onrust, niet lekker in je vel zitten en angst zijn allemaal gevoelens die natuurlijk juist veel zullen voorkomen bij mensen die op een psychiatrische afdeling verblijven. Een groendak op een ziekenhuis is een investering in de zorg voor deze mensen. 
 

Comparison of psychological assessments between plant and computer stimuli. (A) Feelings of comfort, (B) the feeling of relaxation, and (C) the feeling of naturalness. N = 24, mean ± SD, **P < 0.01 according to the Wilcoxon signed-rank test.

Bron: Interaction with indoor plants may reduce psychological and physiological stress by suppressing autonomic nervous system activity in young adults: A randomized crossover study.

 

Gezond leven

Een ziekenhuis zet zich in voor de gezondheid van patiënten, een groendak draagt daar aan bij omdat de beplanting hiervan de lucht zuivert. Denk hierbij niet enkel aan dat planten CO2 omzetten in O2 (zuurstof) maar ook dat groendaken kunnen helpen bij het vangen van fijnstofdeeltjes in de lucht. 

Fijnstof is schadelijk en kan zelfs kanker veroorzaken, hoe meer fijnstof uit de lucht gefilterd wordt, hoe schoner onze longen en hoe gezonder onze toekomst.

 

Patients hospitalization days as influenced by foliage plants and flower arrangements. Chi-square = 9.091, P = 0.011

Bron: Plant Therapy: a Nonpharmacological and Noninvasive Treatment Approach Medically Beneficial to the Wellbeing of Hospital Patients

 

Planten maken ons gezonder

Verschillende onderzoeken tonen aan dat interactie met planten kan helpen bij het verlagen van stress en de bloeddruk maar ook het verhogen van positieve zaken zoals een comfortabeler gevoel en een natuurlijker gevoel, tot rust komen en minder angstgevoelens ervaren.

Maar in een ziekenhuis is het natuurlijk niet haalbaar om iedereen de hele dag in de aarde te laten wroeten, gelukkig is dat ook helemaal niet nodig. Het kijken naar planten en tuinen in een ziekenhuis helpt namelijk ook om stress te verlagen, zelfs binnen de vijf minuten. Langer naar planten kijken helpt om patiënten te kalmeren alsmede om de pijn van patiënten te verlagen waardoor er minder pijnmedicatie gebruikt hoeft te worden. Hierdoor hoeven mensen zelfs minder lang in het ziekenhuis te verblijven omdat zij sneller herstellen wat uiteraard voor iedereen prettig is.

Zelfs het verschil tussen een kamer hebben in een ziekenhuis met een raam met mooi uitzicht op een stuk natuur in vergelijking met een kamer hebben waar het raam geen uitzicht heeft, geeft al verschillende uitkomsten bij patiënten. Patiënten met een mooi uitzicht ervaren hun gezondheid als beter dan patiënten zonder mooi uitzicht.

 

ziekenhuis zottegem sezz groendak gezondheid

 

Een positieve ervaring met de zorg

De aanwezigheid van groen in een ziekenhuis leidt zelfs tot een hogere tevredenheid van patiënten en hun familieleden en een beter gevoel over het personeel en de zorg zelf. Het zorgpersoneel heeft zeker ook baat bij groen in de werkomgeving, zo voelen zorgverleners zich gelukkiger op het werk waardoor ervaren krachten langer met plezier op dezelfde plek zullen blijven werken.

Kamerplanten en boeketten helpen trouwens ook bij het psychologische en cognitieve welzijn van patiënten bij hun operaties. Zo ervaarden patiënten een positieve en optimistische instelling en werden zij afgeleid van zorgen, stress en eventuele trauma’s gerelateerd aan de operatie.

 

ziekenhuis covid groendak herstel zorgsector stress

 

Ziekenhuizen, de zorgsector en Covid-19

Zullen we de olifant in de kamer dan maar eens bespreken? Uiteraard vraagt iedereen zich af wat een groendak dan kan betekenen voor een ziekenhuis en zijn patiënten in tijden van corona. Mensen die in coma liggen op de Intensive Care Unit zullen geen baat hebben bij een groendak, maar wanneer deze mensen op een andere afdeling terecht komen wanneer zij weer bij bewustzijn zijn kan dit uiteraard wel helpen. Denk hierbij aan de patiënten die dan een kamer hebben met uitzicht op een groendak, of als zij naar het groendak kunnen kijken wanneer zij door de gangen van het ziekenhuis lopen. Een vlotter en aangenamer herstel zorgt er voor dat mensen sneller weer naar huis kunnen omdat zij goed genezen zijn, maar ook dat de druk op het aantal bedden in het ziekenhuis verlaagt wordt.

Een groendak ondersteunt daarnaast het verplegend personeel en de zorgsector omdat zij kunnen ontstressen door het uitzicht op het groendak. Zeker in deze heftige periodes is het natuurlijk fijn als het personeel van de ziekenhuizen net iets meer rust heeft. Ook zij ervaren een hogere bloeddruk, stress, vermoeidheid en zelfs angstgevoelens in deze zware periode.

 

groendak op ziekenhuis zorgt voor een gezond herstel

 

Genoeg redenen voor een Groendak op een ziekenhuis!

Een betere en gezondere omgeving waar patiënten beter en sneller genezen en herstellen, terwijl het personeel van de gezondheidszorg zich fijner en prettiger voelt, dat is toch een goede reden om te kiezen voor een groendak op een ziekenhuis? 

 

Wil je graag nog meer voordelen van een groendak lezen? Klik dan hier!

Ben je benieuwd naar nog meer bijzondere projecten zoals bijvoorbeeld een groendak op een woonwagen?

Vragen? Opmerkingen? Behoefte aan een gratis offerte op maat? info@groenpalet.be 

 

*Wij onderhouden dit groendak maar hebben het niet aangelegd.

 

een droomdak van groenpalet maak van jouw groendak droom realiteit

 

Bronnen: