groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Een divers groendak met zonnepanelen – Gent

Bij deze klant in Gent mochten wij van zijn geeldak (energiedak) een geel groendak (groendak met zonnepanelen) maken! Er werd gekozen voor een extensief groendak met diverse sedumbeplanting, zo vinden we op dit groendak ook Hemelsleutels terug (Hylotelephium telephium) naast de ‘normale’ beplanting van lage sedum. Dit hoogteverschil tussen de zonnepanelen op je groendak zorgt voor een mooi gevarieerd uitzicht en geeft bovendien ook een langere bloeiperiode: Hemelsleutels bloeien tenslotte in de late zomer tot vroege herfst, terwijl lage sedums late lentebloeiers en zomerbloeiers zijn! Zo geniet iedereen net nog wat langer van dit mooie groendak met zonnepanelen.

Tegenwoordig heeft dit dak een prachtige veelzijdige opbrengst: 

  • Elektriciteit door de zonnepanelen (goed voor de mens)
  • Nectar en stuifmeel door de groendakvegetatie (goed voor de insecten)
  • Frisse zuurstof (gemaakt uit CO2, water en zonlicht) gemaakt door de beplanting (goed voor iedereen)
  • Een prachtig uitzicht wanneer je van bovenaf op dit dak kijkt 

 

 

Maar waarom is het zo’n goed idee om zonnepanelen op een groendak te plaatsen? Een groendak met zonnepanelen heeft een hoger rendement omdat de zonnepanelen veel minder heet zullen worden dan wanneer de zonnepanelen op kale roofing/EPDM liggen. Deze maatregel om oververhitting tegen te gaan zorgt ervoor dat jouw opbrengst optimaal blijft

Het rendementsverlies van zonnepanelen kan als volgt berekend worden: zonnepanelen met een Pmax van 0,45% verliezen 0,45% aan opbrengst bij iedere graad boven de 20°C. De panelen zijn stabiel qua productiviteit bij 20°C en lagere temperaturen. Bij 50°C, 30 graden boven 20°C, heb je dus een rendementsvermindering van 30 x 0,45 = 13,5%. Een onbedekt zwart dak kan makkelijk 70°C worden. Een groendak verlaagt deze temperatuur tot ongeveer 37°C. Veel minder rendementsverlies dus!

Wil jij ook het meeste uit je zonnepanelen halen? Kies dan voor een groendak met zonnepanelen!