groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

De financiële voordelen van een groendak

De droom van ieder econoom

Een groendak is goed voor de natuur, het stimuleert de biodiversiteit, zuivert de lucht en helpt te compenseren voor de verstedelijking. Maar wat niet iedereen weet is dat een groendak daarnaast ook goed is voor je portemonnee. Geen dalende economie voor jou 🙂

Geen nieuwe dakbedekking

Dakbedekking dient na ongeveer 20 tot 40 jaar vervangen te worden. De oorzaak hiervan is dat onbeschermde roofing en EPDM langzaam afgebroken worden door zonlicht/UV-straling (fotodegradatie). Een groendak is de parasol die ervoor zorgt dat jouw dakbedekking niet meer rechtstreeks in contact komt met het zonlicht, waardoor er niet of nauwelijks meer fotodegradatie optreedt. Als je een vegetatielaag op je dakbedekking legt bereikt de UV-straling jouw dak niet meer.

Naast de afbraak door zonlicht lijdt dakbedekking ook onder temperatuurschommelingen: deze materialen zetten uit bij warmte en krimpen in bij kou. Bij temperatuurschommelingen is het groendak de isolatielaag die zorgt dat jouw dakbedekking een stabiele(re) temperatuur behoudt waardoor het veel minder krimpt en uitzet. In de brandende zon kan een onbedekt plat dak makkelijk 70°C bereiken, met een groendak blijft het dak stabiel rond de 37°C. Als voorbeeld: er is een voortdurende afwisseling van ‘s zomers 70°C overdag, vervolgens is het rond de 20°C ‘s nachts, dit betekent dat jouw dakbedekking elke 12 uur 50°C verschil moet opvangen. Dit put het materiaal van jouw dak sterk uit.

Een groendak zorgt ervoor dat jouw dakbedekking tot wel drie keer langer meegaat. Je kiest dus beter voor een groendak in plaats van twee keer een nieuwe dakbedekking. Een nieuwe dakbedekking voor een dak van 19m² kost minimaal €3875,56, terwijl een groendak voor dit formaat dak maar gemiddeld €1900,00 kost!

Hoger rendement zonnepanelen

Heb jij zonnepanelen? Wil jij het beste uit jouw zonnepanelen halen? Dan is het plaatsen van een groendak onder en/of rondom jouw zonnepanelen een hele goede zet. Waarom? Een groendak verlaagt de omgevingstemperatuur waardoor jouw zonnepanelen minder heet worden en daardoor beter functioneren (hoe heter het paneel zelf wordt, hoe minder goed het werkt).

Rendementswinst tot 15%!

Het rendementsverlies van zonnepanelen kan als volgt berekend worden: zonnepanelen met een Pmax van 0,45% verliezen dus 0,45% aan opbrengst bij iedere graad boven de 20°C. De panelen zijn stabiel qua productiviteit bij 20°C en lagere temperaturen. Bij 50°C, 30 graden boven 20°C, heb je dus een rendementsvermindering van 30 x 0,45 = 13,5%. Een onbedekt zwart dak kan zoals eerder gezegd gemakkelijk 70°C worden. Een groendak verlaagt deze temperatuur tot ongeveer 37°C. Veel minder rendementsverlies dus!

Een lagere energiefactuur

Door een groendak te plaatsen op jouw woning, spaar je (zeker in de zomer) een hoop kosten uit! Terwijl je nu vertrouwt op ventilatoren en airconditioning om je hoofd koel te houden tijdens de zomerse hittegolven, vertrouw je straks op de kracht van de natuur. Dat verschil van 70°C naar 37°C is zeker merkbaar binnen in jouw woning, warmte straalt immers uit. Een groendak is dus een frisse laag groen die jou de hoognodige zomerse verfrissing geeft wanneer nodig.

‘s Winters helpt een groendak om de verwarmingsinstallatie te ondersteunen. Zelfs wanneer jij jouw verwarming al een paar graden lager kunt zetten spaar je al een leuk bedrag uit op je energiefactuur!

Wacht niet langer met besparen

Wil jij ook besparen op je kosten? Ontdek dan hier waarom een groendak mooi én voordelig is!