Je gaat je dak vernieuwen en je wilt een groendak of je bent verplicht om een groendak te leggen… Waar moet je dan op letten bij het plaatsen van een nieuw dak? Kan je zomaar een groendak leggen op elk dak?
Grondige verbouwingen of een nieuwbouw zorgen voor veel voorbereidend werk. Gestructureerd en grondig te werk gaan, is iets waar je uiteindelijk enkel maar mee wint.
Als je de volgende puntjes volgt, zit je goed:
1.Keuze van groendaktype
Beslis of je een extensief of intensief groendak wilt. Een extensief groendak heeft minder substraat en een lagere beplanting. Deze beplanting bestaat gewoonlijk uit vetplantjes en occasioneel uit grassen, kruiden of kleine vaste planten.
Intensieve groendaken bevatten meer substraat in combinatie met hogere beplanting. Het spreekt vanzelf dat de keuze van groendak mee bepalend is voor de opbouw van je dak.
2. Keuze dakbedekking
Een groendak kan gelegd worden op een ruim gamma aan dakbedekkingen (EPDM, golfplaten, roofing, speciale groendak pvc…). Het leggen van een groendak op dakpannen of leien is niet mogelijk.
Door de stijgende populariteit van groendaken worden er meer en meer dakbedekkingen ontwikkeld die wortelwerend zijn. Zo is er wortelwerende EPDM en roofing. De eerste laag van een groendak is wortelvaste folie. Als de dakbedekking wortelwerend is, dient er geen wortelvaste folie gelegd te worden. Kiezen voor een wortelwerende dakbedekking zorgt voor een grondige bescherming van je dak en zorgt voor een kleine prijsverlaging. Daarbij worden wortelwerende dakbedekkingen op dezelfde manier geplaatst dan de traditionele bedekkingen, dus kan elke dakwerker je hier mee helpen.
3. Opbouwdikte
De meeste daken hebben een dakrand die boven het dakoppervlak komt. Deze dakrand zorgt ervoor dat substraat en plantenmateriaal niet van het dak kunnen spoelen. De dakrand moet minimaal zo hoog zijn als de dikte van je groendak (exclusief beplanting). Bij een normaal extensief groendak is dit minimaal 7cm. Hoe meer substraat voorzien wordt, hoe hoger de dakrand moet komen.
Geen zorgen als deze dakrand niet aanwezig is. Het is altijd mogelijk om het dak af te bakenen met aluminium profielen.
4. Gewicht
Door het plaatsen van een groendak op je dak, krijgt je dak een extra permanente belasting. Bijna alle daken kunnen het gewicht van een normaal extensief groendak (met 8cm substraat) dragen. Het totale gewicht van een eenvoudig extensief groendak met sedumcassettes bedraagt 80 kg/m² (volledig verzadigd met water). Het totale gewicht van een groendak met een gelaagde opbouw bedraagt 100 kg/m².
Wanneer er afgeweken wordt in plantenkeuze moest de substraatdikte meestal aangepast worden en verzwaart het groendak.
Let er ook zeker op dat het type isolatie in jouw dak voldoende drukvast is voor extra belasting van een groendak.
5. Vereisten waterbuffering
Indien er door de gemeente vereisten opgelegd worden wat de minimale waterbuffering betreft, dient de opbouw soms aangepast te worden. Hierdoor verandert de opbouwdikte en het totale gewicht.
6. Hellingsgraad
Groendaken kunnen gelegd worden op daken met een hellingsgraad tot 45°. Alle daken met een hellingsgraad van meer dan 10° moeten voorzien worden van een aangepast systeem. In sommige gevallen dient het dak opgedeeld te worden in vakken. Het is dus handig als deze zaken bekeken worden met de dakwerker voor of tijdens de bouw van het dak.
Een hellend dak waar een groendak op gelegd moet worden, dient voorzien te worden van een waterdichte, vlakke dakbedekking. Ook dient er een stevige dakrand aanwezig te zijn.
Hoe groter dat de helling van het groendak is, hoe sneller het uitdroogt. Eventueel moet er bevloeiing voorzien worden.
7. Zonnepanelen
De combinatie van zonnepanelen en een groendak is een gouden zaak. Meer info over de voordelen van deze combinatie: Waarom de 2 combineren?
De beste en vlotste manier om deze te combineren is door eerst de volledige opbouw van het groendak te plaatsen (buiten de beplanting). Op het daktuinsubstraat worden de panelen geplaatst, zoals ze normaal op de dakbedekking geplaatst worden. Na dat de zonnepanelen geplaatst zijn, kan de aanplanting gebeuren. Of er wel of niet plantjes onder de panelen geplant kunnen worden, hangt af van de hellingsgraad van deze panelen.
Door op deze manier te werk te gaan loopt de drainage en wortelfolie mooi door en heb je een meer aaneensluitend effect.
Heb je toch nog extra vragen of twijfels? Heeft je dakwerker zijn bedenkingen? Twijfel dan niet om ons te contacteren. Dan begeleiden we je graag naar jouw groendak!