groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

vleermuizenhuis groendak

Een groendak op je vleermuizenhuis

 

Zit jij ook al lang te denken over een groendak maar twijfel jij of deze op jouw huis past? Misschien is de helling te groot, of misschien vind jij het uitzicht van pannen wel heel rustiek op je fermette.

Geen zorgen, een groendak kan namelijk op nog veel meer dingen dan alleen een huis. Misschien is het een idee om eens te kijken of je jouw carport, garage, kippenhok, paardenstal, konijnenhok, hondenhok, tuinhuis, houthok, wijnkelder, vleermuizenhuis, insectenhotel, woonwagen of fietsenberging kunt bekronen met een groendak!

 

Om een idee te geven, in Utrecht (Nederland) zijn er zelfs al bushokjes met een groendak. Hiermee probeert de stad de luchtkwaliteit te verbeteren en biodiversiteit te stimuleren.

 

Vandaag kijken we naar een vleermuizenhuis.

 

 
 

Vleermuizenhuis:

 

Soms krijgen wij aanvragen voor wel héél bijzondere projecten, zo hebben wij in Idegem op het Knuppelpad in de Nuchten een groendak mogen leggen op het mooie verblijf van de vleermuizen.

Dit vleermuizenhuis was een fantastische uitdaging voor ons, het was namelijk belangrijk om met inheemse vetplanten te werken om zeker geen exoten te introduceren in het natuurgebied. Zo hebben wij onder andere de inheemse sedumsoorten Sedum Album, Sedum Reflexum/Rupestre, Sedum Acre en Sedum Spurium gebruikt.

Daarnaast was het dak van het vleermuizen verblijf niet geschikt voor een heel zwaar groendak, zo hebben wij uiteindelijk geopteerd voor een groendak van sedummatten. Ondanks de beperkte draagkracht en het gelimiteerde aantal sedumsoorten hebben wij de vleermuizen toch kunnen verblijden met een mooi resultaat.

 
 

Waarom hebben vleermuizen nood aan een groendak?

 

1. Omdat een groendak zorgt voor een lagere en stabielere temperatuur

 

Een groendak zorgt in de zomer voor verkoeling en een stabiele temperatuur. Natuur en Bos van de Vlaamse overheid heeft ons helder uitgelegd waarom dit nu juist zo belangrijk is voor de vleermuis:

 

Tijdens het kolonieseizoen zoeken vleermuismoeders elkaar op op warme plaatsen. Het kost een vleermuis namelijk een hoop energie om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Verblijven op een warmere plaats is dus energiebesparend voor hen. ’s Nachts, wanneer de moeders op jacht zijn, kunnen de jonge vleermuizen het makkelijk koud krijgen in hun schuilplek. Een stabiel warm plekje is dus een buffer voor de koudere nacht. 

 

Toch is het ook voor vleermuizen belangrijk dat een kolonieplek niet té warm wordt (en ook niet té koud natuurlijk). Mocht een plek toch te veel temperatuurfluctuatie hebben, dan verhuizen vleermuismoeders met hun jongen naar een andere, betere plek in de buurt. Een vleermuizenhuis met groendak heeft een stabiele temperatuur.

 

Sedum Reflexum / Rupestre

 

Een stabiele temperatuur is belangrijk voor vleermuizen omdat vleermuismoeders anders te veel moeten verhuizen, dit vormt een extra risico voor de jongen en is uiteraard onwenselijk.

 

Maar probeer als vleermuis maar eens te zorgen dat jouw baby heelhuids aankomt op dat andere plekje. Een vleermuisbuggy of -draagzak bestaat namelijk niet. Dit betekent dat de verplaatsing naar een nieuw holletje de nodige risico’s met zich meebrengt. Een vleermuisjong verplaatst zich door zich vast te klampen aan de moeder, mocht de greep toch niet stevig genoeg zijn dan valt de baby en is er spijtig genoeg vaak geen manier meer om de baby te redden. Een veilig vleermuizenhuis waar de baby’s niet uit verplaatst moeten worden is dus uiterst belangrijk.

 

 

Afbeelding van Alobenda via Pixabay.com

 

Het is dus essentieel dat vleermuismoeders niet te veel moeten verhuizen maar meteen hét geschikte plekje met stabiele warme temperaturen hebben gevonden. Het is daardoor van groot belang dat er een gunstig binnenklimaat wordt gecreëerd in het vleermuizenhuis en dat het ook zo stabiel mogelijk blijft. 

 

“Hoe beter gebufferd tegen te hoge of te lage temperaturen, hoe beter de kolonieplek. Met een groendak zijn alvast de té hoge temperaturen gebufferd.” Natuur en Bos

 

Een groendak geeft verkoeling en houdt temperatuur stabiel in een vleermuizenhuis. Dit komt door deze twee processen: planten absorberen zonnestralen en zetten deze om in energie om zelf van te groeien. Hierdoor komen de stralen niet tot aan de dakbedekking en warmt het dak niet op. Ten tweede, planten nemen water op, maar planten geven evenzeer water af: dit proces, waarbij het water via de bladeren van de planten in damp wordt omgezet, zorgt ervoor dat de luchttemperatuur onder de vegetatie verschillende graden koeler is dan de omgevingstemperatuur.

 

Een normaal plat dak kan tot 70⁰C worden in de zon, een dak met vegetatie blijft rond de 37⁰C. Dit vertaalt zich uiteraard naar een lagere en stabielere temperatuur in het vleermuizenhuis.

 
 

Een win-win voor mens en vleermuis.

 

2. Omdat een groendak de biodiversiteit een boost geeft

 

Een groendak zorgt bovendien voor meer biodiversiteit, waaronder meer insecten. Vleermuizen jagen op en eten deze insecten; in feite hebben de Nuchtense vleermuizen met hun vleermuizenhuis een ware snackbar op hun slaapkamerdak gekregen. Wie wil dat nu niet!?

 

Een kaal plat dak heeft geen meerwaarde voor de natuur, het is een loos stukje roofing waar je eigenlijk niets mee kan. Dat is, als je het niet benut voor iets moois en waardevols. Het groendak op het vleermuizenhuis geeft een stukje natuur terug aan de wereld, de planten verrijken de omgeving voor de plaatselijke fauna en ondersteunen het ecosysteem. Daarnaast bieden de planten ons gelijk ook een mooi uitzicht.

 

Een groendak is eigenlijk altijd een win-win. Voor mens en vleermuis.

 

 

Wil jij het vleermuizenhuis ook graag bezoeken? Maak dan tijdens je herfst-staycation een mooie wandeling over het Knuppelpad in het domein de Nuchten. Ervaar de rust en schoonheid van de Vlaamse Ardennen. Meer informatie over de Nuchten vind je hier.

 

Wij danken Natuur en Bos voor de zeer prettige samenwerking en extra informatie over vleermuizen. You’re the bat-st! 

 
 

Wil jij alle voordelen van een groendak nog eens extra doorlezen? Klik dan hier.

 

Ben jij enthousiast en wil je graag aan de slag gaan om jouw unieke groendak te ontwerpen? Let dan zeker op de volgende dingen:

 

  • Het dak moet waterdicht zijn.

 

Een groendak zal geen extra lekken veroorzaken, maar bestaande lekken moeten opgelost worden voordat het groendak kan worden aangelegd.

Wil je dit makkelijk testen? Zet dan 24 uur lang een laag van 1 à 2 cm water op je dak. Dicht de afvoeren tijdelijk af zodat het water niet weg kan lopen en controleer regelmatig op luchtbelletjes!

 

  • Controleer de draagkracht van het dak.

 

Een volledig met water verzadigd groendak weegt vanaf 80 kg per vierkante meter, dit is wanneer je onze lichtste techniek gebruikt: sedumcassettes. Kleine daken zijn vaak het makkelijkste te versterken, voor persoonlijk advies mail je het best naar info@groenpalet.be

 

  • De makkelijkste groendaken, zijn zonnige daken.

 

Het grootste assortiment groendakplanten bestaat uit planten die graag in de volle zon staan, hier kan je kiezen uit vele sedums, sempervivums en delosperma’s.

Nu betekent die zeker niet dat een schaduwdak niet óók een groendak kan zijn. Hierbij kies je beter voor grassen of grasachtigen, varens en andere vaste planten. Bij een schaduwdak contacteer je ons het best voor persoonlijk advies info@groenpalet.be

 

 
Wanneer ga jij het groendak op het vleermuizenhuis bewonderen?