groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Een groendak op je houthok

 

Een groendak, je hebt er al vaak over gehoord maar weet niet goed wat te doen. Er zijn vele redenen waarom je misschien geen groendak op het dak van je huis kan leggen. Misschien omdat de helling van je dak te groot is? Misschien omdat je dak te veel in de schaduw ligt, of misschien omdat je woning wel in waardevol agrarisch gebied staat en een plat dak niet in het plaatje van de buurt past. Wat de reden ook mag zijn, het hoeft niet te betekenen dat je nooit meer ergens een groendak op kan leggen. Er bestaan namelijk nog ontzettend veel andere gebouwtjes waar jij je alsnog helemaal mee kan laten gaan bij het idee van een groendak. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een garage, tuinhuis, carport, woonwagen, kippenhok, konijnenhok, vleermuizenhuis, houthok, wijnkelder of zelfs insectenhotel!

 

Vandaag kijken we naar een houthok.

 

 

 

Houthok

 

Het idee van een houthok kwam heel dicht van bij huis. Zaakvoerder Luc wou namelijk al héél lang een mooie opslagplaats voor zijn houtblokken. Met de komst van een nieuw team met gevarieerde technische achtergronden kwam dit uiteraard zo voor elkaar! Ons eigen GROENpaletDAK houthok! Met dank aan al onze toffe collega’s die hier aan meegewerkt hebben, jullie weten wie jullie zijn.

 

Niet alleen is Luc nu een opslagplaats rijker, de natuur is ook weer een stuk rijker. Wat voorheen een stuk barre aarde was, is nu veranderd in een groen en kleurrijk geheel. Het dak is uitgerust met  verschillende nieuwe planten die wij hier zullen uittesten, zodat wij ons assortiment telkens weer kunnen blijven uitbreiden. Daarnaast plaatsten wij insectenhotels, blokken hout en schors om het lokale ecosysteem te ondersteunen.

 

 

Waarom zou jij kiezen voor een groendak op jouw houthok?

 

1. Omdat een groendak een plezier is om naar te kijken. 

 

Een houthok is een houthok, daar kunnen we niet omheen, maar dat is geen enkele reden waarom een houthok saai zou moeten zijn. Benut de extra ruimte die je hebt gecreëerd door het dak van je houthok te begroenen. Kies de planten uit die jouw hart sneller doen kloppen, ga jij voor een bonte regenboogbloemen mix of kies jij een groendak met witbloeiende soorten? Misschien kies jij zelfs voor een semi-intensief dak met een wilde bloemen mix. Zie je groendak als een extra tuintje om vol te planten met fraaie planten en bloemetjes. Bovendien is het algemeen bekend dat groen rustgevend en stressverlagend werkt. Meer groen zorgt voor een beter leefmilieu. 

 

Een groendak is eigenlijk altijd een win-win.

 

 

2. Omdat een groendak op een houthok het lokale ecosysteem ondersteunt.

 

Een kaal plat dak heeft geen meerwaarde voor de natuur, het is een loos stukje roofing waar je eigenlijk niets mee kan. Dat is, als je het niet benut voor iets moois en waardevols. Het groendak geeft een stukje natuur terug aan de wereld, de planten verrijken de omgeving voor de plaatselijke fauna en ondersteunen het ecosysteem. Op een groendak floreert de natuur, je ondersteunt bijen (die wij hard nodig hebben om zelf eten te kunnen hebben), je ondersteunt vlinders en vele andere insecten die allemaal hun eigen plek en nut hebben binnen ons ecosysteem

 

Bij een houthok is er nog het bijkomende voordeel dat de houtblokken op zich al een extra schuilplek creëren voor allerlei insecten, zij vinden voedsel op het groendak en tussen de houtblokken bouwen zij nesten, leggen zij eitjes, overwinteren ze, maken zij hun pop of slapen ze zelf. Wees dus altijd een beetje voorzichtig en kijk je stookhout na voordat je het in de kachel stopt

 
 

3. Omdat een groendak de lucht zuivert

 

Groendaken verbeteren de luchtkwaliteit, dit gebeurt op twee manieren. Overdag wordt CO2 (koolstofdioxide) geabsorbeerd en O2 (zuurstof) geproduceerd. De opname van CO2 zorgt dat het versterkt broeikaseffect wordt teruggedrongen. Hoe meer planten, hoe meer zuurstof en hoe minder CO2. Een groendak helpt dus bij het terugdringen van het versterkt broeikaseffect van de aarde.

Een groendak zuivert ook de stofdeeltjes en pollen uit de lucht, in steden is een groendak dus zeker een goed idee om het fijnstofprobleem aan te pakken.

Als bonus zuivert een groendak ook nog eens water, niet voldoende om drinkbaar te zijn, maar wel bruikbaar om na passage door een koolstoffilter bijvoorbeeld de wc mee door te spoelen of je wasmachine te laten draaien.

 

 

Wil jij alle voordelen nog eens extra doorlezen? Klik dan hier.

 

Ben jij enthousiast en wil je graag aan de slag gaan om jouw unieke groendak te ontwerpen? Let dan zeker op de volgende dingen:

 

  • Het dak moet waterdicht zijn.

 

Een groendak zal geen extra lekken veroorzaken, maar bestaande lekken moeten opgelost worden voordat het groendak kan worden aangelegd.

Wil je dit makkelijk testen? Zet dan 24 uur lang een laag van 1 à 2 cm water op je dak. Dicht de afvoeren tijdelijk af zodat het water niet weg kan lopen en controleer regelmatig op luchtbelletjes!

 

  • Controleer de draagkracht van het dak.

 

Een volledig met water verzadigd groendak weegt vanaf 80 kg per vierkante meter, dit is wanneer je onze lichtste techniek gebruikt: sedumcassettes. Kleine daken zijn vaak het makkelijkste te versterken, voor persoonlijk advies mail je het best naar info@groenpalet.be

 

  • De makkelijkste groendaken, zijn zonnige daken.

 

Het grootste assortiment groendakplanten bestaat uit planten die graag in de volle zon staan, hier kan je kiezen uit vele sedums, sempervivums en delosperma’s.

Nu betekent die zeker niet dat een schaduwdak niet óók een groendak kan zijn. Hierbij kies je beter voor grassen of grasachtigen, varens en andere vaste planten. Bij een schaduwdak contacteer je ons het best voor persoonlijk advies info@groenpalet.be