groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

groendak belgie

Groendak België, een positieve trend!

Steeds meer mensen kiezen voor een groendak. België blijft daar gelukkig niet in achter! Daarnaast geven ook steeds meer Belgische gemeenten subsidies voor het aanleggen van groendaken, waardoor jij vaak met een lage investering toch groot resultaat kan krijgen.

groendak België

Groendak België: wat is een groendak

De Vlaamse overheid beschouwt groendaken als “daken waarvan de dakbedekking hoofdzakelijk bestaat uit levende planten. Het zijn meestal plantensoorten die goed bestand zijn tegen wind, hitte, vorst en uitdroging.” Meestal worden voor groendaken vetplanten gebruikt, voornamelijk Sedums, Delosperma’s en Sempervivums. Dit zijn allemaal planten die een langere tijd kunnen overleven tijdens onze steeds hetere en steeds drogere zomers maar ook belangrijk: goed winterhard zijn. In België moet een groendak natuurlijk wel bestand zijn tegen het lokale klimaat.

groendak belgië

Groendak België: waarom kiezen voor een groendak?

Veel mensen denken bij een groendak aan een dak vol mos, maar groendaken zijn de afgelopen 20 jaar veel veranderd. Denk aan daken vol met bloemen, een variatie van lage planten, hoge planten, geurende planten, bijenplanten. Hoe meer combinatie in je groendak vegetatie hoe waardevoller voor de natuur, tegenwoordig is heel veel mogelijk. Een groendak helpt jou om fysiek en mentaal gezond te blijven.

Zo kan een groendak België helpen om verloren stukjes natuur te compenseren. Met groendaken vormen we stapstenen door stedelijke gebieden waardoor insecten en vogels zich beter kunnen verplaatsen van natuurgebied naar natuurgebied. Volgens natuurpunt biedt een groendak zelfs een nestplaats voor bijen “Bij Canadees onderzoek werden gemakkelijk meer dan 50 soorten wilde bijen aangetroffen per groendak. Vooral grondnestelende, sociale groefbijen waren opvallend vaak aanwezig.”

Maar niet enkel voor de natuur is een groendak nuttig, ook voor mensen kan een groendak België direct helpen. Zo geeft een groendak een verkoelend effect in de zomer vanwege de verdamping van water  en draagt daardoor bij aan het bestrijden van het Urban Heat Island Effect. Een groendak filtert de lucht van fijnstof en zet CO2 (koolstofdioxide) om in O2 (zuurstof). Maar ook bij regen kan een groendak België helpen, een groendak buffert water en helpt daarbij om overstromingen tegen te gaan bij piekbuien, een groendak ontlast de riolering. Een groendak zorgt voor een mooi uitzicht en een rustige woonomgeving vanwege zijn geluidsisolerende en geluiddempende werking. Het rendement van zonnepanelen blijft langer hoog met een groendak, je dakbedekking blijft beschermd tegen UV-straling en het uitzetten en inkrimpen wegens hitte en kou. Een groendak beschermt ook jouw dak tegen stormschade bij harde rukwind. Wil jij meer weten over welke voordelen een groendak België kan bieden?

groendak belgie

Groendak België: welk type groendak past bij jou?

Een groendak is altijd iets heel persoonlijks. Zo kan je ten eerste kiezen tussen zelf een groendak aanleggen of een groendak laten aanleggen. Daarna kan je kiezen tussen een extensief groendak, een semi-intensief groendak (synoniem: semi-extensief groendak) of een intensief groendak. Je kan kiezen hoe zwaar jouw groendak maximaal kan zijn en je kan kiezen welke planten jij op jouw groendak wilt terug vinden.

Een algemene regel is: hoe dikker de substraatlaag, hoe meer biodiversiteit mogelijk is maar ook hoe zwaarder het groendak wordt. Lees hier meer over de verschillende types groendaken.

groendak belgie

Groendak België: wie zijn wij?

Groenpalet is tegenwoordig een bekende speler binnen de groendaken aanleg maar is van oudsher (en nog altijd) een plantenkwekerij, dit betekent dat het meeste materiaal van onze groendaken van eigen bodem is. Wij volgen de planten van aan het stekpotje tot op jouw groendak, hierdoor hebben wij vertrouwen in de kwaliteit van onze producten.

Dat een groendak België kan helpen om de natuur te ondersteunen is een gedachtegoed dat wij met al onze collega’s delen. Onze missie is om mensen te helpen hun dak zo in te richten dat het beter beschermd is, dat het hun woning gezonder maakt en dat het verbinding maakt met de natuur. We creëren oases die stapstenen vormen tussen verschillende natuurgebieden. We maken van de stad een mooie en gezonde omgeving die mensen en natuur verbindt door grijze daken groen te kleuren.

groendak belgie

Groendak België: dé sedumspecialist van de Benelux!

Op onze kwekerij tref je niet enkel onze groendakproducten aan maar ook een enorm assortiment met verschillende sedums, hiermee is Groenpalet dan ook dé sedumspecialist van de Benelux. Luc Vermeir, zaakvoerder en planten enthousiast, verzamelt al jarenlang de meest unieke sedumsoorten uit alle hoeken van de wereld. Neem zeker een kijkje op onze webshop als jij net zo enthousiast bent over deze unieke collectie!

groendak belgië

Vragen? Aarzel niet om ons te contacteren!

Stuur ons gerust een mailtje op info@groenpalet.be en wij helpen je graag om jouw groendak te realiseren.

groendak België