groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

milin-john-Mosses

Hebben Mossen op Groendaken een Toekomst?

Wanneer zou je kiezen voor mossen op groendaken?

Mossen op groendaken de toekomst? Groendaken worden steeds populairder als duurzaam alternatief voor traditionele dakbedekking. Een opvallende trend in deze groene revolutie is steeds meer daken te vergroenen ook oude daken die minder extra gewicht kunnen dragen. Van sedumdaken weten we al dat ze op zowat alle daken kunnen worden aangelegd omdat ze zo licht zijn. Met mossen op een dak zou dat misschien nog lichter kunnen.

Mossen op Groendaken

Biodiversiteit en Habitatcreatie

Natuurlijk gaat er niets boven een biodivers natuurdak met afwisselend hoge en lage planten, diversiteit in kleuren, vormen geuren die een habitat bieden aan tal van kleine dieren. Kan jouw plat dak echter geen extra gewicht dragen en ben je het beu om op een zwart dak te kijken, of wil je jouw dak toch ombouwen tot een biodiverse omgeving dan kan een mosdak en oplossing bieden. Heel kleine diertjes vinden er hun habitat en het uitzicht is een stuk mooier dan die zwarte roofing. 

Mossen op Groendaken vs roofing, foto Milin John

Mossen op groendaken

Mossen hebben enkele eigenschappen die interessant kunnen zijn voor het gebruik op groendaken.

Ze hebben net zoals sedums een grote luchtzuiverende werking. Produceren zuurstof, vangen koolstof en kunnen zware metalen vasthouden.

Mossen hebben geen wortelgestel en halen hun voeding uit de lucht. Dat maakt dat ze weinig tot geen massa onder zich nodig hebben.

En hier wordt het interessant. Een moslaag op je dak kan superlicht zijn, zo licht dat ze ook kan aangebracht worden op daken die andere groendaktypes niet kunnen dragen.

Aangezien wij bij Groenpalet streven naar een maximale begroening in steden om de leefbaarheid te vergroten en het hitte-eiland-effect te verkleinen, willen wij ook deze optie onderzoeken.

Mossen op Groendaken, Yoksel 🌿 Zok

Vragen

Natuurlijk roept dit innovatieve idee enkele prangende vragen op

Denk mee met Groenpalet:

  • Welke mossen zijn bestand tegen zomerse hitte en blijven groen na droogte?
  • Welke ondergrond is geschikt voor deze lichte wondermossen?
  • Wat als de wind eens flink uithaalt? Kunnen deze mosjes zonder wortels zichzelf genoeg vast houden?
  • Hoeveel water kunnen ze eigenlijk bufferen?
  • Hoe fixeren we een drainagelaag onder die fluffy moslaag?
  • En last but not least, hoe zit het met geluids- en warmte-isolatie?

Conclusie

Mossen op groendaken kunnen weleens dé gamechanger zijn voor een nog groenere stad.

Ze zouden een oplossing kunnen bieden voor daken met een zeer beperkte draagkracht en vergroten zo de biodiversiteit in stedelijke gebieden.

Ing. Luc Vermeir en het Groenpalet team gaan samen met EnGreDi en de wetenschappelijke steun van de Universiteit van Gent de mogelijkheden van mosdaken onderzoeken. Dankzij de financiële ondersteuning van VLAIO wordt dit groene idee misschien werkelijkheid.  🌿🏡💚

Heb je nog vragen over mosdaken of andere types groendaken? wij helpen je graag verder.

Biodiversiteitsdak