groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

groendak opbouw in detail

Sedumdak / groendak opbouw in detail

De opbouw van een sedumdak of groendak in detail

Je hebt de naam al vaak horen vallen en stiekem ben je best benieuwd of het iets voor jou is: planten op je dak! Nu ben je zelf eens gaan googlen om te kijken of je het mysterie van het sedumdak kunt ontrafelen.

Een sedumdak (ook wel: groendak) heeft vele voordelen, misschien ken jij deze al allemaal, of misschien zijn deze juist nog een beetje nieuw voor je. Als je meer wilt weten over de voordelen klik je hier.

De opbouw in detail

Er bestaan meerdere types groendaken, hieronder zal ik de verschillende soorten behandelen en hun opbouwen uitleggen.

Een extensief groendak: vetplanten in een substraatlaag van ongeveer 8cm. Dit type begint bij 100kg/m2.

  • Een extensief groendak van sedumcassettes: kunststoffen bakjes die je gemakkelijk zelf plaatst. Sedumcassettes zijn iets lichter en wegen 80kg/m2 wanneer ze volledig verzadigd zijn met water.

Een semi-intensief (synoniem: semi-extensief) groendak: gevarieerde planten in een dikkere substraatlaag 12-20cm, eventueel met bevloeiingssysteem. Hierbij is 190kg/m2 een start gewicht.

Een intensief groendak: een daktuin met dikke en zware substraatlaag van meer dan 20cm, men plant hier zelfs bomen in. Denk bij gewicht aan 400kg/m2.

Wanneer we rond de 10-12 cm substraat zitten komen we op het kantelpunt van extensief naar semi-intensief. Een groendak met 10 cm substraat en sedum, zou je extensief noemen. Een groendak met 10 cm substraat en kruidachtige planten zou je semi-intensief noemen.

Lees hier de opbouw in detail: Een extensief groendak

Lees hier: Een groendak van sedumcassettes

Lees hier: Een semi-intensief groendak

Lees hier verder over de opbouw van groendaken.

Lees hier: Een intensief groendak

Heb jij toch nog vragen over de opbouw in detail van een groendak? Aarzel dan niet om ons te contacteren op info@groenpalet.be