groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Groendak opbouw

Droom jij al lang van een groendak? Of is het een idee dat nog maar net in jouw hoofd ronddwaalt na dat een van je kennissen uitgebreid over zijn groendak praatte? Hoe dan ook, het spreekt je aan. Je kan natuurlijk niet gewoon naar een winkel, een groendak kopen en het meenemen naar huis. Neen, een groendak vraagt meer dan dat. Het vraagt opzoekwerk en het zoeken naar een bedrijf dat jouw vertrouwen opwekt. Eerst ben je wat informatie aan het verzamelen. Want hoe zit zo’n groendak nu eigenlijk echt in elkaar?

In dit artikel bespreken we de opbouw van een groendak. Dit betreft de opbouw die wij zelf toepassen. In de industrie wordt het soms op andere manieren aangepakt, maar wij vinden deze opbouw degene die het meest garantie biedt op een groendak dat levenslang mooi blijft. En dit is simpelweg omdat we starten vanuit de noden van de planten.

Soorten groendaken

Extensieve groendaken zijn groendaken die voornamelijk bestaan uit mossen, vetplanten en bepaalde kruiden. Door deze keuze van planten en de beperkte substraatdikte vergen ze weinig onderhoud. Dit is het soort groendaken die wij voornamelijk aanleggen. Hiervan wordt de opbouw in dit artikel besproken.

Intensieve groendaken, ook wel daktuinen genoemd, zijn groendaken bestaande uit grassen, kruiden, struiken of zelf bomen. Ze kunnen alle elementen van een gewone tuin bevatten. Het is vanzelfsprekend dat ze meer onderhoud vergen en veel meer substraat nodig hebben. Het totale gewicht ligt dan ook veel hoger, waardoor de meeste daken niet geschikt zijn om een intensief groendak te dragen. De opbouw van zo’n groendak kan zeer sterk verschillen afhankelijk van wat gewenst is en zal dan ook niet in dit artikel besproken worden.

Semi-intensieve groendaken liggen tussen extensieve en intensieve groendaken. Ze kunnen iets hogere beplanting bevatten. De opbouw is gewoonlijk hetzelfde als bij extensieve groendaken alleen verschilt de vegetatie en zal de substraatdikte groter zijn. Voor dit soort groendaken wordt er ook beter eerst een gesprek aangegaan waarbij alles besproken wordt.

De opbouw met sedumstekken, sedumpluggen of sedummatten

Sedumstekken, sedumpluggen en sedummatten zijn drie beplantingsopties die dezelfde onderbouw hebben. De basis opbouw is dus hetzelfde enkel de vegetatielaag verschilt. Basisopbouw:

Wortelvaste folie

Wortelvaste folie is de onderste laag van het groendak en wordt rechtstreeks en los op de dakbedekking gelegd. Het is belangrijk om de verschillende stroken te doen overlappen.

Deze laag zorgt ervoor dat wortels van planten de dakbedekking niet kunnen beschadigen. De wortels van mossen en vetplanten zijn niet sterk genoeg om dit te kunnen doen. Wortelvaste folie dient dan ook niet als bescherming tegen de wortels van de vegetatie van het groendak. Het dient wel als bescherming tegen grotere, sterkere planten die kunnen beginnen groeien op uw dak doordat onkruidzaad door de wind op uw dak terecht komt.

Drainagemat

Een drainagemat komt bovenop de wortelvaste folie. Ook hierbij is het belangrijk om voor overlapping te zorgen. De drainagematten die wij gebruiken bestaan uit twee lagen. De onderste laag is een noppenfolie. Hierop is een geotextiel bevestigd. De noppenfolie zorgt voor een afwatering van het water richting de afvoeren. Wanneer er meer water is dat afgevoerd moet worden kan er gebruik gemaakt worden van een dikkere noppenfolie. De geotextiel zorgt voor een filtering van kleine deeltjes, zodat enkel het water wordt afgevoerd.

Substraat

Op de geotextiel van de drainagemat wordt het substraat gelegd. Het is samengesteld uit hoogwaardige en erkende grondstoffen, met als doel water te bufferen en de beplanting goed te laten gedijen. Het substraat bestaat uit lava, bims, geëxpandeerde klei, groencompost en tuinturf. Sedum groeit goed op een ondergrond die niet te vochtig is, dat maakt het een ideale plant voor extensieve groendaken. Maar de plantjes hebben alsnog water nodig. De aanwezigheid van lavagesteente in het substraat zorgt ervoor dat er meer water opgehouden wordt, waardoor een kleine substraatdikte aangehouden kan worden. Standaard wordt gewerkt met een laatdikte van 6 cm. Wanneer er een dikkere laag gelegd wordt zal het substraat vochtiger kunnen blijven, hierdoor zal onkruid beter gedijen en er zal nood zijn aan meer onderhoud, maar anderzijds zijn er ook meer mogelijkheden van beplanting.

Vegetatie

Zoals vernoemd in de titel kan er met deze opbouw gewerkt worden met drie basis vegetatietypes. Deze verschillen alle drie van aanplantwijze en hebben elk verschillende voordelen. Hieronder licht ik ze even uit.

Sedumscheuten, of sedumstekken, zijn afgeknipte sedumtakjes. Deze kunnen gewoon op de substraatlaag gestrooid worden. De vuistregel is 250 gram per vierkante meter. Er kan gewerkt worden met sedumscheuten wanneer er niet meteen een dichtgegroeid sedumtapijt hoeft te zijn. Het is namelijk zo dat het twee tot drie jaar kan duren tegen dat de takjes het volledig dak hebben begroeid. Dit is ook normaal aangezien ze tijd nodig hebben om te wortelen en zich dan horizontaal uit te zetten. Er kan geen gebruik gemaakt worden van stekken in periodes dat het zeer warm/droog is of als het volle winter is. In die periodes kunnen ze namelijk geen wortels aanmaken en zullen ze niet groeien. Een voordeel van deze methode is dat ze relatief goedkoop is en dat de aanplant zeer snel gaat.

Sedumpluggen zijn miniatuur sedumplantjes, ze hebben een kleine wortelkluit. Ze dienen een per een in de substraatlaag geplant te worden. Er moeten ongeveer 25 pluggen per vierkante meter geplant worden. Ook met deze methode duurt het ongeveer 2 jaar tegen dat het dak volgroeid is. De pluggen hebben wel een voorsprong op de stekken aangezien ze al worteltjes hebben. Dankzij deze worteltjes kunnen ze ook in koude en zeer warme periodes gebruikt worden. Een voordeel van deze methode is dat ze bestendig zijn tegen sterke wind aangezien ze al in de grond bevestigd zijn.

Sedummatten zijn letterlijk sedumplanten die door middel van hun wortels stevig aan elkaar hangen en in repen worden gekweekt. Deze worden op de kwekerij op kokosmatten gekweekt, kunnen opgerold getransporteerd worden en hoeven op het dak gewoon uitgerold te worden. Een groot voordeel van deze optie is dat ze een meteen beplant dak creëren en dat de aanplant ook vlot gaat.

De opbouw van een groendak met sedumcassettes

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van sedumcassettes is de hier net beschreven basisopbouw niet nodig, simpelweg omdat dit al in de cassettes zit. Opbouw:

Geotextiel

We maken gebruiken van een geotextiel als onderste laag. Deze laag zorgt voor een fijne filtering. Deze hoeft niet bevestigd te worden en dient voldoende overlapt te worden.

Sedumcassettes

Zoals vermeld zit de volledig opbouw in deze cassettes. Dit zijn kunststoffen bakjes die een drainerende laag, een filterende laag, een substraat laag en een vegetatielaag bevat. Deze verschillende lagen bevatten dezelfde eigenschappen als de lagen van de boven vernoemde basisopbouw.  Per vierkante meter zijn er 4,4 cassettes nodig. De sedumcassettes hebben vaste maten, wat soms voor een uitdaging kan zorgen wat het passen op het dak betreft. Dit kan opgelost worden met stroken van keien. Ze passen allemaal mooi in mekaar.

Met deze methode heeft u ook meteen een volledig begroeid groendak. In het begin zal de overgang tussen de bakjes zichtbaar zijn. Na enige tijd zullen de planten hierover kruipen en zal dit niet meer zichtbaar zijn.

Een van de voordelen van deze optie is dat het makkelijk zelf aan te leggen is. Ook is het makkelijker weer weg te nemen dan de andere opties.

Toevoegingen voor een groendak

Met de juist uitgelegde opbouwen kan u de meest basis, platte daken doen. Maar de meeste daken hebben afvoeren, sommige daken hebben geen dakranden, sommige klanten willen een pad of extra planten…

Een afvoer kan simpelweg doormiddel van lijm, een gaas, profielen en keien afgeschermd worden. Het is wel belangrijk om te zorgen voor een mooie aansluiting van de andere lagen, zodat het water steeds vlot weg kan, maar wel gefilterd wordt.

Wanneer daken geen dakrand hebben, kan gebruik gemaakt worden van metalen profielen. Deze kunnen met lijm bevestigd worden en houden alle lagen tegen.

Indien er een paadje, waar op gelopen zal worden, gewenst is kan er een honingraatprofiel op de drainagemat gelegd worden. Dit wordt dan omkaderd met kunststoffen profielen. Op de honingraatprofielen komen keien. Grind kan niet gebruikt worden, aangezien dat dit scherpe kantjes kan bevatten die de dakbedekking kunnen beschadigen. Gewone stroken van keien kunnen ook voorzien worden zonder honingraatprofielen als er niet op gelopen gaat worden.

Indien er een wens van bijkomende planten is, naast de sedums, kunnen die gewoon tussen de sedumstekken of sedumpluggen gepland worden. Er moet wel rekening gehouden worden met de grote en groeisnelheid van de planten. Wanneer deze te groot zijn of zeer snel verbreden is het aan te raden om de sedumstekken en sedumpluggen eerst te planten en ze tijd geven om te ontwikkelen voor de andere planten erbij geplant worden.

Groendak op schuine daken

Groene daken kunnen gelegd worden op hellende daken, mits dit goed aangepakt wordt. Er kan een groendak op gelegd worden tot een hellingsgraad van 35 à 40 °.

Wanneer het dak zeer licht helt, kunnen sedummatten gebruikt worden. De opbouw blijft dan hetzelfde.

Wanneer het dak sterk helt tot 35 à 40°, kunnen sedumcassettes gebruikt worden. Hierbij blijft de opbouw eveneens hetzelfde. Het is wel van groot belang dat er een stevige dakrand is, zodat de cassettes niet kunnen wegschuiven.

De opbouw van een groendak is iets om in je achterhoofd te houden als je overweegt om er een te plaatsen, maar zoals je gelezen hebt zijn de systemen die we toepassen eenvoudig te begrijpen en noodzakelijk voor een goed functionerend groendak. Indien je nog verdere vragen hebt kan je ons steeds contacteren, we helpen jou graag!

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten