Groendaken aanleggen, het is iets waar tegenwoordig steeds meer over gesproken wordt. Het is ook iets waar men als maar nieuwsgieriger naar wordt. Een groendak aanleggen is eigenlijk niet zo heel moeilijk, toch moet je nog goed op een aantal belangrijke zaken letten. In plaats van het groendak te laten plaatsen is het ook iets dat je eigenlijk prima zelf kunt doen. In dit artikel leggen we je uit hoe jij zeer eenvoudig je eigen groendak aanlegt!
Je dak
Voordat je ook maar begint aan het idee van groendaken aanleggen moet jij je dak goed controleren. Je wilt natuurlijk niet dat je achteraf te maken krijgt met lekken of instabiele constructies.
Dakbedekking
Het is belangrijk dat je dakbedekking in goede staat verkeert voordat je een groendak zou gaan aanleggen. Is jouw dakbedekking gescheurd of aan het brokkelen, dan moet je eerst zorgen dat je dak weer vernieuwd wordt, denk daarbij zeker ook aan wat voor isolatie je dan extra in je dak zou willen aanbrengen. Groendaken aanleggen doe je het best op (wortelwerende) EPDM of (wortelwerende) roofing. Let op met pvc, niet alle types pvc kunnen tegen de organische zuren van een groendak.
Dakconstructie en draagkracht
Naast de staat van jouw dakbedekking is de staat van jouw draagconstructie ook zeer belangrijk op het vlak van groendaken aanleggen. Lees hier meer over welke draagkracht jouw dak moet hebben voor een groendak. Wij raden je aan om contact op te nemen met een architect en/of stabiliteitsingenieur.
De water test
Groendaken aanleggen is geen oorzaak voor lekken in een dak, maar lekken in een dak zullen zeker niet weggaan door een groendak, sterker nog een lek vinden in je dakbedekking wanneer er een groendak op je dak ligt is zeer moeilijk. Daarom is het extra belangrijk dat je van tevoren controleert dat jouw dak zeker niet lek is. Wanneer je een groendak aangelegd hebt is jouw dak direct extra beschermd waardoor de kans op lekken zelfs afneemt. Dit komt doordat een groendak grote temperatuurverschillen kan opvangen waardoor jouw dakbedekking niet steeds krimpt en uitzet, je dakbedekking raakt hierdoor minder snel uitgeput waardoor de kans op lekkages significant afneemt. Daarnaast komt UV-straling ook niet meer direct in contact met jouw dakbedekking, schade aan je dak door fotodegradatie is daarmee verleden tijd.
Een manier om zeker te zijn dak jouw dak niet lek is: maak tijdelijk je waterafvoeren dicht en zet een laagje water op je dak van 2 cm. Laat dit een aantal uur staan, kijk zeer regelmatig op je dak om te zien of er ergens belletjes naar boven komen en kijk uiteraard ook in huis of op zolder of er ergens water naar binnen komt. Is jouw dak lek? Neem dit dan serieus en laat dit grondig repareren voordat je verder zou gaan met groendaken aanleggen.
Het groendak
Als jij zeker weet dat jouw dak waterdicht is én het gewicht van een groendak kan dragen, dan kan jij beginnen met jouw groendak aan te leggen.
De beschermlaag
Bij groendaken aanleggen is het belangrijk dat je altijd begint met een beschermlaag. Bij ons doe-het-zelf pakket werken we met geotextiel onder de sedumcassettes. Geotextiel is een viltachtige kunststof doek die jouw dak beschermt tegen scherpe hoeken en kantjes. De wortelwerende laag zit ingebouwd in onze sedumcassettes.
De sedumcassettes
Voor doe-het-zelvers raden wij onze kant en klare sedumcassettes aan, groendaken aanleggen was hiermee nog nooit zo makkelijk. De sedumcassettes passen als een soort puzzelstukjes in elkaar waardoor jij in een handomdraai een dichtgegroeid plantentapijt creëert zonder zelf nog moeilijke berekeningen te hoeven doen voor je substraatlaag en dergelijke.
Bij sedumcassettes is de opbouw van je groendak als volgt:
Laag 1: geotextiel
Laag 2: de cassette (gemaakt van gerecycleerde en recycleerbare kunststof). Onderin de cassette zitten kleine vakjes waar water in vastgehouden kan worden, op ongeveer een centimeter van de bodem zitten kleine gaatjes om overtollig water te laten weglopen.
Laag 3: substraat, wanneer we groendaken aanleggen gebruiken we niet zomaar tuinaarde. Voor op daken gebruiken we een speciale mengeling van lichtgewicht vulkanischgesteente samen met een beetje organisch materiaal.
Laag 4: vegetatie, bij groendaken is het belangrijk om te de juiste planten te gebruiken, zo werken wij voornamelijk met sterke Sedums en Delosperma’s die zowel droge hete periodes als koude natte periodes kunnen overleven. Een groendak heeft meestal ook geen al te dikke substraatlaag, dit betekent dat veel kruidachtige planten niet goed kunnen groeien op een groendak.
Lees hier in detail over de opbouw van een groendak met sedumcassettes.
Zelf groendaken aanleggen
Waarschijnlijk ben jij benieuwd hoe jij nu zelf de stap kunt zetten naar jouw eigen groendak? We helpen je graag op weg en hebben speciaal voor de doe-het-zelvers een gratis ebook gemaakt met 10 superhandige tips voor hoe jij zelf aan je groendak begint! Wil jij weten hoe jij in 10 stappen je eigen succesvolle droom groendak aanlegt? Download dan zeker onze gratis tips!
Liever geen cassettes?
Wil jij graag zelf een groendak aanleggen maar niet met sedumcassettes? Ook dan begeleiden we jou graag in de aanleg van jouw eigen groendak. Wil jij je nog verder verdiepen in groendaken aanleggen? Lees dan hier het stappenplan voor een groendak zonder sedumcassettes!
Contact
Wij van Groenpalet vinden het ontzettend belangrijk om onze klanten goede individuele begeleiding te bieden, daarom komen wij graag met jou in contact. Mail ons op info@groenpalet.be en wij helpen je graag verder met al je vragen. Wij plaatsen groendaken maar ondersteunen ook doe-het-zelvers als zij zelf groendaken aanleggen.