groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

een groendak beschadigt je dak

Groendak fabel: Een groendak maakt je dak lek! En andere fabels

Ken jij deze groendak fabel? Natuurlijk weten wij dat een groendak een dak eigenlijk alleen maar beschermt, maar toch gaan er nog altijd veel fabeltjes rond.

Een groendak maakt je dak lek. Je dakbedekking gaat kapot. Je moet een groendak maaien. Je afvoeren raken verstopt.

Het zijn dingen die wij helaas vaak horen.

Maar dit zijn fabeltjes die helaas moeilijk weg te krijgen zijn uit de bouwwereld, fabeltjes die blijven bestaan door de verspreiding van misinformatie en onwetendheid. Een groendak maakt jouw dak niet kapot, integendeel zelfs: een groendak beschermt jouw dak!

een groendak beschermd je dak

Groendak Fabel 1: Groendaken gaan altijd lekken / Groendaken maken de dakbedekking kapot

Mensen denken helaas vaak dat een groendak een dak zal beschadigen. Maar de meeste groendakbeplanting heeft zachte wortels die geen gevaar vormen voor jouw dakbedekking. Daarnaast gebruik je het best wortelwerendefolie (indien je niet al wortelwerende dakbedekking hebt), hierdoor kunnen wortels ook niet door jouw dak heen prikken. Denk bij Sedum wortels aan de zachte wortels die aardbeienplantjes hebben. Wanneer wij wilde bloemen zaaien op een groendak zijn dit meestal ook planten zonder agressieve penwortels.

De meeste groendakbeplanting heeft dus geen harde wortels die jouw dakbedekking beschadigen, daarnaast is jouw niet-wortelwerende roofing of EPDM altijd nog beschermd met wortelwerendefolie.

een groendak vraagt af en toe onderhoud

Kleine Esdoorns worden groot!

Maar wat zijn dan de planten die een dak wel kunnen beschadigen? Dit zijn voornamelijk de zaailingen van bomen (wij vinden vaak zaailingen van Es en Esdoorns op groendaken terug bij onze onderhouden). Deze zaailingen zijn enkel een probleem wanneer jij jouw groendak niet onderhoudt of laat onderhouden. Het is noodzakelijk om twee keer per jaar onkruid (en dan vooral boom zaailingen) te verwijderen van jouw dak. Minimaal een keer in de lente en een keer in de herfst. Uiteraard mag je ook vaker onkruid verwijderen.

Een groendak maakt jouw dak niet lek, maar een verwaarloosd groendak kan wel problemen opleveren. Daarom ondersteunen wij onze klanten graag bij het zelf onderhouden van hun groendak! Hiervoor hebben wij een handige onderhoudskalender gemaakt die je hier gratis kan downloaden.

Groendak fabel: een groendak maakt je dak lek

Groendak Fabel 2: Als er een lek is kan je er nooit meer bij!

Zeg nooit nooit, maar het is inderdaad wel lastiger om een bestaande lekkage terug te vinden eenmaal er een groendak op je dak ligt. Vandaar dat het zeer belangrijk is om voor de aanleg te controleren of je dak echt goed waterdicht is. Er bestaan verschillende technieken om op een veilige manier een lekdetectie uit te laten voeren op jouw dak. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een rooktest of thermografie. Je neemt het best contact op met een expert. Als jij net een nieuw dak hebt laten plaatsen dan zou dit niet lek mogen zijn, voor de zekerheid kan je toch een lekdetectie test uitvoeren.

Vind je het toch spannend om een groendak aan te leggen uit angst voor het ontdekken van een onbekende lek? Kies dan voor sedumcassettes. Deze kunststof bakjes kan je namelijk makkelijk weghalen en later terugplaatsen. Zo kan je toch je groendak tijdelijk weghalen mocht er toch nog een lekkage zijn.

Je dak blijft bereikbaar na het plaatsen van een groendak

Groendak Fabel 3: Groendaken verhogen het brandgevaar

Sommige mensen denken dat een groendak het broertje is van een ouderwets rieten dak, maar niets is minder waar. Groendaken, met name sedumdaken, zijn namelijk brandvertragend. In plaats van het vuur sneller te verspreiden zal een sedumdak het vuur vertragen of in sommige gevallen zelfs doven.

Hoe werkt dit dan precies? Sedumplantjes zijn vetplanten met dikke bladeren vol met water. Hierdoor branden ze bijzonder slecht. Groendaksubstraat (de laag aarde) bestaat daarnaast voornamelijk uit steentjes die ook onbrandbaar zijn. De meeste extensieve groendaken bestaan voornamelijk uit vetplanten (Sedum) die vlammen dus niet snel zullen laten verspreiden. Wanneer je substraat verzadigd is met water zal je dak natuurlijk ook niet bepaald snel branden.

Groendak fabels: een groendak beschadigt je dak

Welke types groendaken zouden dan wel sneller brandgevaar kunnen opleveren? Denk hierbij aan groendaken met uitgedroogde veldbloemen en grassoorten. Wanneer deze beplanting niet gemaaid wordt en langzaam zal verdrogen heeft dit niet dezelfde brandvertragende werking als een sedumdak.

In veel gevallen wordt er ook een rand keien rond een groendak gelegd, hierdoor kan brand op een groendak dan niet overspringen op bijvoorbeeld de gevelbekleding.

Een (sedum)groendak kan een brand niet voorkomen of blussen, maar het zal de verspreiding wel vertragen.

Groendak fabel: een groendak beschadigt je dak

Groendak Fabel 4: Je kan niet met je grasmaaier op het dak!

Nu valt daar natuurlijk over te twisten, een robotmaaier zou wellicht rustig over je groendak kunnen rijden. Maar de waarheid is dat de meeste groendaken helemaal niet gemaaid hoeven worden. Enkel groendak bestaande uit grassoorten en veldbloemen dienen gemaaid te worden. Bij een extensief groendak moet je onkruid weghalen en het dak bemesten en bekalken, maar maaien bij een sedumdak is enkel een aanslag op je mooie plantjes!

Onderhoud je dak af en toe

Groendak Fabel 5: Van een groendak krijg je verstopte afvoeren en dakgoten

Een groendak zou je dakgoten verstoppen, denken mensen soms “al die steentjes, die groene brol!”. Maar daar steken wij een stokje voor! Rond waterafvoeren plaatsen we namelijk altijd een keienstrook en in de afvoer zelf een fijnmazig gaasje. Deze grote ronde keien passen niet in jouw afvoer omdat het gaasje ze tegenhoudt. Door deze bufferstrook van keien zal het daktuinsubstraat ook niet door het gaas heen vallen. Je waterafvoeren zullen dus zeker niet zomaar verstoppen.

We raden wel aan om minimaal een keer per jaar de afvoeren vrij te maken van takjes en bladeren van bomen in de buurt, maar dit zal je bij een gewoon dak zonder groendak ook moeten doen.

Een groendak beschadigt niet, een groendak beschermt!

Maar waarom zeggen wij dit dan? Hoe beschermt een groendak je dak(bedekking)?

een groendak beschermt je dak tegen weersinvloeden

Een groendak beschermt tegen UV-straling omdat het een extra laag bovenop je dakbedekking is, hierdoor kunnen de stralen van de zon jouw dakbedekking niet meer bereiken. UV-straling kan namelijk je dakbedekking (langzaam, maar zeker) uitharden. Hierdoor ontstaan er scheurtjes en gaatjes in je dakbedekking. Als resultaat krijg je een lekkend dak. Dakbedekking dient na ongeveer 20 tot 40 jaar vervangen te worden. Een groendak op je dakbedekking zorgt dus voor een langere levensduur van je dakbedekking omdat de zon niet meer aan je dak kan!

Ook wisselingen in temperatuur kunnen jouw dakbedekking beschadigen: deze materialen zetten uit bij warmte en krimpen in bij kou. Bij temperatuurschommelingen is het groendak de isolatielaag die zorgt dat jouw dakbedekking een stabiele(re) temperatuur behoudt waardoor het veel minder krimpt en uitzet. In de brandende zon kan een onbedekt plat dak makkelijk 70°C bereiken, met een groendak blijft het dak stabiel rond de 37°C. Dat kleine laagje groen bovenop je dakbedekking zorgt dus al voor een enorm verschil.

Als voorbeeld: er is een voortdurende afwisseling van ‘s zomers 70°C overdag, en 20°C ‘s nachts, dit betekent dat jouw dakbedekking elke 12 uur 50°C verschil moet opvangen. Dit put het materiaal van jouw dak sterk uit. Met een groendak is het dan nog maar een verschil van 17°C in 12 uur.

Voorkom stormschade

Ken je die beelden van platte daken die als sardineblikjes worden opengetrokken bij hevige wind? Meestal is dit een gevolg van te weinig ballast op een plat dak waardoor de wind vrij spel krijgt. Bekende vormen van ballast zijn kiezels en tegels, maar een groendak is even goed. Naast gewicht voeg je dan namelijk ook nog een stukje biodiversiteit toe zodat jouw beschermde dak ook nog een iets toevoegt aan de omgeving.

Stel: er is een storm geweest en bij jouw buurman zijn er dakpannen losgewaaid, de scherpe hoek van een gebroken dakpan is precies in jouw dakbedekking terecht gekomen. Als resultaat heb jij nu een flinke scheur in je EPDM zitten. Je baalt dat je geen beschermlaag bovenop je dakbedekking had liggen die als stootkussen kon fungeren….

Een groendak is dit stootkussen. We leggen minimaal 6 cm substraat op een groendak, vervolgens groeit dit dicht met planten en voila, een beschermende dikke deken tegen harde en scherpe objecten is ontstaan.

Gun je dak een extra beschermlaag als stootkussen

Vaarwel fabeltjes!

Dus wanneer jij iemand nog eens hoort zeggen dat een groendak lekkages veroorzaakt of je dak kapot maakt, dan weet jij wat je tegen die persoon kan zeggen: “een groendak beschermt enkel je dak, lees maar eens dit artikel”.

Heb jij vragen of opmerkingen voor ons? Stuur dan gerust een mailtje naar info@groenpalet.be