groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Groendak brandveiligheid: Zijn groendaken brandwerend?

Groendak brandveiligheid: Op veel sites wordt bij de voordelen van een groendak vermeld dat deze brandwerend zijn. Maar is dit altijd zo? En hoe komt dit?

Je kan de brandveiligheid van jouw dak verhogen door er een groendak op aan te brengen waarbij bepaalde normen gerespecteerd worden, deze zijn o.a. de eigenschappen van de gebruikte plantensoorten (vochthoudende plantensoorten zoals sedum), de dikte van de substraatlaag en hoe het groendak specifiek opgebouwd is.

Maar nu even concreet: Wat houdt groendak brandveiligheid exact in?

Afhankelijk van de grootte van het dak, moet het dak opgesplitst worden in compartimenten, zodat brand stopt bij het einde van een compartiment en zeker niet overgaat naar woningen of andere daken.

–> Hierdoor verminderd de brandvoortplantingskans van het ene dak naar het andere.

Tussen deze compartimenten bevindt zich een pad uit grind, cementtegels…. Dit pad mag ook vervangen worden door een scheidingswand. Het gebruiken van paden uit grind, kiezels of cementtegels heeft ook nog andere voordelen zoals het afvoeren van overtollig water.

De substraatlaag moet meer dan 3cm dik zijn. Deze laag mag uit maximum 20% organisch materiaal bestaan. Hoe dikker de substraatlaag hoe lager de ontvlambaarheid van het dak.

–> De kans dat er een brand ontstaat is daardoor dus veel kleiner bij een groendak dan bij een gewoon plat dak.

Het spreekt voor zich dat bepaalde planten sneller branden dan anderen zoals bv siergrassen. Wij, bij Groenpalet, zijn gespecialiseerd in onder meer extensieve groendaken en doen hiervoor beroep op vetplanten, deze planten vormen geen risico. In tegendeel: Sedumplantjes houden vocht vast zowel in de winter als in de zomer wanneer het droger is. Het vocht dat ze vasthouden helpt om in de meest droge periodes te overleven.

–> Door dit vocht kan sedum maar moeilijk branden en wordt het verspreiden of overslaan van het vuur vertraagd. Dat is goed nieuws voor zowel jouw eigen dak als voor omliggende daken of gebouwen.

Groendak brandveiligheid: Sedum houdt vocht vast

Het af en toe onderhouden van je groendak draagt nog extra bij tot de brandveiligheid van je dak. Droge steeltjes van uitgebloeide bloemen kan je jaarlijks verwijderen evenals droog plantmateriaal zoals afgevallen bladeren, dit moet trouwens ook regelmatig, om verschillende redenen, gebeuren bij een gewoon plat dak. Een paar keer per jaar onkruiden wieden en droge grassen, aren of bloemstengels verwijderen zorgt er ook nog eens voor dat eventueel vliegvuur vanaf een buurdak niet via jouw dak naar een ander buurdak overgaat.

–> Jouw eigen dak is dan wel beschermd dankzij de vochtige sedumplantjes en de substraatlaag er onder maar je kan ook voor je buren voor extra veiligheid zorgen door de kans op vliegvuur te verkleinen dankzij het verwijderen van droog materiaal.

Gelukkig is het onderhoud van extensieve groendaken minimaal. (Voor info en vragen rond onderhoudscontracten van groene daken: https://www.groenpalet.be/nl/onderhoud-groendak)

Groendak brandveiligheid: In cijfers

Een groendak dat goed onderhouden is, vertraagt de verspreiding van vuur bij een brand en nog meer wanneer het is aangelegd met sedum of voorzien van compartimenten. Het risico dat een vegetatiedak vlam vat is sowieso 18 tot 24 keer kleiner dan dat een bitumendakbedekking vlam vat. Een bitumen dak kan misschien een goede dakbedekking zijn, maar met een groendak er bovenop is er dus een aanzienlijke vermindering van het brandgevaar.

Dit artikel is geschreven op basis van de voorwaarden voor brandveiligheid van het WTCB.

Nog vragen?