groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Alternatief voor groendak

 

Een alternatief groendak: 

een kunstgroendak van kunstgras

 

Ik hoor je al denken: Waarom zou ik een groendak met echte planten aanleggen als ik ook kan kiezen voor een kunstgroendak van bijvoorbeeld kunstgras? Kunstgras blijft altijd groen, je hoeft geen onkruid te verwijderen, je hoeft het niet te maaien, kortom i-de-aal voor een mooi – evergreen – uitzicht! Maar is dat wel echt zo?

 

Altijd groen

 

Een kunst groendak verandert niet mee met de seizoenen zoals een echt groendak dat doet, dat is uiteraard een feit. Hierdoor is een kunstgroendak altijd groen. Maar altijd groen betekent ook altijd statisch: kunstgras zal nooit het genot van een bloemenweide geven.

Een groendak geeft een fantastisch gevoel, je kijkt uit op een bloemenzee, een groen plantentapijt. Je dak wordt bedekt met allerlei verschillende planten die in harmonie samen groeien op jouw dak, lage planten, hoge planten, dikke planten, dunne planten, puntige planten, ronde planten, planten met kleine bloemetjes of juist planten met een extravagante en uitbundige bloei. Het is een vrolijk geheel waarin iedereen zijn plekje verdient.

Een kunstgroendak kan dit ook enigszins nabootsen: een groen plastic grasveld verbreekt ook de grauwe eentonigheid van de verstedelijking. Een kunstgroendak zal echter nooit de speelsheid hebben van echte planten, nep gras blijft altijd nep gras.

Geen onkruid 

Op een kunstgroendak groeit geen onkruid! Toch

 

Ik moet je teleurstellen, op een kunstgroendak kan wel degelijk onkruid groeien, maar wel minder dan op een echt groendak uiteraard. In kunstgras kan onkruid beginnen te groeien wanneer jij niet altijd alle bladeren goed verwijdert van jouw kunstgroendak (en op een dak telkens echt álle bladeren verwijderen is een flink karwei).

 

Nooit maaien

Het is herfst, de bladeren vallen van de bomen en ook op jouw dak. Voor sedumplanten is het het best om de meeste bladeren te verwijderen zodat de beplanting voldoende licht blijft krijgen. Een blaadje hier en daar kan verder geen kwaad, de bladeren composteren en worden zo zelf voeding voor jouw groendak. De natuur maakt een cirkeltje. Ook ander organisch materiaal wat op jouw groendak valt zal verteren en vergaan. Deze compost geeft weer leven aan de beplanting.

Op kunstgras is dit een stuk lastiger, bladeren vormen een probleem, deze moeten allemaal weggehaald worden omdat ze anders in je kunstgras gaan schimmelen en composteren (waardoor je dus onkruid kan krijgen). Ook ontlasting van dieren kan gaan schimmelen, er wordt dan ook geadviseerd om dit zo snel mogelijk weg te spoelen met water. Maar kruip jij elke dag op je kunstgroendak om de vogelpoep weg te spoelen? Dat kunstgras minder onderhoud nodig heeft dan echte planten valt dus over te twisten. Kunstgras moet namelijk ook wel eens geborsteld worden door middel van een speciale machine die de grashaartjes reinigt. 

Uiteraard moet een kunstgroendak niet gemaaid worden maar weegt dat voordeel werkelijk op tegen het poetsen en schrobben van plastic haartjes?

Nuttige werking

 

Een van de voordelen van een groendak is dat de planten en het substraat veel water bufferen, een kunstgroendak kan dit ook. Bij een kunstgroendak kan je bijvoorbeeld mineraal substraatplaten op je dak leggen met daaroverheen kunstgras. De mineraalsubstraatplaten zijn als het ware een soort grote sponzen die het water vasthouden totdat het weer verdampt. Een kunstgroendak met mineraal substraatplaten is dus eigenlijk een plastic groene spons!

 

Een echt groendak buffert ook water, in het substraat en in de planten, ook het water verdampt vervolgens uit het substraat en uit de planten zelf. Het bijkomende effect van echte planten is dan weer wel dat ze ook nog eens de lucht filteren van fijnstof en CO2 (koolstofdioxide) omzetten in O2 (zuurstof). De planten gebruiken het regenwater om zelf van te groeien, hierdoor blijft jouw groendak altijd in beweging. Als bonus zuivert een groendak ook nog eens water, niet voldoende om drinkbaar te zijn, maar wel bruikbaar om na passage door een koolstoffilter bijvoorbeeld de wc mee door te spoelen of je wasmachine te laten draaien. Plastic zuivert water niet, een regenwater is nooit zomaar drinkbaar.

 

UV bestendigheid

Door een (lichtgekleurde) laag op je dakbedekking te leggen bescherm je deze tegen de zon en de invloeden van het weer.

Planten zijn vanzelfsprekend UV bestendig, planten groeien door zonlicht, ze vernieuwen, herstellen en vermeerderen zichzelf en blijven hierdoor ‘altijd’ leven. Kunststof leeft niet en kan zich uiteraard dus ook niet herstellen of vernieuwen. Er bestaan tegenwoordig al vele soorten kwalitatief kunstgras, zelfs met een hoge UV bestendigheid, maar zelfs dan heeft kunstgras niet het eeuwige leven. Na 10-15 jaar moet je toch een nieuw kunstgroendak laten aanleggen omdat het materiaal verkleurd is en zal afbreken. Bij een echt groendak moet je om de paar jaar misschien wel wat nieuwe plantjes aanschaffen, want kalere plekken kunnen altijd ontstaan. Natuurlijk kan je ook gewoon andere planten tussen de bestaande beplanting zetten om meer variatie te krijgen in je groendak. Zo pas je jouw groendak altijd naar jouw smaak aan. 

Je kan het dak op!

 

Nee echt. Op groendaken kan gelopen worden, maar het liefst niet te vaak omdat de planten anders te veel zouden beschadigen. Op kunstgras kan je sporten en rondjes rennen zoveel je wilt (als je dak dat ook aankan natuurlijk). Mocht je jouw dak willen omtoveren tot een sportveld dan kies je dus het best voor een kunstgroendak.

Toch is er wel degelijk een manier om een wandeling over jouw groendak te kunnen maken zonder je beplanting te schaden: een mooi paadje van stapstenen bijvoorbeeld. Volg het pad, zo sta je niet op je planten en geniet je met volle teugen van je extra stukje tuin.

 

Maar een GROENpaletDAK heeft nog veel meer voordelen, zoals: 

 

Verkoeling

Planten absorberen de zonnestralen en zetten ze om in energie om zelf van te groeien. Hierdoor komen de stralen niet tot aan jouw dakbedekking en warmt jouw dak niet op. Daarnaast nemen planten water op en ze geven water af: dit proces, waarbij het water via de bladeren van de planten in damp wordt omgezet, zorgt ervoor dat de luchttemperatuur onder de vegetatie verschillende graden koeler is dan de omgevingstemperatuur. Zo geeft een groendak dus een dubbel verkoelend effect, tot wel 33ºC koeler op het dak zelf.

Kunstgras is natuurlijk ook een laag tussen jouw dak en de zon, met mineraal substraatplaten is er ook weldegelijk een verdampingseffect. Toch heeft kunstgras niet hetzelfde effect als een echte plant: het warmt namelijk zelf enigszins op in de zon.

Ballast

Een groendak van kunstgras is een stuk lichter dan een sedumdak, dat is absoluut waar. Het nep gras alleen weegt zo’n 3kg/m2, dan nog het gewicht van de mineraal substraatplaten (25kg/m2 wanneer verzadigd) en je komt op een kleine 30kg/m2 als ‘basisgewicht’ (extra gewicht van o.a. hagel en sneeuw niet meegerekend). Dit is natuurlijk een stuk lichter dan een cassette groendak van minimaal 80kg/m2. Voor daken met een kleine draagkracht is kunstgras een manier om toch een groen uitzicht te hebben.

Dit betekent wel dat je bij een kunstgroendak altijd mineraalsubstraatplaten zal moeten plaatsen omdat je anders niet voldoende ballast op jouw platte dak legt (en dan kan je dakbedekking wegwaaien bij heftige wind). Maar zo’n mineraal substraatplaat weegt enkel 25kg/m2 wanneer deze met water verzadigd is, een droge plaat weegt slechts 4kg/m2! Dat betekent dat een droog kunstgroendak maar 7kg/m2 weegt. Dit is absoluut niet voldoende ballast om jouw dakbedekking te beschermen tijdens een storm.

Ondersteuning van de natuur

Een kunstgroendak van kunstgras is een groene illusie. Het lijkt op natuur maar doet niets voor onze leefomgeving. Op een echt groendak floreert de natuur, sedums zijn enorm bij- en vlindervriendelijk. Je ondersteunt bijen (die wij hard nodig hebben om zelf eten te kunnen hebben), je ondersteunt vlinders en vele andere insecten die allemaal hun eigen plek en nut hebben binnen ons ecosysteem door je groendak te beplanten met echte bloemen. Een groendak geeft een stukje natuur terug aan de aarde, een kunstgroendak geeft enkel nog meer plasticafval.

Ga je toch voor een echt groendak? Lees dan hier nog eens uitgebreid de voordelen van een groendak en mail ons op info@groenpalet.be voor jouw persoonlijke offerte.

Ook interessant, lees hier over: de misvattingen betreft groendaken.

 

 

Bronnen: