groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

3 tips om jouw groendak nog natuurvriendelijker te maken

 

Wij van Groenpalet vinden het belangrijk dat de natuur een handje geholpen wordt. Daarom geven we je 3 tips om de biodiversiteit in jouw groendak te verhogen. Op deze manier zal niet alleen jij blij zijn met een nog mooier groendak, maar ook de natuur zal er blij mee zijn. 

Inheemse planten

Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw daktuin nog natuurvriendelijker te maken. Eén van deze dingen is om inheemse planten te gebruiken in jouw daktuin. Dit zijn planten die al van oorsprong in onze Belgische natuur voorkomen. Deze planten zullen meer (soorten) vlinders en bijen aantrekken dan gecultiveerde planten of planten uit andere landen. Zelf in een dunnere substraatlaag kan je inheemse planten proberen introduceren zoals bieslook en muizenoor. 

 

Insectenhotel

Tip twee is om een insectenhotel op je daktuin te plaatsen. In combinatie met de inheemse planten bied je dan zowel voedsel als een slaapplek voor bijen, vlinders en andere dieren! Door de komst van deze insecten zullen er ook meer vogels zoals koolmezen en huismusjes afkomen op deze, voor de vogels, lekkernijen. Ook de vogels kan je dan een beschutte plek aanbieden in de vorm van een vogelhuisje. Zo zal de natuur op jouw daktuin een gezonde boost krijgen!

 

Zandheuvel

Om de biodiversiteit nog een extra zetje omhoog te geven, kan je ervoor kiezen om een zandheuvel en/of dood hout te plaatsen op jouw groendak. Op deze manier worden er meer schuil- en voedselplekken gecreëerd voor verschillende soorten insecten en zal dit nog meer voedsel betekenen voor de vogels. Als leuk extraatje wordt het zand van de zandheuvel ook gebruikt door de huismus om in te gaan baden. Dit doen ze om hun veren schoon te maken en om eventuele parasieten weg te halen. Dit zorgt voor een bijkomend schattig tafereeltje.

 

Kortom, door deze tips toe te passen ga je nog extra genieten van jouw groendak!

Wil je ook zo’n mooie daktuin of heb je andere vragen? Je kan ons altijd contacteren.

Ook hebben wij een artikel geschreven waarin alle bovengenoemde tips verder worden uitgelegd.