groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Groendak zorgt voor meer biodiversiteit

Vogels op je groendak – plezant of ambetant?

Vogels zijn een prachtig zicht op je groendak en in je tuin, de meeste vogeltjes zullen dan ook absoluut geen overlast veroorzaken. Veel klanten laten ons weten dat ze intens genieten van de zang van de vogels op hun groendak en elke ochtend opnieuw uitkijken wanneer de gevederde vrienden langskomen.

“Het is vooral heerlijk om zien hoeveel bijtjes en ook vogels er langskomen op ons groendak! Iedere ochtend kijk ik blij naar buiten, wat een mooie aanwinst voor ons huis is dat groendak”

– Karin en Marc

Maar soms kunnen vogels ook wel lastpakken zijn doordat ze kale plekken veroorzaken, vooral in hun nestseizoen of wanneer jouw groendak vol zit met heerlijke insecten kunnen ze de boel aardig komen verzieken!

Wat doen vogels op je groendak?

De voornaamste reden dat vogels op je groendak vertoeven is omdat ze op zoek zijn naar insecten (regenwormen, larven etc.) of omdat ze in mei hun nesten bouwen en takjes zoeken om daarmee een lekker warm bed te bouwen voor hun kindjes. Verder is jouw groendak niet bepaald interessant voor vogels om zelf op te eten (waarbij kippen dan weer een uitzondering zijn…).

Kauwen

Van verschillende klanten hebben wij al gehoord dat zij specifiek last hebben van ‘zwarte’ vogels op hun groendak. In de meeste gevallen zijn dit kauwen die op zoek zijn naar eten (larven) en daarom in de substraatlaag zitten te graven waarmee zij kale plekken veroorzaken.

Duiven

Wij hebben al ervaren dat duiven nog wel eens op wandel willen gaan met net aangeplante sedumpluggen of met nog niet vastgegroeide sedumstekken. Deze overlast is van tijdelijke aard omdat duiven het plantmateriaal enkel gebruiken voor het bouwen van hun nest (in mei) wanneer zij geen andere geschikte takjes kunnen vinden.

Als jij in een stedelijke omgeving woont met weinig natuur, is de kans groot dat duiven jouw groendak als doe-het-zelf winkel zullen komen gebruiken voor hun bouwmaterialen. Kunnen we ze dit echt kwalijk nemen wanneer wij zelf de natuur zo hard inperken in hun natuurlijke leefomgeving?

Je groendak beschermen tegen vogels

Wanneer jij te maken krijgt met vogels op je groendak die met je beplanting op wandel gaan kan je verschillende diervriendelijke maatregelen treffen om jouw groendak te beschermen tegen kale plekken.

Je groendak aanleggen op het juiste moment

Sedumbeplanting is vooral interessant wanneer het nog los ligt in mei. De boodschap is dus om een al redelijk goed dichtgegroeid groendak te hebben in mei. Daarom is het beter om in gebieden met weinig natuur jouw groendak aan te leggen aan het eind van de zomer of in de herfst/winter. Zo hebben de planten geruime tijd om goed vast te groeien voordat de duiven (of andere vogels op je groendak) weer langskomen. Anticiperen in plaats van vogels weren!

Wanneer jij kiest voor een (doe-het-zelf) groendak van sedumcassettes zijn deze planten al bijna volgroeid, hierbij speelt de aanlegperiode geen rol.

Een net

Een andere optie is om een (kwekers)net over jouw net aangeplante groendak te leggen. Hierdoor hebben de sedumstekken en sedumpluggen extra bescherming wanneer zij nog aan het vastgroeien zijn. Na één tot uiterlijk twee maanden (afhankelijk van het seizoen) haal je het net weer voorzichtig weg. De plantjes zouden nu al een flinke voorsprong moeten hebben op de vogels die nog naarstig hun babykamer aan het bouwen zijn!

Vogels op je groendak afschrikken

Wat ook helpt om vogels te verjagen van jouw groendak is het plaatsen van een vogelverschrikker. Een klant van ons heeft al goede ervaring met een bewegend beeld van een uil.

“Het groendak ligt er nu al een halfjaar op en wat een pracht is het elke morgen. Wij zien er elke dag verandering in, in positieve zin natuurlijk. 

Alleen wat lastig dat de kauwen komen krabben maar dat is geminderd als ik de uil op het dak geplaatst heb.” 

– Guido

De larven van de taxuskever

Een van de grootste redenen dat vogels in je groendak komen graven met kale plekken tot gevolg, is de aanwezigheid van veel larven van de taxuskever in je substraatlaag. De taxuskever is een inheems insect (eentje die van nature voorkomt in België) die een redelijke rotzak kan zijn op groendaken. Deze kever komt voor op veel planten: taxus, euonymus (kardinaalsmuts), rhododendron, hosta, azalea, saxifraga … en ook sedum. Waarschijnlijk heb jij dus wel al een kolonie in jouw tuin zitten en anders zit er wel eentje bij de buren.

Bij sedum zit het probleem van de taxuskever bij de larven, deze kruipen als wormpjes door de grond en eten de wortels van de sedumbeplanting op. Vervolgens ligt de beplanting dus los op het substraat (maar wij hebben nog niet door dat de wortels al opgegeten zijn).

Maar waarom brengen de larven van de taxuskever dan zo veel schade aan op een groendak, terwijl de struiken in de tuin er veel minder last van hebben?

  1. Grootte: wat een larve eet van de wortels van een volwassen struik is in verhouding weinig. Deze struik heeft voldoende andere wortels om te overleven.
  2. Natuurlijke vijanden: in de bodem worden de larven van de taxuskever opgegeten door mollen en (spits)muizen. Maar deze dieren komen natuurlijk niet voor op jouw groendak. Vogels uiteraard wel. Daarom is de balans in de bodem van een groendak toch net anders dan in volle grond. De taxuskever heeft minder natuurlijke bestrijding, wat betekent dat we onze planten een extra handje zullen moeten helpen. 
  3. Je ziet ze niet: taxuskevers kunnen heel veel schade aanrichten nog voordat je enige weet hebt van hun aanwezigheid, daarom is het lastig om ze correct te bestrijden.

 

Vogels op je groendak als lomp hulpje

Vogels komen je graag helpen bij het bestrijden van de taxuskever. Maar ja, hierbij ploegen ze wel redelijk grof je groendak om waarmee ze kale plekken veroorzaken. Ze zullen enigszins zitten graven en krabben… maar je moet niet vergeten dat de reden dat de sedum los ligt de schuld is van de larven van de taxuskever, die hebben immers de wortels al lang en breed opgegeten.

De vogels op jouw groendak komen dus waarschijnlijk niet langs om jou persoonlijk te ambeteren, maar eigenlijk puur omdat ze interesse hebben in de tapasschotel die door jouw groendak heen kruipt. De vogels komen je dus eigenlijk helpen, maar op een redelijk lompe manier. Oeps?

Schade herstellen

Nieuwe aanplanting

Na de nestperiode van de vogels is het een goed idee om weer wat nieuwe planten te plaatsen op de erg kale plekken. Je kan sedumstekken strooien, sedumpluggen planten of eventueel zelfs een nieuw stukje sedummat plaatsen. Let dus goed op wanneer de ‘lastige’ vogels op je groendak niet meer zo vaak aanwezig zijn.

Taxuskever bestrijden met aaltjes

In het voorjaar is het mogelijk om de larven van de taxuskever te bestrijden, vogels zullen daarna ook veel minder interesse hebben in jouw groendak. Als je van plan bent om nieuw plantmateriaal te introduceren op jouw groendak bewaar je de aaltjesbehandeling het best tot na de nieuwe aanplanting. Want de kans bestaat dat er larven of eitjes in de wortelkluiten van de nieuwe plantjes zouden kunnen zitten.

Extra water geven en meststof

Elk losliggend takje sedum kan opnieuw wortels maken en een plantje worden, maar het best geef je deze sedum een extra duwtje in de rug door een extra lichte dosering meststof te strooien. De plantjes krijgen dan een voedingsboost die helpt bij het aansterken. Ook geef je het best wat extra water in droge periodes, ook dit zal helpen bij het aansterken van de beschadigde plantjes. Kale plekken zullen al snel weer dichtgroeien zo!

sedumpluggen

Samen leren we meer

Wij willen graag jouw ervaringen horen, welke van de tips heeft voor jou gewerkt? Welke tips deden niets? Heb jij al veel minder overlast door vogels op je groendak? Geef ons jouw feedback. We leren graag meer over hoe we onze klanten het beste kunnen helpen.

Contacteer ons via info@groenpalet.be of sluit je aan bij onze facebookgroep!