groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Bewoners van het insectenhotel

 

Misschien heb je ons artikel al gelezen over het insectenhotel op een groendak. Een insectenhotel biedt een goede plek voor verschillende soorten bijen en andere insecten om te overwinteren en zich voort te planten. Hierbij is het wel belangrijk om ook genoeg bloemen in de buurt te hebben staan om de bijen van voldoende stuifmeel en nectar te voorzien. Anders zullen er weinig bijen in het hotel komen overwinteren. Enkele plantensoorten die bijvoorbeeld veel bijen aantrekken zijn lavendel, Sedum spectabile, Sedum telephium, bieslook en salie. Maar het is ook goed om te weten wie die bewoners van het nieuwe hotel precies zijn. In dit artikel zullen de meest algemene bewoners van het insectenhotel worden toegelicht.

De Rosse metselbij (Osmia bicornis)

De Rosse metselbij is een soort die zich vaak vestigt in een insectenhotel. Het beestje is tussen de 8-12mm groot en is te herkennen aan de roest-oranje haren op zijn achterlijf. De kop en poten zijn  zwart. Het is een solitaire bijensoort en vormt dus geen kolonies. Hij is vooral actief in de maanden april en mei en is niet agressief of gevaarlijk voor mensen.

De mannelijke bijen verzamelen zich rond de nestplaatsen van de vrouwtjes en wachten hen op. Wanneer de vrouwtjes uitvliegen, paren de bijen en plaatst ze de eitjes in een holte (bijvoorbeeld een bamboestengel). De ingang van de holte is vaak tussen de 5-8mm breed. Ieder eitje krijgt een voedselvoorraad en wordt afgeschermd door een tussenschot van klei die de bij heeft gemaakt. De jonge bijen vliegen dan het volgende jaar uit. In de winter wordt de holte ook afgesloten door een propje klei. Wanneer u dit in de winter ziet, betekent dat die bamboestengel wordt bewoond.

Maskerbijen (Hylaeus famiilie)

Maskerbijen zijn kleine solitaire bijen. Ze zijn ongeveer tussen de 5-9mm. Ze zijn te herkennen aan hun onbehaarde zwarte lijf met gele vlekjes op de kop. Ze kruipen het liefst in holtes van braam of riet met een ingang variërend van 2 t/m 4mm. Ze sluiten hun nestjes af met spuug. Ze zijn actief van juni t/m september.

 

Tronkenbijen (Heriades familie)

Tronkenbijen zijn solitaire bijen die 6-8mm groot zijn. Ze zijn kaal en donker gekleurd met grijze bandjes. Ook kenmerkend is de grote kop. De bij is actief in de maanden juli tot en met augustus en prefereert gaatjes van 3-5mm groot. De bij gebruikt steentjes en hars om de holte af te sluiten.

 

Behangersbijen (megachile familie)

Behangersbijen zijn ook solitaire bijen en zijn 8-12mm groot. Het achterlijf is kaal met smalle streepjes erop. Ze zijn actief in de maanden juni tot en met augustus en maken het liefst nestjes in holtes met een ingang van 6-8mm breed. Ze sluiten hun nestje af met stukjes blad.

 

 

 

Wil je ook een insectenhotel op jouw (toekomstig) groendak? Of wil je meer informatie over hoe je je daktuin zo bijvriendelijk mogelijk kan inrichten? Contacteer ons gerust over de mogelijkheden bij jou thuis.