groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Stormschade voorkomen aan je platte dak?

Je hebt de filmpjes vast wel eens gezien: een dak dat als een blik sardientjes wordt opengetrokken door de wind. Indrukwekkend om te zien natuurlijk, maar stormschade is ontzettend vervelend om zelf mee te maken. Maar hoe zorg je dan dat jouw platte dak niet wegwaait bij een storm?

Stormschade voorkomen is beter dan genezen

Een plat dak kan wegwaaien omdat het dak onvoldoende ballast heeft. Hierdoor is je dakconstructie te licht en daarmee een leuke vlieger voor de wind om mee te spelen. Wil jij zeker zijn dat jouw dak niet wegwaait waardoor jij blijft zitten met stormschade? Plaats dan voldoende gewicht op jouw dak. Uiteraard bestaat er nog de stormschade verzekering, maar het is voor iedereen plezieriger als deze niet gebruikt hoeft te worden. Er bestaan verschillende mogelijkheden om ballast op jouw bestaande dak te plaatsen: stenen en groendaken.

Dakgrind (ronde keien): Dit weegt gemiddeld 55-75 kg per vierkante meter, je kan het online bestellen of in de plaatselijke bouwmarkt kopen en zelf plaatsen, of laten leggen door een firma. Er bestaan verschillende kleuren mixen maar het best kies je altijd voor lichte kleuren (anders warmt jouw dak veel meer op in de zon). Dakgrind beschermt tegen direct zonlicht en UV-straling en is daarnaast dus een ballastlaag.

Groendaken: Online kan jij alles bestellen wat jij nodig hebt om zelf een groendak aan te leggen, in een doe-het-zelf zaak is het dan weer wat lastiger om alle spullen te vinden. Er bestaan wel handige doe-het-zelf systemen voor klussers zoals sedumcassettes. Dit zijn kant-en-klare groendak puzzelstukjes. Een groendak hoef je uiteraard niet per se zelf te leggen, er zijn ook genoeg bedrijven bij jou in de buurt die groendaken plaatsen. Groendaken hebben echter nog veel meer amdere voordelen dan enkel je dak beschermen tegen harde wind en UV-straling.

Wil jij meer weten over de verschillen tussen dakgrind en groendaken? Lees dan hier verder! 

Welke optie kies jij om stormschade te voorkomen?

Wil jij een dakbedekking die jouw te lichte dak enkel zwaarder maakt? Dan kunnen stenen voor jou de oplossing zijn.

Wil jij een snelle oplossing die bovendien een genot is om naar te kijken, jouw woning rustiger maakt en verkoeling geeft in de zomer? Dan kan je misschien beter opteren voor een groendak.

Meer weten over het verschil tussen dakgrind en groendaken als dakballast? 

Waarom een groendak tegen stormschade?

Een groendak:

Kortom, een groendak is een wijze investering met vele voordelen. Wil jij meer weten over de voordelen van een groendak? Lees dan hier zeker even verder!

Wil jij weer opnieuw kunnen genieten van het uitzicht van jouw dak, ontdek dan met ons gratis E-book waarom groendaken zo mooi zijn. Download jouw gratis exemplaar hier!