groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

lichte kleuren helpen je huis koel houden

Huis koel houden tijdens hittegolf

Wil jij jouw huis koel houden? Zorg dan voor een lichtgekleurd dak! Zo kan jij veel makkelijker je huis koel houden. Platte daken bedekt met donkere roofing worden in de zon namelijk een ware koekenpan (tot wel 70⁰C!). Hierdoor wordt je woning natuurlijk al snel veel te warm. Je huis koel houden door je dak een lichtere kleur te geven, is dus de boodschap. Op welke manieren kan je dit doen? Wat zijn de voor- en nadelen? Ik zet ze voor je op een rijtje!

witte keien op je dak

1. Lichtgekleurde keien

Veel mensen bedekken hun plat dak met bleke keien, hierdoor warmt het dak aanzienlijk minder op. Je donkere dakbedekking vervangen door een lichte kleur die het zonlicht reflecteert helpt dus aanzienlijk om je huis koel te houden. Bovendien wordt de dakbedekking beschermd tegen UV-straling waardoor de levensduur van het materiaal wordt verlengd.

Varieer met vrolijke kleuren

Nog een voordeel: Het gewicht verankert jouw dakbedekking. Natuurlijk kan je met ronde keien (of rolgrind) ook leuk variëren met de kleuren die je kiest, hierdoor maak je jouw dak net een beetje creatiever.

Keien houden geen water vast

Een nadeel: De keien doen naast de bovengenoemde voordelen verder niets. Keien zullen geen water vasthouden op je dak, terwijl de verdamping van water een extra verkoelend effect heeft op de temperatuur van jouw dak en dus ook helt je huis koel te houden. Een laag grind weegt per vierkante meter trouwens al snel 55-75kg.

Met witte verf kan jij je huis koel houden

2. Witte verf

Natuurlijk kan je ook je dak verven – zoals mijn opa dat vroeger deed met zijn auto toen hij in de woestijn woonde – door een witte of zilverkleurige laag verf aan te brengen worden zonnestralen gereflecteerd en warmt je dak veel minder op. Licht gekleurde daken gaan hand in hand met een huis koel houden tijdens hittegolven.

Verf is bijzonder geschikt voor daken die geen gewicht kunnen dragen

Daarnaast beschermt de witte laag je dakbedekking tegen schadelijke UV-straling waardoor de levensduur van je dak verlengd wordt. Het gewicht van de verf is verwaarloosbaar klein, daken die niet veel gewicht kunnen dragen komen hiervoor goed in aanmerking. Wel de verkoeling, maar niet het gewicht.

Verven heeft echter wel weer een hoop nadelen, zo moet je jaarlijks je dak schoonmaken zodat het wit ook echt wit blijft en dus zijn werking blijft behouden. Bovendien moet je na tien jaar je verflaag opnieuw aanbrengen. Zonder dit onderhoud lukt het niet om je huis koel te houden.

Jouw dak verandert in één grote spiegel

Wanneer je uit je raam naar je dak kijkt is dit een grote oogverblindende spiegel; zo worden zonnestralen via jouw dak ook weer terug in je woning gestuurd. De verf houdt natuurlijk – net zoals de keien – evenzeer geen water vast, waardoor hier geen verdamping optreedt. Enkel de lichte kleur van de keien helpt bij je huis koel houden.

Een groendak: de meester van het huis koel houden

3. Een groendak

Een groendak is hier eigenlijk de ideale oplossing qua je huis koel houden tijdens een hittegolf, de planten op jouw dak absorberen de zonnestralen en zetten deze om in energie om zelf van te groeien. Hierdoor warmt jouw dak niet op en blijft je dakbedekking ook beschermd tegen UV-straling. Op een vlak dak zonder beplanting kan de temperatuur tijdens de zomer oplopen tot 70⁰C. Met een goed aangelegd groendak blijft de temperatuur schommelen rond 37ºC.  Een koeler dak = je huis koel houden! 

Bij een groendak blijft de temperatuur tijdens hete zomers tot wel 33ºC koeler

Planten nemen water op, maar planten geven evenzeer water af: dit proces, waarbij het water via de bladeren van de planten in damp wordt omgezet, zorgt ervoor dat de luchttemperatuur onder de vegetatie verschillende graden koeler is dan de omgevingstemperatuur.

Wanneer jij uit je raam kijkt zie jij een zee van planten, bloemen en zelfs vlinders en bijen. Hierdoor is je groendak niet alleen waardevol als thermische isolatie voor je dak, maar ook als esthetisch genot voor jezelf. Nog nooit was je huis koel houden tijdens een hittegolf zo mooi en kleurrijk.

je huis koel houden maar tegelijkertijd ook je locale fauna ondersteunen

Wanneer jij naar buiten kijkt valt jouw oog op een zee van groen

Een met water verzadigd groendak van sedumcassettes weegt per vierkante meter tot ± 80kg, het scheelt dus niet veel wat betreft een grinddak. Extensieve groendaken zijn onderhoudsarm. Toch hebben de plantjes een minimum aan onderhoud nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen zodat zij optimaal kunnen helpen jouw huis koel te houden. Het is aan te raden om de begroeiing tijdens het eerste levensjaar om de drie maanden te controleren om te kijken of alle planten er goed bij staan. Daarna volstaat het om twee maal per jaar onderhoud aan je groendak te doen, in de lente en het najaar.

Een groendak gaat net zo lang mee als dat jouw dak meegaat, planten leven en blijven groeien en zich vernieuwen.

Door een groendak gaat jouw dakbedekking 3x langer mee dan wanneer je dakbedekking bloot ligt. Dit komt doordat dakbedekking krimpt en uitzet door temperatuurwisselingen en de warmte van het directe zonlicht. Deze constante rek- en krimpbeweging put het materiaal van jouw dak uit. Met een groendak blijft de temperatuur van je dakbedekking veel stabieler, hierdoor raakt het materiaal dus veel minder snel uitgeput en spaar jij de kosten van een nieuwe dakbedekking uit! Met een groendak houdt jij niet enkel je huis koel, maar ook je hoofd door alle kosten die jij uitspaart.

Extensief Groendak

Een groendak is met zijn kwaliteiten een echte kers op de taart voor jouw huis

 

Als bonus zijn groendaken ook nog eens: luchtzuiverend, geluidsdempend en ontzettend goed om de biodiversiteit rond jouw woning een boost te geven.

Kortom, een groendak heeft alle voordelen van een grinddak en een geverfd dak, maar dan met nog een hoop extra’s erbij. Hierdoor kan jij niet enkel je huis koel houden, maar ook je hoofd.

 

Wil jij graag meer info over alle andere voordelen van een groendak? Lees dan hier verder!

Liefs,

Stella, Groenpalet 

Bronnen:

  1. https://www.grind-split.nl/blog/juiste-hoeveelheid-grind-kopen
  2. http://www.dakrubbercentrale.be/is-het-niet-beter-om-ballast-te-plaatsen-op-een-plat-dak-om-de-epdm-te-beschermen-tegen-de-zon/
  3. https://www.platdakepdm.be/zonnewerende-en-reflecterende-verf-voor-daken/