groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Een groendak op je insectenhotel

 

Zit jij ook al lang te denken over een groendak maar twijfel jij of deze op jouw huis past? Misschien is de helling te groot, of misschien vind jij het uitzicht van pannen wel heel rustiek op je fermette.

Geen zorgen, een groendak kan namelijk op nog veel meer dingen dan alleen een huis. Misschien is het een idee om eens te kijken of je jouw carport, garage, kippenhok, paardenstal, konijnenhok, hondenhok, tuinhuis, houthok, wijnkelder, vleermuizenhuis, insectenhotel, woonwagen of fietsenberging kunt bekronen met een groendak!

 

Om een idee te geven, in Utrecht (Nederland) zijn er zelfs al bushokjes met een groendak. Hiermee probeert de stad de luchtkwaliteit te verbeteren en biodiversiteit te stimuleren.

 

Vandaag kijken we naar een insectenhotel.

 

 

Insectenhotel

 

Al vaak hebben wij verteld dat een groendak zo veel beter is voor de natuur en de biodiversiteit dan om niks te doen. Wij raden het dan ook sterk aan om een insectenhotel niet alleen in de tuin te hangen maar ook om er een op een groendak te plaatsen. Hiermee creëer je de perfecte leefomgeving voor bijen en andere insecten, je geeft ze namelijk een voedselbron én een plaats om een nest te bouwen, eitjes te leggen of om zelf te schuilen en te ontpoppen. Het mooie aan een insectenhotel is dat er steeds aaneensluitende periodes zijn van verschillende beestjes die het hotel gebruiken. De verschillende soorten bijen volgen elkaar op gedurende het hele groei- en bloeiseizoen waardoor er altijd wel een nieuw gezichtje te ontdekken valt.

 

 

Zo heeft mijn vader voor mij twee hele mooie bijenhotels gebouwd die druk bezocht werden door onder andere de rosse metselbij, deze bijen hebben de gangen vol gelegd met eitjes die volgend jaar weer voor een nieuwe generatie bijen zorgen.

 

 

 

Een insectenhotel kan dus perfect op je groendak, maar wist je ook dat je een groendak óp je insectenhotel kan plaatsen? Onze collega heeft hier werk van gemaakt! Hij heeft een laag daktuinsubstraat aangebracht bovenop het insectenhotel en hier een variatie van sedums, sempervivums en bloembollen in aangeplant. Dat is toch eens een manier om de natuur in de bloemetjes te zetten!

 

 

 

Waarom zou jij kiezen voor een groendak op jouw insectenhotel?

 

1. Omdat je een extra voedselbron creëert voor insecten

 

We hebben insecten ontzettend hard nodig om onze wereld draaiende te houden. Zonder bestuivers hebben we simpelweg geen groente en fruit meer. Zonder kleine insecten stort de voedselketen in. Een goede balans in de natuur is extreem belangrijk.

 

 

2. Omdat het een plezier is om naar te kijken

 

De bijtjes die druk op en af vliegen, het is een plezier om naar te kijken. Het vrolijke gezoem om je heen terwijl jij rustig geniet van een ontbijtje. Mijn ouders zijn er verliefd op, op een zuidmuur van het huis hebben zij een waar bijenparadijs ingericht met vele zelfgemaakte hotelletjes.

     Maar voortaan kijk jij niet alleen maar naar de bijtjes, nee jij geniet nu ook van de bloemetjes die op de hotels zelf groeien.

 

 

 

Wil jij alle voordelen van een groendak nog eens extra doorlezen?

 

Wil jij graag meer weten over de bewoners van jouw insectenhotel?

 

 

Ben jij enthousiast en wil je graag aan de slag gaan om jouw unieke groendak te ontwerpen? Let dan zeker op de volgende dingen:

 

​​Het dak moet waterdicht zijn.

 

Een groendak zal geen extra lekken veroorzaken, maar bestaande lekken moeten opgelost worden voordat het groendak kan worden aangelegd.

Wil je dit makkelijk testen? Zet dan 24 uur lang een laag van 1 à 2 cm water op je dak. Dicht de afvoeren tijdelijk af zodat het water niet weg kan lopen en controleer regelmatig op luchtbelletjes!

 

– Controleer de draagkracht van het dak.

 

Een volledig met water verzadigd groendak weegt vanaf 80 kg per vierkante meter, dit is wanneer je onze lichtste techniek gebruikt: sedumcassettes. Kleine daken zijn vaak het makkelijkste te versterken, voor persoonlijk advies mail je het best naar info@groenpalet.be

 

De makkelijkste groendaken, zijn zonnige daken.

 

Het grootste assortiment groendakplanten bestaat uit planten die graag in de volle zon staan, hier kan je kiezen uit vele sedums, sempervivums en delosperma’s.

Nu betekent die zeker niet dat een schaduwdak niet óók een groendak kan zijn. Hierbij kies je beter voor grassen of grasachtigen, varens en andere vaste planten. Bij een schaduwdak contacteer je ons het best voor persoonlijk advies info@groenpalet.be

 
 
Liefs,
Stella
 
 
Bonus tip: maak al heel makkelijk een insectenplekje door wat hout op je dak te leggen! Boor hier gaten van verschillende grotes in om extra plekjes te creëren.