groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

groendak carport

Een groendak op je carport

 

Zit jij ook al lang te denken over een groendak maar twijfel jij of deze op jouw huis past? Misschien is de helling te groot, of misschien vind jij het uitzicht van pannen wel heel rustiek op je fermette.

Geen zorgen, een groendak kan namelijk op nog veel meer dingen dan alleen een huis. Misschien is het een idee om eens te kijken of je jouw carport, garage, kippenhok, paardenstal, konijnenhok,hondenhok, tuinhuis, houthok, wijnkelder, vleermuizenhuis, insectenhotel, woonwagen of fietsenberging kunt bekronen met een groendak!

 

Om een idee te geven, in Utrecht (Nederland) zijn er zelfs al bushokjes met een groendak. Hiermee probeert de stad de luchtkwaliteit te verbeteren en biodiversiteit te stimuleren.

 

Vandaag kijken we naar een carport.

 

carport groendak groenpalet

 

Carport: 

 

Je kent het wel het is zo’n snikhete zomerdag en je moet toch even boodschappen gaan halen met de auto. Je bereidt je alvast voor en ja hoor… je auto is veranderd in een privé sauna.

Een herkenbaar probleem voor veel mensen zonder autogarage of met een slecht geïsoleerde staplaats voor de auto. Op een vlak dak zonder beplanting kan de temperatuur tijdens de zomer oplopen tot 70⁰C. Met een goed aangelegd groendak blijft de temperatuur schommelen rond 37ºC.  Geen wonder dat het dan een sauna wordt zonder groendak!

Bij mij thuis is het dak van de carport licht hellend en pal op het zuiden, dit is eigenlijk het perfecte groendak!

 

Maar waarom zou je dan een groendak op je carport leggen? 

 

1. Omdat een groendak een verkoelend effect heeft. 

 

Ten eerste komt dit doordat planten de zonnestralen absorberen en omzetten in energie om zelf van te groeien. Hierdoor komen de stralen niet tot aan jouw dakbedekking en warmt het dak van jouw carport niet op. Ten tweede, planten nemen water op, maar planten geven evenzeer water af: dit proces, waarbij het water via de bladeren van de planten in damp wordt omgezet, zorgt ervoor dat de luchttemperatuur onder de vegetatie verschillende graden koeler is dan de omgevingstemperatuur.

 

Zo geeft een groendak op je carport dus een dubbel verkoelend effect, tot wel 33ºC koeler op het dak zelf.

 

 

2. Omdat je de dakbedekking van je carport beschermt tegen UV-straling.

 

Veel kunststoffen harden uit door zonlicht (UV-/ fotodegradatie), hierdoor komen er kraken, scheuren en gaten in het materiaal. Zo lijdt ook de dakbedekking van je carport onder de straling van de zon. Om je dakbedekking dus een langere levensduur te geven bescherm je het best het materiaal van blootstelling aan UV-straling. Dit doe je al heel eenvoudig voor een laagje lichtgekleurd materiaal op jouw dak te leggen. Uiteraard adviseren wij niet zomaar een laagje lichtgekleurd materiaal, een groendak op je carport blijft toch altijd voor de natuur de beste optie.

 

Lees hier meer over bescherming tegen UV-straling.

 

 
3. Omdat een kaal dak geen meerwaarde heeft voor de natuur
 

Op een groendak floreert de natuur, je ondersteunt bijen (die wij hard nodig hebben om zelf eten te kunnen hebben), je ondersteunt vlinders en vele andere insecten die allemaal hun eigen plek en nut hebben binnen ons ecosysteem. Daarnaast is een groendak een werkelijk kijkplezier. Vaak kijk je vanuit je huis of je tuin toch al uit op het groendak van je carport, zie je carport dak dus als een extra tuintje om vol te planten met fraaie bloemetjes. Natuurlijk nemen planten ook koolstofdioxide op en produceren zuurstof in de plaats, met jouw groendak compenseer je dus al een beetje extra voor de uitlaatgassen van je auto.

Nog een stapje milieuvriendelijker gaan? Plaats dan zonnepanelen op jouw carport om jouw hybride of elektrische wagen mee op te laden. Een groendak geeft een hoger rendement op je zonnepanelen omdat deze beter functioneren bij lagere temperaturen.

 

Meer info over zonnepanelen op een groendak? Lees hier verder.

 
 
4. Omdat een groendak brandvertragend werkt
 

Een goed onderhouden groendak vertraagt de verspreiding van vuur bij brand. Het risico dat een vegetatiedak vlam vat is 18 tot 24 keer kleiner dan dat een bitumendakbedekking vlam vat: een groendak is er dus een aanzienlijke vermindering van het brandgevaar. Lees hier verder over de brandvertragendwerking van groendaken. Uiteraard is het daarom ontzettend positief dat een juist een carport beschermd is door een groendak.

 

 

Wil jij alle voordelen van een groendak nog eens extra doorlezen? Klik dan hier.

 

 

Ben jij enthousiast en wil je graag aan de slag gaan om jouw unieke carport met groendak te ontwerpen? Let dan zeker op de volgende dingen:

 

  • Het dak moet waterdicht zijn.

 

Een groendak zal geen extra lekken veroorzaken, maar bestaande lekken moeten opgelost worden voordat het groendak kan worden aangelegd.

Wil je dit makkelijk testen? Zet dan 24 uur lang een laag van 1 à 2 cm water op het dak van je carport. Dicht de afvoeren tijdelijk af zodat het water niet weg kan lopen en controleer regelmatig op luchtbelletjes!

 

  • Controleer de draagkracht van het dak.

 

Een volledig met water verzadigd groendak weegt vanaf 80 kg per vierkante meter, dit is wanneer je onze lichtste techniek gebruikt: sedumcassettes. Kleine daken zijn vaak het makkelijkste te versterken, voor persoonlijk advies mail je het best naar info@groenpalet.be

 

  • De makkelijkste groendaken, zijn zonnige daken.

 

Het grootste assortiment groendakplanten bestaat uit planten die graag in de volle zon staan, hier kan je kiezen uit vele sedums, sempervivums en delosperma’s.

Nu betekent die zeker niet dat een schaduwdak niet óók een groendak kan zijn. Hierbij kies je beter voor grassen of grasachtigen, varens en andere vaste planten. Bij een schaduwdak contacteer je ons het best voor persoonlijk advies info@groenpalet.be