groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Groendak Q&A: Groendak op bestaand gebouw

Nieuwe ramen bij groendak?

Moet je ramen vervangen wanneer je een groendak aanlegt?

Nieuwe ramen bij groendak? Bij het aanleggen van een groendak is het vervangen van ramen geen vereiste, het kan wel een voordeel zijn. Hier zijn enkele overwegingen:

Jouw daktuinprofiel
vandemeersche.photography
 1. Energiebesparing: Een groendak biedt thermische isolatie voor je dak, wat helpt om de binnentemperatuur stabiel te houden en de energiekosten te verlagen. Een groendak voorkomt dat jouw dakbekleding in de zomer heet wordt en die hitte gaat afgeven aan de omgeving. Dus zelfs wanneer aanpalende ramen slecht geïsoleerd zijn, zal je toch merken dat er minder hitte binnenkomt vanaf je dak. Goed geïsoleerde ramen kunnen deze energiebesparingen wel maximaliseren.

 2. Comfort: Door naast de aanleg van een groendak  je ramen te voorzien van  sterk isolerend glas, verbeter je het algehele thermische comfort in huis. Je voorkomt koude tocht in de winter en oververhitting van de ramen die niet aanpalen op het groendak in de zomer, wat samen met een groendak zorgt voor een aangename binnentemperatuur het hele jaar door.

 3. Geluid: Zowel een groendak als geïsoleerde ramen kunnen helpen bij het verminderen van geluid van buitenaf, wat vooral nuttig is in drukke stedelijke gebieden. Lees verder hieronder.

 4. Waardevermeerdering van de woning: Goede isolatie van zowel het dak als de ramen kan de waarde van je woning verhogen. Potentiële kopers zijn vaak op zoek naar energiezuinige huizen met lagere energiekosten en een hoog comfortniveau.

 5. Milieu-impact: Zowel een groendak als goed geïsoleerde ramen dragen bij aan het verkleinen van je ecologische voetafdruk door het verminderen van de energievraag van je huis.

Geluid

Zelfs wanneer je geen geluidsisolerend glas hebt of een koepel in je platte dak waarop regen of hagel een hels lawaai maakt dan nog zal je merken dat die geluidsoverlast drastisch verminderd bij aanleg van een groendak. Ook zonder nieuwe ramen bij een groendak zal je merken dat jouw beplante dak een ongelooflijk grote rol speelt in het reduceren van geluidsoverlast in en om je woning.

Geluidsreductie door groendaken
5 voordelen van groendaken - Geluidsisolatie
Het verminderen van geluid door de aanleg van een groendak is dan ook een belangrijk voordeel, vooral in stedelijke gebieden waar geluidsoverlast een groot probleem kan zijn. Laten we dieper ingaan op hoe groendaken bijdragen aan geluidsreductie en hoe ze precies werken.
Zicht op groendak vanaf studeerruimte
Zicht op groendak vanaf studeerkamer
Mechanismen van geluidsreductie:
 1. Absorptie: De vegetatie en het substraat van een groendak absorberen geluidsgolven. Planten en de onderliggende grondlagen hebben de capaciteit om geluid te absorberen, waardoor minder geluid wordt teruggekaatst.
 2. Isolatie: Het substraat en de vegetatielaag vormen een fysieke barrière die geluidsgolven moet doordringen. Dikkere en dichtere lagen bieden meer weerstand tegen geluid.
 3. Diffusie: Een groendak heeft een onregelmatig oppervlak. Onregelmatige oppervlakken zoals planten en substraatlagen zorgen ervoor dat geluidsgolven in verschillende richtingen worden verspreid, wat leidt tot een vermindering van de geluidsenergie.
Nieuwe ramen bij groendak dakraam
Een groendak heeft een onregelmatig oppervlak wat geluidsgolven verstoort
Specificaties Groendak
Praktische Implicaties van groendak zonder nieuwe ramen
Ook zonder Nieuwe ramen bij groendak: geluidsisolerend
Ook zonder nieuwe ramen is een groendak geluidsisolerend
Effect op de omgeving:
 • Stedelijk geluid: In stedelijke gebieden waar verkeerslawaai, sirenes en andere geluiden veelvoorkomend zijn, kan een groendak de geluidsniveaus merkbaar verlagen, wat bijdraagt aan een rustiger en comfortabeler binnenklimaat.
 • Luchtverkeer: In de buurt van luchthavens kan een groendak ook helpen om het geluid van laagvliegende vliegtuigen te dempen.
Geluidsschade bij dieren in het ei
Ramen en glazen koepels:
 • Ramen dichtbij het groendak: Hoewel ramen en glazen koepels minder isolerend zijn dan vaste dakconstructies, kan de geluiddempende werking van een groendak ook hier merkbaar zijn. De planten breken de geluidsgolven af voordat ze de ramen bereiken, wat resulteert in een vermindering van het geluid dat binnendringt.
 • Glazen koepels: Hoewel glazen koepels geluid doorlaten, kan de totale hoeveelheid geluid die binnenkomt verminderen dankzij de omringende geluiddempende effecten van het groendak.
Minder lawaai via glazen koepel dankzij groendak
Minder lawaai via glazen koepel dankzij geluiddempende werking van het Groendak
Combinatie van maatregelen

Het combineren van een groendak met andere geluidsisolerende maatregelen kan de totale geluidsreductie verder verbeteren:

 • Geluidsisolerende ramen: Nieuwe ramen bij groendak: Gebruik ramen met dubbele of driedubbele beglazing om geluidsisolatie te verhogen.
 • Geluidsisolerende materialen: Gebruik geluidsisolerende materialen in muren en vloeren om het geluid verder te dempen.
 • Strategische beplanting: Het planten van bomen en struiken rondom het gebouw kan helpen om geluidsgolven verder te breken en te absorberen.
Un toit unique pour une maison unique
Conclusie

Nieuwe ramen bij groendak?

Hoewel het niet nodig is om ramen te vervangen om effect te hebben van het isolerende vermogen van jouw groendak, kunnen goed geïsoleerde ramen de voordelen van een groendak versterken en bijdragen aan een energiezuiniger en comfortabeler huis.

Groendaken zijn effectieve oplossingen voor het verminderen van geluidsoverlast, dankzij hun vermogen om geluidsgolven te absorberen, isoleren en diffunderen.

Door de combinatie van een groendak met andere geluidsisolerende maatregelen kan de algehele geluidsbelasting aanzienlijk verminderd worden, wat bijdraagt aan een stillere en comfortabelere leefomgeving.

Meer weten?

Benieuwd welk effect een groendak op jouw woning kan hebben? Laat vandaag nog een Professionele Dakinspectie door ons doen OF plan een call in om live vragen te stellen.

Biodiversiteitsdak