groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Sedum acre

Met zijn opvallende felgele, stervormige bloemen kun je in de zomer vaak de kussentjes vinden van Muurpeper, Sedum acre. Deze vetplant kan goed tegen droogte en staat dan ook altijd in de volle zon. Hij staat op droge, zandige bodems zoals stuifduin, rivierduinen, akkers, verlaten terreinen, maar als pionier vind je Muurpeper ook op oude muren, parkeerterreinen en ook wel op stoepen. De plant kan zich met zijn bovengrondse liggende stengels ook uitbreiden en daardoor behoorlijke oppervlakken koloniseren.

Vetplanten zijn planten met vlezige bladeren die weinig water verdampen: ze hebben een dikke cuticula (buitenlaag), met daarop nog een waslaagje. Daardoor kunnen ze leven op droge plaatsen en zo concurrentie met andere planten uit de weg gaan.

Muurpeper gaat daarbij nog een stapje verder: door overdag zijn verdamping volledig stil te leggen (huidmondjes gesloten) verliest de plant maar heel weinig water. Probleem is dan wel dat de plant ook geen CO2 kan opnemen (iets wat overdag moet gebeuren). Muurpeper lost dit op door ‘s nachts CO2 op te nemen en dit als appelzuur op te slaan in zijn bladeren. Vandaar ook de naam muurpeper: de plant smaakt pikant door het opgeslagen appelzuur (‘s morgens meer dan ‘s avonds, want dan is het appelzuur weer omgezet!).
Muurpeper bevat vrij veel gifstoffen en is dan ook niet echt eetbaar. Niettegenstaande het een wilde plant is wordt ze dikwijls in tuinen aangeplant, vooral als bodembedekker (vertakken gaat makkelijk en zo vormen ze kussens). Als ze in de zon staan kunnen ze overvloedig bloeien en zo veel insecten aantrekken. Ook vogels als merels en lijsters zoeken dikwijls voedsel tussen de Muurpeper plantjes. Ze kunnen hierbij de planten op het eerste zicht zwaar beschadigen, maar dat lijkt alleen maar zo: Muurpeper herstelt zich makkelijk, en uit alle afgebroken stukken en bladeren kunnen nieuwe plantjes ontstaan.

Sedum acre wordt ook frequent gebruikt bij het aanleggen van een groendak.

Webshop

Interesse om deze plant te kopen? Neem een kijkje op onze webshop.

Extra informatie

Bloeitijd

juni-juli

Bloemkleur

geel

Hoogte

5cm

Standplaats

volle zon

Wintergroen

Ja

Winterhard

Ja