groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Verticale tuin

Vijf tips voor de ideale stadstuin!

Vijf tips voor de ideale stadstuin: Ben jij het zat om zo weinig groen in de stad te zien? Beton hier, asfalt daar, stroken groen die verdwijnen voor nog meer appartementengebouwen? Wellicht heb je als tegenreactie jouw stadstuin al volledig optimaal ingericht op vlak van planten maar verlang je tóch naar nog meer groen. Vandaag zetten we vijf manieren op een rijtje om jouw huis in de grote stad nog een stapje extra te vergroenen!

Geniet van deze vijf tips voor de ideale stadstuin:

  1. Verticale tuin (potten en palletten aan de muur)

Een verticale tuin is makkelijk te realiseren wanneer jij een stevige schutting of muur rond jouw stadstuin hebt. Denk aan hangbloempotten, van die lange balkonbakken aan haken of: aan hergebruikte palletten/pallets. 

https://www.youtube.com/embed/N4e274TxStU

Je kan er voor kiezen om in je stadstuin groenten, kruiden en kleinfruit te laten groeien maar je kan ook kiezen voor een decoratieve muur met bijvoorbeeld veel Sedum. Deze winterharde vetplanten geven jouw tuintje extra gezelligheid zonder veel zorg en water nodig te hebben.

  1. Geveltuintje

Het geveltuintje met vaste klimplant is een snelle win en onze 2de tip van de vijf tips voor de ideale stadstuin! Heb jij een brede stoep voor jouw voordeur? Vraag dan ook eens na bij jouw gemeente of stad of het mogelijk zou zijn om een geveltuintje te maken bij jouw deur! Een geveltuintje is een mini stadstuintje het formaat van meestal één tot drie stoeptegels. Hierin plant men vaak een klimplant zoals bijvoorbeeld clematis aan een rek, of bijvoorbeeld een hoge plant zoals stokroos, zonnehoed of ijzerhard. Rond deze hogere planten zet je dan nog lage planten of bodembedekkers. Denk bijvoorbeeld aan een makkelijke bodembedekker die weinig water nodig heeft en makkelijk in de volle zon kan staan: Sedum albumSedum spurium of als je een specialere vorm van blad wenst: Sedum pachyclados.

https://www.youtube.com/embed/w6mKoN9tpmQ

Het is dan slechts een klein stukje extra natuur maar al snel genoeg zal je zien hoe dankbaar de lokale insecten zijn en vergeet ook niet hoeveel blije gezichten er voortaan langs jouw voortuin zullen wandelen! Een stadstuin, hoe klein dan ook, maakt een enorm verschil in de belevenis van groen in de stad.

  1. Potten op je vensterbank of balkon

Heb jij brede vensterbanken buiten aan je ramen? Balustrades of een balkon? Vergeet deze ruimte dan ook niet optimaal te benutten. Gebruik plantenbakken, bloempotten, hangpotten en alles wat je maar kunt bedenken.

Heb jij inspiratie nodig? Deze foto zou je al wat ideeën moeten geven voor jouw stadstuin!

Vijf tips voor de ideale stadstuin: Hangpotten en vensterbankplanters
  1. Ruil een terrastegel in voor een kleine struik

Heb jij in je stadstuin veel tegels liggen? Is jouw achtertuin eigenlijk voornamelijk terras en is er nauwelijks een strookje groen? Wip dan hier en daar een tegel uit je terras en zet hier een plant in! Afhankelijk van de ruimte kan je kiezen voor kleine plantjes of zelfs een grotere struik zoals een Callicarpa of Hibiscus! 

Lees hier het stappenplan om een tegel uit je tuin te verwijderen!

Of bekijk deze filmpjes: 

https://www.youtube.com/embed/j9no6YkWDMk
https://www.youtube.com/embed/6pFL8z8WDm8

Wil jij graag een echte ‘droge zomer’ resistente plant in jouw net vrijgemaakte plekje? Denk dan ook eens aan Hemelsleutels! Deze vrolijke sedums kunnen tot wel 100 cm hoog worden en bloeien in verschillende kleuren. En dus jouw voordeel: veel water hoef je niet te geven, maar de bijen en vlinders in de stadstuin worden er toch blij van. 

Wist jij trouwens dat verschillende steden tegenwoordig premies geven voor het ontharden en vergroenen van je tuin? Informeer zeker eens bij jouw eigen gemeente of stad of jij hiervoor in aanmerking komt.

  1. Een groendak

Heb jij er al alles aan gedaan om jouw tuin en huis optimaal te vergroenen en te veranderen in dé ideale stadstuin? Vergeet dan niet dat er bovenop jouw huis ook nog plaats is voor een daktuin! Veel gesloten bebouwingen hebben tegenwoordig een achterbouw met een plat dak. Deze (nieuwe) aanbouw is in veel gevallen geschikt voor een groendak

Vaak is deze aanbouw ook het uitzicht van een deel van de slaapkamers, dus een verandering van een kaal en saai EPDM of roofing dak naar een oase van levendig groen is natuurlijk een enorme verbetering.

Vijf tips voor de ideale stadstuin: Een groendak

Soms heb je in je stadstuin wellicht ook een tuinhuisje staan, ook hier kan in veel gevallen een groendak op. Zo’n daktuin is natuurlijk wel echt de kers op de taart voor dé groenste tuin in de stad.

Vijf tips voor de ideale stadstuin: Een groendak op je tuinhuis

Wil jij meer weten over daktuinen of groendaken? Lees dan hier meer informatie over de vele voordelen van een groendak in de stad!