groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Eetbare tuin op je dak pexels-todd-trapani

Hoe maak je een eetbare tuin op je dak?

12 stappen

Het creëren van een eetbare tuin op je dak is een geweldige manier om zelf verse en gezonde voeding te verbouwen, zelfs als je beperkte ruimte hebt. Hier zijn stappen die je kunt volgen om een eetbare tuin op je dak te maken:

Eetbare daktuin met Echinacea

technische aspecten en plantenkeuze voor een Eetbare Tuin op je Dak

 1. Controleer de draagkracht van het dak: Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat het dak de extra belasting van de tuin kan dragen. Raadpleeg een ingenieur om de draagkracht te beoordelen.

 2. Zorg voor waterafvoer: Zorg ervoor dat het dak goed is uitgerust met een efficiënt watersysteem om overtollig water af te voeren. Dakgoten en regenpijpen zijn belangrijk om regenwater op te vangen en te geleiden.

 3. Kies geschikte containers of plantenbedden: Gebruik lichte plantenbakken of verhoogde plantenbedden om het gewicht te verminderen. Zorg ervoor dat de containers voldoende afvoergaten hebben.

 4. Kies de juiste aarde: Gebruik een lichte, goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Voeg organisch materiaal toe om de vruchtbaarheid te verhogen.

 5. Selecteer geschikte planten: Kies eetbare planten die goed gedijen in de omstandigheden van je dak (zonlicht, wind, etc.). Denk aan kruiden, groenten, fruit en eetbare bloemen.

 6. Zorg voor irrigatie: Installeer een efficiënt irrigatiesysteem, zoals druppelirrigatie, om water te besparen en ervoor te zorgen dat je planten gelijkmatig worden bewaterd.

 7. Denk aan verticale ruimte: Maak gebruik van verticale ruimte door hangende plantenbakken, pallettuinen of klimplanten te installeren.

 8. Zorg voor bescherming tegen de wind: Windschermen kunnen nuttig zijn om planten te beschermen tegen sterke winden.

 9. Voedingsstoffen toevoegen: Gebruik organische meststoffen om de bodemvruchtbaarheid te behouden. Compostering op het dak kan ook een duurzame optie zijn.

 10. Onderhoud regelmatig: Zorg voor regelmatig onderhoud, zoals het verwijderen van onkruid, water geven, en het controleren op plagen en ziekten.

 11. Overweeg bijen en bestuivende planten: Het aantrekken van bijen en andere bestuivers kan gunstig zijn voor de oogst. Overweeg het opnemen van planten die deze insecten aantrekken.

 12. Houd rekening met lokale regelgeving: Controleer of er lokale regelgeving is met betrekking tot het creëren van een groendak. Mogelijk zijn er vergunningen of richtlijnen die je moet volgen.

Deels

Conclusie

Bedenk dat de specifieke stappen kunnen variëren afhankelijk van je locatie, klimaat en de kenmerken van je dak. Het kan ook handig zijn om advies in te winnen bij lokale tuincentra, groendakexperts of stadslandbouworganisaties.

Meer weten over de aanleg van een Eetbare Tuin op je Dak?

Wij zijn gespecialiseerd in zowel de aanleg van groendaken als in de specifieke plantenkeuze. We helpen je dan ook graag verder bij de aanleg van een (deels of volledig) eetbare daktuin of een siergroendak. Stel hier gerust al je vragen.

Eetbare Tuin op je Dak met kruiden en groenten