groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Premie zonnepanelen: Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2023?

Het antwoord is eenvoudig: JA! En zeker wanneer je jouw zonnepanelen combineert met

een Groenpalet groendak, d.w.z. laaggroeiend dicht plantentapijt rondom de zonne-installatie op je dak.

Een realisatie van Groenpalet !

Denk je er aan om zonnepanelen te plaatsen maar schrikt de onzekerheid over het rendement je af? Geeft het plaatsen van zonnepanelen nog recht op een premie of subsidie?

Al lang geen groenestroomcertificaten meer?

Geen terugdraaiende meter meer?

Systemen met digitale tellers verlengen immers de terugverdientijd van zonnepanelen, toch?

Lees hieronder waarom het plaatsen van zonnepanelen nog steeds winstgevend is op lange termijn en nog meer wanneer je ze combineert met een Groenpalet Groendak:

Sedum en zonne-energie, een renderende combinatie

De prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Zonne-energiesystemen waren nog nooit zo goedkoop als nu. Omgeven door een groendak zullen jouw panelen ook nog eens 16% extra rendement opleveren. Dat komt omdat een te hete ondergrond zoals dat op zwarte roofing of epdm er voor zorgen dat jouw zonnepanelen rendementsverlies lijden. Zonnepanelen met een Pmax van 0,45% verliezen dit percentage aan opbrengst op iedere graad boven de 20°C.

Zonnepanelen worden steeds beter in kwaliteit en gaan sowieso al langer mee dan vroeger. In combinatie met een groendak kan je die levensduur nog eens tot 3x verlengen. Dat komt omdat zonnepanelen ondermeer verouderen door barstjes in het silicium. Deze laatste worden veroorzaakt door oververhitting en schadelijke deeltjes in de lucht. Sedum of andere lage beplanting onder en rondom je zonnepanelen verlagen de omgevingstemperatuur en werken als een magneet naar zware metalen en andere schadelijke stofdeeltjes toe. De beplanting trekt de deeltjes als het ware aan en houden die ook vast waardoor ze veel minder op de zonnepanelen belanden.

Sedum, lage beplanting van Groenpalet
  • Het prosumententarief verdwijnt met de opkomst van de digitale meter. U hoeft deze vergoeding niet meer te betalen om gebruik te maken van het elektriciteitsnet.
  • Is jouw huis ouder dan 10 jaar? Dan betaalt je maar 6% btw in plaats van 21%. En dat geldt zowel voor het plaatsen van je groendak als voor het plaatsen van de zonnepanelen.
  • Je ontvangt een eenmalige investeringspremie van Fluvius (tot €750). En meerdere steden betalen subsidies voor de aanleg van een groendak op je dak, die kunnen oplopen tot €31/m². Daarnaast levert een groendak ook nog extra financiële voordelen op dankzij een verlengde levensduur van je dakbekleding, energiebesparing en voorkomen van dure wateropvang- of rioleringsystemen die gemeentes verplichten bij nieuwbouwwoningen zonder groendak.
Geniet van premies!

Voor overtollige groene stroom die je aan een derde wilt leveren valt de energiecomponent weg die je voorheen aan je leverancier diende te betalen. Tot op heden dienden, zowel jij als de buur, familielid of jouw vakantiewoning waarmee je energie wilde delen, klant te zijn bij dezelfde elektriciteitsleverancier. Vanaf 1 januari 2023 vervalt deze regel en kan je dus over heel Vlaanderen energie delen.

Deel je groene stroom!

Bron: https://www.zonne-paneel.net/zonnepanelen-nieuws/#Belgi%C3%AB

https://www.vlaanderen.be/premie-van-fluvius-voor-zonnepanelen-van-woongebouwen

https://www.tijd.be/netto/analyse/energie/wat-zijn-de-gevolgen-als-u-uw-overschot-aan-zonnestroom-wegschenkt-of-verkoopt/10415505.html

https://groenpalet.be/groendak/tip-van-de-week-combineer-uw-groendak-met-zonnepanelen/