groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

een bloeiend sedumcassette groendak

Opbouw groendak sedumcassettes

 

Een groendak van sedumcassettes

 

Ben jij iemand die graag zelf zijn handen uit zijn mouwen steekt? Dan is een cassette groendak de ideale oplossing voor jou. Een groendak met sedumcassettes is namelijk heel eenvoudig om zelf te plaatsen. Klik hier om meer informatie te krijgen over een doe-het-zelf groendak. 

 

Wil je toch liever niet (helemaal) zelf een groendak aanleggen? Dan kunnen wij ook een cassette dak voor jou leggen, óf samen met jou!

 

Bij een cassette groendak maakt het niet zoveel uit wat voor dakbedekking jij hebt (zolang deze uiteraard maar heel is). Wortelwerende EPDM of het gebruik van wortelvastefolie zijn optioneel. Mocht jij een hoop bomen in de buurt van jouw groendak hebben die zich gemakkelijk uitzaaien, dan is het wellicht een idee om toch te kiezen voor wortelvastefolie als extra bescherming.

Normaliter beginnen we met een laag geotextiel over de dakbedekking. Dit is een beschermingslaag voor jouw dak.

 

Nadat het geotextiel op zijn plaats ligt zetten we hier heel eenvoudig de sedumcassettes bovenop. Een sedumcassette is een kunstoffen bak gemaakt van gerecycleerd en recycleerbaar materiaal, onderin de bak zitten kleine gaatjes zodat overtollig water weg kan lopen uit de cassette en vervolgens naar de regenpijp gaat. Dit komt dan bijvoorbeeld in jouw regenton, bezinkput of riolering terecht. De kunststoffen bak is tegelijkertijd de vervanging van je wortelvastefolie én je drainagemat!

Een sedumcassette heeft ongeveer de volgende afmetingen: 49,5 cm x 45 cm met een hoogte van 8,5 cm.

 

Deze bak is gevuld met substraat (80% vulkanisch gesteente en 20% groencompost): een materiaal licht qua gewicht maar wel voldoende om jouw dakbedekking goed op zijn plaats te houden (bij hevige wind). De steentjes kunnen veel water vasthouden na een zware regenbui. Compost geeft de planten de voedingsstoffen die zij nodig hebben om gezond te kunnen groeien en ook gezond te kunnen blijven.

Bovenop het gesteente groeit een rijke mengeling van verschillende soorten sedum planten waardoor jouw cassettes binnen no time dicht groeien tot een prachtig plantenpatchwork met een zee van bloemen. Naast schoonheid brengen de planten ons ook de verkoeling in de zomer, en temperatuurondersteuning in de winter. Een groendak met sedumcassettes weegt 80kg/m2 en buffert 20L/m2.

Wil jij zelf een cassette groendak leggen klik hier!

Wil jij graag dat wij voor jou of samen met jou een cassette groendak aanleggen? Stuur dan een mailtje naar info@groenpalet.be of klik hier.

 

Een groendak met cassettes: