groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

opbouw groendak extensief

Opbouw groendak extensief

 

De opbouw van een extensief groendak

Bij dit type groendak begin je met je dakbedekking: roofing, EPDM etc. Als jouw dakbedekking niet wortelwerend is leggen we eerst een laag wortelvastefolie (ook wel wortelwerendefolie genoemd). Deze laag beschermt jouw dak tegen harde wortels die anders eventueel gaatjes in jouw dakbedekking zouden kunnen prikken.

De wortels van groendakplanten zijn zacht en zullen geen schade aanrichten, maar onkruid wat in jouw groendak gaat groeien (zeker zaailingen van bomen) kan een harde penwortel hebben.

 

 

Na de wortelvastefolie beginnen we aan de tweede laag van de opbouw van een extensief groendak: de drainagelaag, deze zorgt ervoor dat het overtollige water na een regenbui weg kan lopen van het dak en richting de regenpijp. Het water is dan al door de plantenlaag heen gezakt.

 

 

Bovenop de drainagelaag wordt het substraat gelegd. Deze laag van de opbouw van een extensief groendak bestaat voor 80% uit lava en 20% uit groencompost. Door deze mengeling loopt het water snel weer weg waardoor de beplanting niet te lang in het water staat, maar tegelijkertijd zorgt de compost ook voor voedingsstoffen voor de planten om goed te kunnen groeien. De substraatlaag is doorgaans ongeveer 8-10cm dik.

 
 

Dan komen we bij het leukste stuk uit van de opbouw van een extensief groendak: de planten. Je kunt kiezen om hier sedummatten te leggen, met sedummatten heb je gelijk een vrijwel volledig dichtgegroeid dak. Naast de matten kan je ook kiezen voor sedumpluggen (kleine plantjes), sedumstekken (losse stukjes plant die je over de substraatlaag uitstrooit) of gewoon jouw persoonlijke selectie planten in pot.

 

Pluggen:

 

 

Stekken: 

Matten: 

 

Nu vraag je je waarschijnlijk nog af, hoeveel weegt dit groendak? En hoeveel water buffert deze opbouw van een extensief groendak? Een groendak van dit type weegt minimaal 100kg/m² en buffert 20L/m² bij 8 cm substraat en bij 10 cm substraat minimaal 130kg/m² en buffert 27 L/m².

 

Wil jij ook een extensief groendak? Stuur dan een mailtje naar info@groenpalet.be of klik hier.

 

Een groendak met stekken: