groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

groendak groenpalet misverstanden nadelen groendaken

Misverstanden groene daken

 

Af en toe gaat er wel eens foute informatie rond over groendaken. Groenpalet probeert steeds zo eerlijk mogelijk om te gaan met zijn klanten. Dus aan ons om deze uitspraken te ontkrachten.

Wij leggen voornamelijk extensieve en semi-extensieve groene daken en beantwoorden deze stellingen dan ook met informatie over deze soort groendaken.

 

“Groendaken zijn enkel voor milieu-zuinige types”

Het valt niet te negeren dat een groendak nu eenmaal voordelen biedt voor het milieu. Maar dit betekent niet dat dit altijd de reden is waarom mensen kiezen voor een groendak. Het gaat ook vaak om mensen die graag hun energiefactuur willen verlagen of de levensduur van hun dak willen verhogen. Maar ook het visuele aspect speelt mee: de meeste mensen kijken liever naar een groendak dan naar een kaal dak. Lees hier meer over de financiële voordelen van een groendak!

 

groendaken misverstanden nadelen groendak

 

“Een groendak aanleggen kost veel geld”

De prijs van een extensief groendak valt op zich mee, zeker als je kiest voor doe-het-zelf sedumcassettes. Deze prijs kan wat schommelen afhankelijk van de methode waarvoor gekozen wordt of de moeilijkheidsgraad van het dak. Groendaken zijn trouwens ook jouw natuurlijke airco en akoestische isolatie, als de kosten van je koelinstallatie en je extra geluidsisolatie  wegvallen is zo’n groendak echt zo’n gek idee nog niet!

 

Maar indien je bang bent voor de prijs, kan je steeds een gratis offerte laten maken door ons.

 

groendak groendaken duur prijs veel geld

 

“Groendaken vragen veel onderhoud”

Het onderhoud van extensieve groendaken is minimaal. Het is namelijk zo dat Sedumplantjes droge periodes kunnen overleven, terwijl onkruid dan afsterft. Toch hebben deze plantjes een minimum aan onderhoud nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. En is er natuurlijk een maximume duur aan droogte dat ze kunnen verdragen. 

Ben jij benieuwd naar een alternatief voor een groendak?

 

“Groendaken veroorzaken lekken in de dakbedekking

Een lek opsporen en herstellen wanneer het groendak er ligt is moeilijker. Maar een goed geplaatst groendak veroorzaakt geen lekken. In tegendeel, een groendak beschermt jouw dak tegen scherpe en harde objecten die jouw dak anders lek zouden kunnen maken.

 

groendak groendaken veroorzaken lek lekken lekkage lekkages veroorzaakt

 

“Groendaken beschadigen mijn dakbedekking”

Groendaken vormen geen bedreiging voor je dakbedekking. Het is zelfs zo dat het je dakbedekking extra beschermt, aangezien het je dak afschermt van extreme weersomstandigheden. Ook zorgt het ervoor dat schadelijke UV-stralen geen contact maken met de waterdichte laag van jouw dak. De levensduur van je dakbedekking wordt dus verlengd dankzij een groendak.

Groendaken vormen tevens een ballastlaag, zo waait jouw dak niet weg bij zware wind, jij wil toch ook stormschade voorkomen?

 

“Om het gewicht van het groendak te dragen moet het dak versterkt worden”

Een extensief sedumdak weegt minimaal 80kg/m² (volledig verzadigd met water). Veel daken kunnen dit bijkomend gewicht aan. Voor de aanleg van een groendak raadpleeg je het best je bouwplannen, staan hier gegevens in in betrekking tot de draagkracht van je dak? Als je zelf niets kunt vinden kan je anders wellicht nog de oorspronkelijke architect van je woning vinden. Ook niet mogelijk? Raadpleeg dan een (stabiliteits) ingenieur.

Wij kunnen meestal wel inschatten of een groendak mogelijk is, maar berekeningen uitvoeren doen wij niet.

 

gewicht groendak sterk hoe veel weegt wegen groendaken

 

“Regenwater dat door een groendak sijpelt kan niet gebruikt worden voor andere toepassingen”

Het is zo dat groendaken voor een kleurverandering zorgen van het regenwater. Bij een extensief groendak is dit meestal zo de eerste maanden, maar hierna zal jouw water in de meeste gevallen weer zijn oude eigenschappen krijgen en kan je het dus nog steeds gebruiken. In sommige gevallen blijft deze verkleuring, een koolstoffilter lost dit vaak op.

Het hangt er natuurlijk van af waarvoor je het regenwater wenst te gebruiken. Water voor de tuin hoeft niet gefilterd te worden en water voor het doorspoelen van de wc’s enkel een beetje. Maar water wat je gebruikt voor je wasmachine mag uiteraard geen kleurtjes en geurtjes meer hebben, kies hiervoor dan een beter koolstoffilter. 

 

regenwater groendaken recupereren groendak wc wasmachine

 

“Een groendak zorgt voor meer brandgevaar”

De planten (sedums) gebruikt op extensieve daken zijn niet brandgevaarlijk, ze gaan zelf, samen met het substraat en het daar in voorkomende water, zorgen dat de brand niet verder uitbreidt. Dit is natuurlijk anders dan een dak vol met enkel siergrassen tijdens een hete zomer.

 

brand brandgevaar huisbrand woningbrand dakbrand groendak

 

Heb jij nog onbeantwoorde vragen? Stuur ons dan een mailtje op info@groenpalet.be en wij helpen jou zo goed mogelijk verder!