groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Detailfoto: onkruid tussen sedum

‘Mijn groendak was verwilderd, maar ik vond de oplossing…’

 

 

Kent u dat gevoel… een zonnige morgen, een prachtig uitzicht, de vogels en vlinders druk in de weer op uw pas aangelegde groendak. U geniet. Deze keuze maakte u heel bewust. Het was een goed idee! U koos voor de isolerende en economische voordelen, voor de rust en de stilte, voor de positieve impact op het milieu. U koos voor schoonheid.

 

En dan jaren later. De tijd uit het oog verloren, werk, gezin, dagdagelijkse verplichtingen het slokte u helemaal op en plots ziet u het weer, uw eens zo mooie groendak. Of te minste wat er van overblijft. De oorspronkelijk beplanting is verdwenen, het oogt verwilderd en ongewenste planten hebben een veel te stevig wortelgestel gevormd.

 

De natuur in al zijn opdringerigheid…

 

Herkenbaar?

Zo verging het Ilse uit Geraardsbergen alleszins. Het advies dat Ilse destijds kreeg van de aannemer was ondermaats en ook de opvolging gebeurde niet zoals het hoorde. Eigenlijk verdween deze aannemer met de noorderzon na de werken.

 

Wat deze firma had moeten doen was een goede screening maken van de situatie. Waar wordt het groendak aangelegd? Constructie van het bestaande dak? Wie is de eigenaar? Wat zijn de wensen? Wat zijn de verwachtingen? Hoeveel tijd zullen de eigenaars kunnen spenderen op deze nieuw verworven ruimte?

 

Op basis daarvan kon er dan bepaald worden welke type groendak het beste past in deze situatie en welke nazorg er geboden kon worden.

 

Hoeveel onkruid komt er op een groendak?

Wie geen tijd of geen groene vingers heeft adviseren wij om een extensief groendak aan te leggen. Zo’n dak is mooi in al zijn eenvoud en heeft bovendien weinig onderhoud nodig. Onderzoek heeft aangetoond dat een dergelijk dak zelfs na 10 jaar zonder onderhoud in goede staat verkeerde. Voor het volledige onderzoek kan u volgende link bezoeken: Onderzoek WTCB

 

In hoeverre onkruid een kans krijgt op uw dak hangt natuurlijk ook vast aan de ligging van uw dak. Als uw dak makkelijk toegankelijk is voor zaden van onkruid, kan het onkruid sneller een kans krijgen. Heel concreet: Extensieve groendaken hebben geen tijdsintensieve onderhouden nodig. Als er 1 paardenbloem op uw dak staat en u verwijdert deze voor deze in zaad staat, heeft u er geen last meer van. Als u deze laat staan, heeft u het volgende jaar 10 paardenbloemen die in zaad staan. En in dit tempo kan dit snel uw dak overnemen. Als dit van bij de aanleg gedaan wordt, is het dus iets dat makkelijk zelf gedaan kan worden.

 

Een voordeel van sedumdaken hangt vast aan de eigenschappen van de plant. Sedum slaat in vochtige periodes water op en kan deze gebruiken wanneer er onvoldoende neerslag valt. Dit is een eigenschap dat het meeste onkruid niet heeft. In droge periodes blijft sedum dus staan, terwijl onkruid wegkwijnt. Als u het onderhoud niet wilt vergroten, is het logischerwijze aan te raden om uw groendak geen water te geven als het enkele dagen niet regent. Op deze manier zorgt de natuur voor een deel van uw onderhoud.

 

Bent u een type dat houdt van weelderige plantengroei en zit u er niet mee in om uw groendak te laten onderhouden of zelf te onderhouden? Dan kan het zijn dat een intensief of semi-intensief groendak uw ding is. Een intensief groendak is een groendak met hogere beplanting zoals siergrassen, struiken of zelf boompjes… en een hoge substraatlaag. Het is vanzelfsprekend dat dit veel meer onderhoud zal nodig hebben. Dit onderhoud bestaat zoals bij een extensief dak uit het verwijderen van onkruid, het bemesten, het bijplanten… maar is veel tijdsintensiever en duurder. Een semi-intensief groendak heeft meer substraat dan een extensief groendak en er is een ruimere plantenkeuze. Het onderhoud zal dus tijdsintensiever zijn als extensieve groendaken, maar minder tijdrovend dan intensieve groendaken. Onze klanten bepalen dus vooraf hoeveel tijd ze willen spenderen aan het onderhoud en hoe hun groendak er jaren later zal uitzien.

 

Hoe kan Groenpalet helpen met uw onderhoud?

Groenpalet luistert naar uw noden. Als u zelf geen tijd wilt steken in het in het oog houden van uw dak, het uittrekken van onkruid, het eventueel bemesten… kunnen we u een onderhoudscontract aanbieden. Dit bevat, voor daken die niet verwaarloosd zijn, een 2- jaarlijkse onderhoudsbeurt.

 

Groenpalet biedt onderhoudscontracten aan die helpen met zowel het mooi maken van uw dak in het voorjaar, als het winter-proof maken van uw dak. In de late herfst of winter verwijderen we de bladeren die eventueel op uw groendak liggen. Zo kunnen we uw planten voorbereiden op de groeispurt van het voorjaar. Indien er mos op uw dak groeit, strooien we ook kalk. Hierdoor verdwijnt het mos en het is bovendien goed voor de planten. Het laatste onkruid dat op uw dak staat verwijderen we ook.

 

Bij Groenpalet kan er gekozen worden uit 3 soorten onderhoud:

  • Een basis onderhoud: dit is een eerder technisch onderhoud waarbij we het groendak controleren op functionaliteit. Dit houdt in dat we de afvoeren nakijken, de verschillende lagen nakijken, dat we kijken of er geen wortels zijn die de dakbedekking beschadigen en dat we grotere planten weghalen. Zaken die dit onderhoudspakket niet bevatten: het uittrekken van al het onkruid, het bemesten, het bijplanten op eventuele lege plekken… Dit is het ideale pakket voor mensen die een groendak hebben waar niet op uitgekeken wordt, maar die wel willen dat hun dak geen beschadigingen oploopt. 
  • Een all-in onderhoud: dit is het meest complete onderhoud. Dit houdt alles in van het technische onderhoud, maar biedt ook een meerwaarde voor de planten zelf. We controleren hierbij de groei van de planten, stimuleren de planten indien nodig, verwijderen al het onkruid, voegen extra beplanting toe indien nodig, bemesten, bekalken…
  • Een onderhoud op maat: Als u wilt besparen en u vindt dat het all-in onderhoud zaken inhoud waar u geen nood aan heeft, kunnen we een onderhoudscontract opstellen dat volledig aangepast is aan uw wensen.

Goed onderhouden groendak

 

Allemaal goed en wel, maar dit groendak is verwilderd.

Wilt u weer genieten van uw groendak van weleer? Als het onkruid uw groendak overneemt en u er zelf geen vat meer op heeft, is het tijd om hulp te vragen. U weet zelf wel dat van uitstel afstel komt. Hoe kunnen wij u nu helpen?

 

Groenpalet kan via een op maat gemaakt traject uw dak weer naar zijn oude glorie brengen. Dit werk is niet op een, twee, drie gedaan wanneer het gaat om een dak dat al wat verwilderd is. Door onderhoudsbeurten te plannen in de juiste seizoenen, verwijderen we de negatieve factoren, behouden we het positieve en vullen we dit verder aan. Elke hulp die we bieden, doen we op de meest professionele manier. We bekijken hoe we de weg naar een mooi groendak vrijmaken, bespreken met u de opties en pakken dit met veel motivatie aan.

 

Een belangrijke vraag: ‘Maar is dit dan niet te duur?’. Wij weten niet wat voor u te duur is, daarvoor kunt u steeds met ons een gesprek aangaan. Maar we werken met eerlijke prijzen en doen het meest noodzakelijke om uw dak te doen schitteren. Deze stap zetten is iets waar klanten gewoonlijk eerst niet dol op zijn. Wanneer ze zien hoe wij hun helpen zijn ze blij dat ze de stap gezet hebben.

 

Wat zijn de voordelen van zo’n onderhoudscontract?

Het grootste voordeel is dat u er zich zelf niet meer over druk moet maken. Wij houden toezicht op het dak, bekijken welke stappen ondernomen moeten worden, plannen met u datums en gaan aan de slag. Hierbij houden we rekening met de seizoenen, aangezien de noden van de planten evolueren doorheen het jaar. Als het dak sterk verwilderd is, kan het zijn dan we enkele keren op het jaar moeten komen. Hierna kunnen we deze afspraken verminderen tot u het punt bereikt hebt waarbij u een mooi tapijt van planten hebt, waar opnieuw maar 2 keer per jaar naar gekeken moet worden. Op dit punt kan u het overnemen en zelf terug aan de slag gaan. Aangezien het dak weer een mooi tapijt is, zal u zelf opmerken dat het onderhoud nu zeer doenbaar is. Een andere optie is dat we permanent het onderhoud blijven doen, zodat u 100 procent garantie hebt van een mooi groendak.

 

Voor meer informatie of concrete prijzen kunt u ons steeds contacteren. Dan begeleiden we u graag naar een dak waar u trots op kunt zijn. We komen gratis ter plaatse, geven advies en maken u vrijblijvend een calculatie. Om een calculatie aan te vragen of info te vragen, kan u ons contacteren via volgende link: Onderhoud groendak door Groenpalet.