groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Kosten Groendak, een investering die rendeert

Kosten Groendak

Factoren die de Prijs beïnvloeden

Kosten Groendak: Een daktuin biedt niet alleen een esthetisch aantrekkelijke toevoeging aan je woning, maar kan ook een duurzame keuze zijn die bijdraagt aan energiebesparing en milieubescherming. Voordat je echter investeert in een groendak, is het belangrijk om de verschillende factoren te begrijpen die van invloed zijn op de kosten.

Groendak Antwerpen

Kosten Groendak: Een investering die rendeert

Het is belangrijk om te benadrukken dat hoewel de initiële investering voor de aanleg van een groendak kosten met zich meebrengt, dit op de lange termijn een kostenefficiënte keuze kan zijn.

Een groendak biedt namelijk tal van voordelen die kunnen resulteren in aanzienlijke kostenbesparingen.

  • Zo kan een groendak de energiekosten voor je huis verlagen door de isolerende eigenschappen, waardoor je minder afhankelijk bent van verwarming en koelingssystemen.
  • Daarnaast verlengt een groendak de levensduur van je dakbedekking, waardoor je minder vaak kosten hoeft te maken voor reparaties of vervanging.
  • Bovendien kan het verminderen van de waterafvoer naar riolen of waterzuiveringsinstallaties bijdragen aan lagere waterbeheerkosten voor stedelijke gebieden.

Kortom, hoewel de aanleg van een groen dak een initiële investering vereist, kunnen de langetermijnvoordelen ervan resulteren in aanzienlijke kostenbesparingen en een duurzamere leefomgeving.

Groendak aanleggen: Voor & Na

Kosten Groendak: 6 belangrijke factoren

Natuurinclusief bouwen met een groendak voorzie vooraf de juiste EPDM
  1. **Grootte van het dak**: Het oppervlak van je dak is een belangrijke factor bij het bepalen van de kosten van een groen dak. Over het algemeen geldt: hoe groter het dak, hoe meer materialen en arbeid er nodig zijn. Het interessante is dat de prijs per vierkante meter afneemt bij grotere daken, ondermeer omdat er bespaard kan worden op transportkosten. Dit betekent dat je kunt profiteren van schaalvoordelen bij het vergroten van je groene dakoppervlak.
  2. **Type vegetatie**: Het type vegetatie dat je kiest voor je Groendak kan ook van invloed zijn op de kosten. Sommige plantensoorten zijn duurder of hebben een dikkere voedingsbodem nodig dan andere en vereisen mogelijk ook specifieke onderhouds- of bevestigingsmaatregelen. Tip: Kies zo veel mogelijk voor inheemse en/of klimaatrobuuste planten die zijn meestal goedkoper en hebben weinig uitval. Laat je ter plaatse adviseren over welke planten het best gedijen op jouw dak.
  3. **Voorbereidende werkzaamheden**: Afhankelijk van de huidige staat van je dak, kunnen er mogelijk voorbereidende werkzaamheden nodig zijn voordat het Groendak kan worden geïnstalleerd. Dit kan onder meer het repareren van eventuele schade aan het dakoppervlak of het verbeteren van de waterdichting omvatten, wat extra kosten met zich mee kan brengen.
  4. **Installatiecomplexiteit**: De complexiteit van de installatie kan ook van invloed zijn op de kosten. Als je dak bijvoorbeeld een ongewone vorm heeft of als er obstakels zijn zoals schoorstenen of ventilatieopeningen, kan dit extra arbeid en materiaal vereisen, wat de kosten kan verhogen.
  5. **Type installatie**: Kosten Groendak ondermeer bepaald door het installatietype: Doe je alles zelf, of laat je je helemaal ontzorgen. Bij ons kun je kiezen uit verschillende installatieopties. Je kunt ervoor kiezen om zelf aan te leggen (enkel materiaal aankopen), wat de goedkoopste optie is. Daarnaast is er de mogelijkheid om de aanleg te doen met assistentie van een groendakexpert, of je kunt de aanleg van jouw Groendak totaal uitbesteden aan Groenpalet en volledig ontzorgd worden wat garant staat voor een perfect aangelegd Groendak. De prijs zal variëren afhankelijk van de gekozen optie.
  6. **Intensiteit van het groendak**: De kosten van jouw Groendak zullen uiteraard ook bepaald worden door de gekozen intensiteit. Wil je een eenvoudig, strak sedumdak of een heuse tuin op je dak met bloemen, bomen en struiken? Groendaken kunnen worden ingedeeld in verschillende categorieën op basis van hun intensiteit, zoals extensieve, semi-intensieve of intensieve groendaken. Extensieve (sedum) groendaken zijn over het algemeen goedkoper dan semi-intensieve (vaste planten) of intensieve groendaken (daktuinen met struiken en bomen), ondermeer omdat ze een dunner substraat hebben.
Kan groendak op elk type dak?

Kosten Groendak: Conclusie

Na het begrijpen van al deze factoren, is het duidelijk dat de kosten van een groen dak sterk kunnen variëren. Afhankelijk van de grootte van je dak, het gekozen type vegetatie, de installatiecomplexiteit en andere overwegingen, kan de prijs variëren van grofweg €74/m² tot €250/m².

Bij Groenpalet bieden we een persoonlijke aanpak, waarbij we na een grondige Professionele Dakinspectie ter plaatse alle factoren doorlopen en overwegen. Op basis hiervan ontvang je een rapport op maat, zodat je een nauwkeurig beeld krijgt van mogelijkheden en Kosten Groendak voor jouw specifieke situatie. Met deze informatie in gedachten kun je een weloverwogen beslissing nemen over het investeren in een groendak voor je huis.

Biodiversiteitsdak