groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Extensief groendak op het plat dak van een woning

Kan een groendak op elk type dak?

Er bestaan twee types groendaken: intensieve groendaken en extensieve groendaken.

 

Intensieve groendaken (daktuinen): Dit type groendak is vergelijkbaar met een gewone tuin, zowel van uitzicht, gebruik, als van onderhoud. De begroeiing bestaat uit grassen, kruiden, struiken en soms zelfs bomen. Een dergelijk groendak zorgt voor een grote belasting en vergt een aangepaste, versterkte dakconstructie.

Kan groendak op elk type dak?

Extensieve groendaken (vegetatiedak): Dit type groendak wordt het vaakst aangelegd omdat het op vrijwel iedere woning mogelijk is dankzij het relatief lichte gewicht.

Hierop groeien voornamelijk allerlei soorten sedums (vetplanten), inheemse planten zoals margrieten en smalle weegbree, kruiden en lagere  grassen zoals schapengras

Aangezien deze planten maar een dunne substraatlaag (6 tot 15cm) nodig hebben, wegen extensieve groendaken slechts 100, 80 of zelfs 50 kg/m². Hierdoor kan dit type dak op de meeste bestaande daken worden aangelegd, mits de dakbedekking geschikt is voor een groendak en de gebruikte isolatiematerialen voldoende drukvast zijn om het extra gewicht aan te kunnen

Sedummatten van Groenpalet op dak Pairi Daiza

We plaatsen regelmatig groendaken op daken van tuinhuizen, privéwoningen (plat dak of hellend dak), kantoorgebouwen en bedrijfsgebouwen.

Het snelste resultaat wordt bereikt met voorbegroeide vegetatiematten, waarop al kleine stekjes vastzitten of kant en klare sedumcassettes met een mix van 15 verschillende sedumsoorten.

Voor het aanleggen van een groendak hoeft het dat niet noodzakelijk plat te zijn. Tegenwoordig kunnen ook hellingen tot ongeveer 45° zonder veel problemen met een extensief groendak worden begroend.

Om het geheel te verfraaien of praktischer te maken voor gebruik, kan een extensief groendak worden uitgebreid met vloeren uit hout of tegels die je kan gebruiken als pad of terras.