groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

gewicht groendak hoe sterk

Groendak gewicht: hoe sterk moet mijn dak zijn?

Hoeveel weegt een groendak en hoe sterk moet jouw dak dus zijn? Een groendak weegt volledig verzadigd met regen 100 kg per vierkante meter, daarnaast moet je nog rekening houden met sneeuwval (+ 30 kg per vierkante meter) en met dat iemand op je dak moet kunnen rondlopen voor onderhoud. Als je van je groendak een dakterras wilt maken, dan moet je ook nog rekening houden met het gewicht van meubels en bijvoorbeeld tegels. Als je kiest voor sedumcassettes dan weegt jouw groendak per vierkante meter maar 80 kg als het volledig verzadigd is met regenwater.

Reken dus uit hoe zwaar al die dingen bij elkaar zijn, dat moet jouw dakconstructie kunnen dragen. Maar ook belangrijk is om er aan te denken wat de drukvastheid is van jouw dakisolatie! Bij sommige vormen van isolatie daalt de waarde als de platen ‘geplet’ worden.

De meeste daken hebben voldoende draagkracht maar bij sommige woningen is dit soms wat lastiger. Statische draagkracht is de permanente belasting die jouw dak kan dragen. Het gewicht van jouw groendak is dan ook afhankelijk van hoeveel gewicht jouw dak mag dragen

Ik ben onzeker over de draagkracht van mijn dak

Heb jij een technisch dossier van jouw woning of weet jij wie de architect is van jouw huis? Dan kan je vaak eenvoudig achterhalen op hoeveel belasting het dak berekend is zodat je weet hoeveel gewicht jouw groendak mag hebben. Als jij dit niet weet of als deze inmiddels persoon overleden is wordt het natuurlijk weer wat moeilijker. Daarom is het niet altijd even makkelijk om te achterhalen hoeveel groendak gewicht een dak kan dragen, al kunnen de meeste dakwerkers een redelijk goede inschatting maken. Wil jij jouw groendak laten aanleggen door Groenpalet? Wij komen altijd eerst langs op plaatsbezoek om te kijken naar de staat van jouw dak.

Als de draagkracht van jouw dak toch een beetje een raadsel blijft contacteer je het beste een architect of stabiliteitsingenieur, deze kunnen de draagkracht van jouw dak berekenen zodat jij 100% zeker bent. Sommige gemeenten geven zelfs een premie voor stabiliteitsonderzoek. Zo kan jij zelfs nog een deel van jouw factuur terugbetaald krijgen. Hiermee berekenen wij dan voor jou het juiste gewicht groendak

groendak gewicht hoe sterk moet een dak zijn kunnen dragen

De verschillende types groendaken en hun gewichten

Extensief: Beplanting bestaande uit vetplanten, vanaf 80kg/m2 tot 100kg/m2. Sedumcassettes zijn een qua gewicht het lichtste type groendak, lichter dan een gewoon extensief groendak. Deze sedumcassettes kan je ook makkelijk zelf aanleggen.

Semi-extensief/semi-intensief: Beplanting bestaande uit een mix van kruidachtige planten en eventueel ook vetplanten. Vanaf 190kg/m2 tot 320kg/m2.

Intensief: Beplanting bestaande uit kruidachtige planten, struiken en zelfs bomen. Vanaf 400kg/m2, deze type groendaken worden maar zeer zelden aangelegd op particuliere woningen omdat dit echt wel een zwaar gewicht groendak is. Denk hierbij eerder aan overheids- of kantoorgebouwen in grote steden.

De opbouw van groendaken in detail

Wat als we nu gewoon minder substraat plaatsen?

Uiteraard wordt een groendak minder zwaar als we minder substraat plaatsen. Er zijn groendakbedrijven die groendaken aanleggen met substraatdiktes van 4-5 cm. Hoe minder substraat je plaatst hoe lichter je groendak is, maar ook hoe kwetsbaarder je groendak wordt. Met de zomers die steeds heter en droger worden in ons land kan een vegetatielaag op minder dan 6 cm substraat zeer moeilijk overleven.

grinddak gewicht groendak

Hoe zwaar is dakgrind?

Dakgrind weegt droog al snel 55-75kg/m2. Uiteindelijk verschilt dit dus niet zo heel veel met de allerlichtste groendaken. Heb jij een flinke laag grind op jouw dak liggen? Dan kan jij waarschijnlijk makkelijk een groendak aanleggen. Heb je voor dat gewicht liever een groendak of een grinddak?

Wil jij alles over het verschil tussen groendaken en grinddaken weten? Lees dan hier de uitgebreide voor- en nadelen.

Heb jij vragen over het aanleggen van een groendak? Stel ze in onze facebookgroep en wij helpen je verder om jouw droom groendak te realiseren!

gewicht groendak