groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Groendak op roofing

Groendak op roofing

Een groendak op roofing laten plaatsen, hoe werkt dat?

Om een goed groendak te kunnen plaatsen moet je een stabiele en stevige ondergrond hebben, de meeste daken zijn stevig genoeg om een extensief groendak te dragen. Mocht je toch twijfelen over de stevigheid van jouw dak dan kan je een onderzoek laten uitvoeren door een architect of ingenieur, in sommige gevallen wordt dit zelfs vergoed door je gemeente (“subsidie voor stabiliteitsonderzoek”).

Een groendak aanleggen op roofing is perfect mogelijk. Het kan ook gelegd worden op EPDM en wortelwerende EPDM. Afhankelijk van het type groendak dat je kiest zal er nog een laag wortelwerende folie (ook wel: wortelvaste folie) geplaatst moeten worden voordat de rest van de opbouw kan beginnen.

De opbouw van een groendak op roofing

Hoe ziet de opbouw van een groendak op roofing of EPDM er precies uit? We beginnen met een beschermlaag: wortelvaste folie. Deze folie zorgt dat harde penwortels jouw dak niet kunnen lekprikken. Heb jij een speciale wortelwerende roofing of EPDM? Dan is wortelvastefolie niet nodig.

Als het dak beschermd is zorgen we dat er een goede drainagelaag komt, hierdoor kan het regenwater tijdig weer doorstromen naar je regenpijp.

Vervolgens leggen we een laag substraat (aarde en steentjes) op deze drainagelaag, dit is de grond waar de planten in zullen gaan groeien. Het substraat is (samen met de planten zelf) ook de laag die het meeste hemelwater gaat bufferen.

Na de aarde komen uiteraard de planten zelf! Je kunt hier kiezen voor vele verschillende opties, geheel naar eigen wens en smaak. Wil jij meer weten over de opbouw van een groendak in detail? Klik dan hier!


 

Bescherming van jouw dakbedekking

Wist je al dat met een groendak jouw roofing tot wel drie keer langer meegaat? De UV-stralen van de zon harden je dakbedekking uit, maar door een groendak op je roofing te plaatsen komen de zonnestralen niet meer tot op jouw dak waardoor je roofing of EPDM beschermd is.

Daarnaast scheurt en brokkelt dakbedekking ook omdat het met de wisselende temperaturen steeds uitzet en inkrimpt. Deze voortdurende beweging put het materiaal uit. Een groendak stabiliseert temperatuur. Hierdoor heeft jouw dakbedekking veel minder te verduren en blijft het veel langer goed. Een groendak op roofing is eigenlijk een must om jouw dakbedekking in goede staat te houden.

Wil jij weten wat een groendak nog meer voor jou kan betekenen naast de bescherming van je dakbedekking? Lees dan hier verder om alle voordelen te ontdekken!  Of ontdek alvast meer over de prijs.

Heb jij nog vragen of wil jij graag een offerte ontvangen? Stuur dan een mailtje naar info@groenpalet.be, wij helpen je graag verder!