groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

Een groendak op je woonwagen

Zit jij ook al lang te denken over een groendak maar twijfel jij of deze op jouw huis past? Misschien is de helling te groot, of misschien vind jij het uitzicht van pannen wel heel rustiek op je fermette.

Geen zorgen, een groendak kan namelijk op nog veel meer dingen dan alleen een huis. Misschien is het een idee om eens te kijken of je jouw carport, garage, kippenhok, paardenstal, konijnenhok, hondenhok, tuinhuis, houthok, wijnkelder, vleermuizenhuis, insectenhotel, woonwagen of fietsenberging kunt bekronen met een groendak!

Om een idee te geven, in Utrecht (Nederland) zijn er zelfs al bushokjes met een groendak. Hiermee probeert de stad de luchtkwaliteit te verbeteren en biodiversiteit te stimuleren.

Vandaag kijken we naar een woonwagen.

Fotograaf: CramAkaMarky. Woonwagen: Bolwerk (Kortrijk).  

 

Woonwagen

Wij hebben zo’n geluk dat wij geregeld gecontacteerd worden voor de tofste projecten! Zo vroeg Bolwerk ons om te helpen bij het ontwerpen van een groendak voor op hun woonwagen. Wij hebben de sedummatten en materialen geleverd en een plan van aanpak bedacht; zij zijn hier vervolgens zelf mee aan de slag gegaan en kijk eens naar het resultaat! Wat een verschil! Wij danken Bolwerk dat wij deel mochten uitmaken van zo’n leuk en uniek idee.

Fotograaf: CramAkaMarky

Wie, wat, waar is Bolwerk:

Bolwerk is een atelierproductiehuis en publiek huis. Het is een culturele vrijhaven die vorm krijgt door in te zetten op creatie, ontmoeting, verwondering en ecologie. Bolwerk is non-profit actief in de creatieve en culturele industrie. In het atelier creëert Bolwerk in de eerste plaats interventies voor de publieke ruimte. Het zijn installaties, voorstellingen en events die gebracht worden op pleinen, parken en straten. Via het productiehuis worden deze Bolwerk creaties getoond aan het publiek in binnen- en buitenland. Het publiek huis bundelt alle activiteiten en events op de Bolwerk site in Kortrijk. De site bestaat uit een bedrijfsterrein met oude textielloods langs het kanaal Bossuit-Kortrijk. De Bolwerk Bar is de spil van deze publiekswerking.” – Bolwerk

Uiteraard past een groendak op een woonwagen erg goed bij deze visie, het is duurzaam en creatief tot en met! 

Wil jij meer weten over Bolwerk en eens een drankje drinken in hun bar? Check dan zeker even deze informatieve links!

Waarom zou jij kiezen voor een groendak op jouw woonwagen?

1. Omdat een groendak een verkoelend effect heeft. 

Op een normaal plat dak kan de temperatuur oplopen tot wel 70ºC! Op een groendak blijft de temperatuur stabiel rond de 37ºC. Maar hoe doet een groendak dit? Ten eerste komt dit doordat planten de zonnestralen absorberen en omzetten in energie om zelf van te groeien. Hierdoor komen de stralen niet tot aan de dakbedekking en warmt het dak niet op. Ten tweede, planten nemen water op, maar planten geven evenzeer water af: dit proces, waarbij het water via de bladeren van de planten in damp wordt omgezet, zorgt ervoor dat de luchttemperatuur onder de vegetatie verschillende graden koeler is dan de omgevingstemperatuur.

Zo geeft een groendak dus een dubbel verkoelend effect, tot wel 33ºC koeler op het dak zelf. 

2. Omdat je de dakbedekking van je woonwagen beschermt tegen UV-straling.

Veel kunststoffen harden uit door zonlicht (UV-/ fotodegradatie), hierdoor komen er kraken, scheuren en gaten in het materiaal. Zo lijdt ook je dakbedekking onder de straling van de zon. Om je dakbedekking dus een langere levensduur te geven bescherm je het best het materiaal van blootstelling aan UV-straling. Dit doe je al heel eenvoudig door een laagje lichtgekleurd materiaal op jouw dak te leggen. 

Lees hier meer over bescherming tegen UV-straling.

Fotograaf: CramAkaMarky

3. Omdat een groendak brandvertragend werkt.

Helaas is het vaak in het nieuws: Woningbrand waarbij mensen zo veel verliezen. Bescherm jouw woning nog een beetje extra door een groendak te installeren. Een goed onderhouden groendak vertraagt de verspreiding van vuur bij brand. Het risico dat een vegetatiedak vlam vat is 18 tot 24 keer kleiner dan dat een bitumendakbedekking vlam vat: Een groendak is dus een aanzienlijke vermindering van het brandgevaar. 

Lees hier verder. 

4. Omdat een groendak geluidsdempend is.

Tik maar eens met je nagel op een metalen plaat, een kookpot of gewoonweg op een tafel, tik nu eens op je grasveld, op een plant of een klomp aarde. Hoor je het verschil? Dit is ook het verschil tussen je oude onbegroeide dak en je nieuwe groendak. De vogelpootjes trippelen voortaan over een tapijt in plaats van een harde plaat. De natuur mag blijven dansen, maar jij slaapt heerlijk door.

5. Omdat een groendak een stukje natuur terug geeft.

Een kaal plat dak heeft geen meerwaarde voor de natuur, het is een loos stukje roofing waar je eigenlijk niets mee kan. Dat is, als je het niet benut voor iets moois en waardevols. Het groendak geeft een stukje natuur terug aan de wereld, de planten verrijken de omgeving voor de plaatselijke fauna en ondersteunen het ecosysteem. Op een groendak floreert de natuur, je ondersteunt bijen (die wij hard nodig hebben om zelf eten te kunnen hebben), je ondersteunt vlinders en vele andere insecten die allemaal hun eigen plek en nut hebben binnen ons ecosysteem. 

Daarnaast bieden de planten ons gelijk ook een mooi uitzicht, zie je groendak dus als een extra tuintje om vol te planten met fraaie bloemetjes. Een groendak is eigenlijk altijd een win-win.

Fotograaf: CramAkaMarky

Wil jij alle voordelen nog eens extra doorlezen? Klik dan hier.

 

Ben jij enthousiast en wil je graag aan de slag gaan om jouw unieke groendak te ontwerpen? Let dan zeker op de volgende dingen:

  • Het dak moet waterdicht zijn.

Een groendak zal geen extra lekken veroorzaken, maar bestaande lekken moeten opgelost worden voordat het groendak kan worden aangelegd.

Wil je dit makkelijk testen? Zet dan 24 uur lang een laag van 1 à 2 cm water op je dak. Dicht de afvoeren tijdelijk af zodat het water niet weg kan lopen en controleer regelmatig op luchtbelletjes!

  • Controleer de draagkracht van het dak.

Een volledig met water verzadigd groendak weegt vanaf 80 kg per vierkante meter, dit is wanneer je onze lichtste techniek gebruikt: sedumcassettes. Kleine daken zijn vaak het makkelijkste te versterken, voor persoonlijk advies mail je het best naar info@groenpalet.be

  • De makkelijkste groendaken, zijn zonnige daken.

Het grootste assortiment groendakplanten bestaat uit planten die graag in de volle zon staan, hier kan je kiezen uit vele sedums, sempervivums en delosperma’s.

Nu betekent die zeker niet dat een schaduwdak niet óók een groendak kan zijn. Hierbij kies je beter voor grassen of grasachtigen, varens en andere vaste planten. Bij een schaduwdak contacteer je ons het best voor persoonlijk advies info@groenpalet.be